Branding, Marketing, Facilitating – BMF ry:n 30-vuotisseminaari

Lääke- ja terveystieteiden kirjasto- ja tietopalveluammattilaisten yhdistys Bibliothecarii Medicinae Fenniae BMF ry juhlisti 30-vuotispäiviään Tieteiden talolla seminaarin merkeissä 12.11. Lähes 60 osallistujaa saapui kuuntelemaan seminaarin kansainvälistä puhujajoukkoa ja tapamaan kollegoitaan iloisissa juhlatunnelmissa.

Karen Buset (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU, Norja) kertoi esityksessään kirjasto 2.0:sta, ja painotti erityisesti, miten kirjaston voi antaa relevantteja palveluita myös tulevaisuudessa. Karen esitteli NTNU:n kirjaston casen lisäksi yleisemmin uusien tekniikoiden omaksumiseen ja elinkaareen liittyviä näkemyksiä.

Karolinska Institutetin kirjaston (KIB) tiedotuspäällikkö Lotta Haglundin esityksessä kuultiin KIB:n suhdemarkkinoinnista ja KIB:ssä toteutetusta ”Bemötandeprojektetista”. Lotta korosti, että jokainen kirjaston työntekijä tekee osaltaan myös markkinointia: kohtaamalla asiakkaan ja luomalla tähän toivottavasti positiivisen suhteen. Bemötandeprojektissa pyrittiin myös konkretisoimaan asiakkaille ymmärrettävällä tavalla, mitä kirjasto heille tarjoaa. Yhtenä lopputuloksena tästä KIB:n kotisivuilla on video, jossa eri asiakasryhmien edustajat kertovat omin sanoin, mitä konkreettista he saavat työhönsä tai opintoihinsa kirjastosta.

Kotimaista informaatiotutkimusta edusti Eeva-Liisa Eskola, joka esitteli väitöstutkimukseensa pohjautuen, miten lääketieteen opiskelijat hakevat tietoa ongelmalähtöisessä (PBL) vs. perinteisessä opetuksessa. Sponsoripuheenvuorossa Peter Nyberg kertoi puoliautomaattisesta indeksoinnista, jota on kehitelty Duodecimissa. Lopuksi Ronald van Dieen (Ingressus, Hollanti) demonstroi vauhdikkaassa esityksessään ”Presenting as a critical skill”, miten otetaan kontakti yleisöön ja pidetään onnistunut luento.

Terhi Sandgren vastaamassa luennoitsija Ronald van Dieenin kysymyksiin, Kuva: Jussi Männistö
Ronald van Dieen otti yleisön mukaan esitykseensä: kuvassa Terhi Sandgren vastaamassa Ronaldin kysymyksiin.

BMF:n syyskokouksessa valittiin yhdistykselle uusi puheenjohtaja: Gunilla Janssonin (Yrkeshögskonlan Novia) jättäessä tehtävän, puheenjohtajuus siirtyy ensi vuodesta Tuulevi Ovaskalle Itä-Suomen yliopiston kirjastosta / KYSin tieteellisestä kirjastosta. Juhlavuoden kunniaksi yhdistys nimesi myös kolme uutta kunniajäsentä, BMF:n puheenjohtajina toimineet Pirjo Rajakiili, Ulla Neuvonen ja Merja Jauhiainen. Maljoja BMF:lle päästiin nostamaan ravintola Nokassa juhlaillallisella.

Linkkejä:

Seminaarin esitykset BMF:n kotisivuilla