Boston Strong

One Health 2013 – yhteiskonferenssi järjestettiin 3.-8.5.2013 Bostonissa: järjestäjinä the Medical Library Association (MLA ’13), the 11th International Congress on Medical Librarianship (ICML), the 7th International Conference of Animal Health Information Specialists (ICAHIS) ja the 6th International Clinical Librarian Conference (ICLC).

Juttumme otsikko viittaa kampanjaan Boston Strong: tämä kaikkialla Bostonissa esiintyvä motto kuvaa lyhyesti läsnä olevaa yhteistä rintamaa, joka auttaa selviytymään pommi-iskun aiheuttamasta uhan tunteesta. Taksikuskimme kertoi pommi-iskun jälkeisestä viikosta, jonka aikana Bostonin vilkas ydinkeskusta oli täysin suljettuna. Konferenssin alussa pidettiin hiljainen hetki pommi-iskun uhreille ja siinä vammautuneille.

Konferenssi oli todella iso, osallistujia n. 1250, joista kansainvälisiä lähes 150. Meillä oli onnea ja pääsimme osaksi tuota porukkaa, Katri Larmo sai lääketieteellisestä tiedekunnasta matkarahat ja Tiina Heino Kirjastosäätiön apurahan. Konferenssin ohjelma oli todella laaja, olihan kyseessä neljän järjestön yhteiskonferenssi. Poimimme tähän juttuumme kiinnostavia maistiaisia tarjonnasta. Mutta ensimmäiseksi se tärkein, eli Terkon posteri: Information Practices of Clinical Researchers – New Services in New Time /Mari Elisa Kuusniemi, Tiina Heino, Katri Larmo, Eeva-Liisa Aatola, Annikki Roos.

Posterisession aikana riitti kiinnostuneita konferenssivieraita, ja esittely sujui kahden hengen voimin mukavasti: aluksi tutkimuksemme pääkohtien läpikäynti, Terkko Navigator ”in brief” iPadin avulla ja sen jälkeen Terkon Scholar Chart – ja Top Cited  –palveluihin tutustuminen kannettavan ääressä. Mm. New York Universityn ja National Institute of Healthin edustajat sekä kollegat Bostonista ihastelivat Terkko Navigatorin selkeyttä ja personoitavuutta. Oli hauska huomata kuinka newyorkilaiset varta vasten tekstasivat paikalle myös Web Managerinsa, jotta Terkko Navigator ei vahingossakaan jäänyt häneltä näkemättä.

Australialaiset posterimme äärellä kävijät olivat kiinnostuneita ”embedded information specialist” –näkökulmastamme. Scholar Chart ja Top Cited saivat erityisen paljon positiivista palautetta, ja oli hienoa huomata että monet eurooppalaiset kollegamme tunsivatkin jo nämä palvelut: Terkon sivuja taidetaan benchmarkata ahkerasti! Posterisessiolle oli varattu tunti aikaa, mutta huomaamatta aikaa kului tuplasti enemmän, ja kun lopulta lähdimme pitämään pientä taukoa aurinkoiselle Newbury Streetille ennen seuraavaa sessiota, oli olo vähintäänkin tyytyväinen!

Luennoista ja esityksistä

Ensimmäisenä ja viimeisenä konferenssipäivänä oli kaikille osallistujille tarkoitetut yleisluennot (plenary sessions). Sunnuntain pääpuhuja oli Dr.Richard Besser, ABC News senior medical editor. Hänen aiheensa oli “Life on Two Sides of Camera: The Role of Media in Shaping Health”. Aloittaessaan aiemmassa tehtävässä CDC:n johtajana (Centers for Disease Control and Prevention) Besser tiedusteli, odotetaanko häneltä: a) isoa muutosta, b) pienempää muutosta vai c) tasapainottelua. Vastaus oli a): tarvittiin muutos miten käsitellä terveyttä mediassa, ei enää keskityttäisi kaukaisiin ei-niin-todennäköisiin ulkopuolisiin terveysuhkiin, vaan ihmisten arjessa esiintyviin terveysongelmiin (diabetes, liikalihavuus, syöpä jne.), niiden syihin ja erityisesti ratkaisuihin. Tarvitaan myös keinot koskettaa ihmisiä ja näin vaikuttaa heidän toimintaansa. Tässä Richard Besser luotti tarinoiden voimaan.

Esitys oli mukaansatempaava, olihan kyseessä amerikkalainen viestinnän ammattilainen, jolla oli sisältökin hallussa.
Toinen sunnuntain luennoitsijoista professori Joanne Gard Marshall puhui aiheesta: ”Linking Research to Practice: The Rise of Evidence-Based Health Sciences Librarianship”, jossa hän kävi läpi kiinnostavan ”EBLIP lääketieteessä” -historian ja siihen liittyvät tärkeät uranuurtajat.

Viimeisen päivän eli keskiviikon yleisluennot aloitti Sheila Davis. Sheila Davis toimii johtavana sairaanhoitajana johtamansa Partners in Health –järjestössä.
PIH on kansainvälinen yksityissektorilla toimiva järjestö, joka tarjoaa terveydenhuoltoa 3 miljoonalle köyhimmälle väestönosalle maailmassa, mukaan lukien Yhdysvallat. Järjestö painottaa oikeutta terveyteen yhtenä YK:n julistamista ihmisoikeuksista. Sheila Davis näytti esityksessään kartan sairaanhoitajien jakautumisesta maapallolla: tässä yhteydessä Afrikka ja Etelä-Amerikka olivat kutistuneet minikokoisiksi, kun taas Eurooppa, Pohjois-Amerikka sekä Japani pullistelivat suurikokoisina.
Konferenssin yleisluennon sarjan päätti Pulitzer-palkittu tiedetoimittaja Laurie Garrett. Garretin esityksen aiheena oli ”Working Together toward Global Health”.  Laurie Garretin luento oli erittäin vaikuttava koko maailmaa koskevista terveysasioista. Hän oli henkilökohtaisesti vieraillut monilla kriisialueilla ja ottanut asioista selvää ohi virallisen totuuden (esim. SARS-epidemian aikaan Kiinassa).

Muita aiheita

Ohjelmaa oli tarjolla runsaasti, joten valintaa jouduttiin suorittamaan, mutta kuitenkin suhteellisen helposti sieltä erottatuivat kiinnostuksen aiheemme. Osallistuimme mm. tutkimusdataa, linkitetyn datan hyödyntämistä, semanttista webiä, open accessia sekä EBLIP-aiheita käsitteleviin sessioihin. Kivalta tuntui havaita, että asiat eivät olleet lainkaan tuntemattomia/uusia vaan olemme ajan tasalla jos ei edellä, ja paljon meillekin sovellettavaa saimme mukaamme.

Lopuksi haluamme kiittää kaikkia tahoja sekä kollegoitamme, jotka mahdollistivat meille tämän upean kokemuksen.

Boston Strong!

 

Linkit:

Teksti

Tiina Heino
informaatikko
Meilahden kampuskirjasto Terkko

Katri Larmo
informaatikko
Meilahden kampuskirjasto Terkko

Kuvat

Tiina Heino
Meilahden kamspuskirjasto Terkko