EAHIL Dublin 2009 Workshop – Working with Others: Explore, Engage, Extend! 2.-6.6.2009

Euroopan terveystieteiden ja lähialojen kirjastoammattilaiset kokoontuivat kesäkuussa Dublinissa, EAHILin (European Association for Health Information and Libraries) Workshopiin. Puitteet olivat hienot, workshop pidettiin 1200-luvulta peräisin olevassa Dublin Castlessa ja aurinkoinen sää suosi koko viikon.  Workshopin teema oli Working with Others: Explore, Engage, Extend!

Liffey-joki. Kuva: Katri Larmo

Workshop alkoi continuing education –kursseilla, joista valitsin Tomas Allenin (World Health Organization) Tips for the Trainer of Library Courses -kurssin. Monen käytännön opetusvinkin lisäksi kurssilla sai kuulla eurooppalaisten kollegojen näkökulmia opetukseen. Pienehkössä ryhmässä Tomas onnistui luomaan kurssille keskustelevan ilmapiirin.

Tieteellinen ohjelma tarjosi paljon mielenkiintoista. Virtual Learning sessiossa  Anette Munthe (Bibliotek for medisin og helsefag, Universitetsbiblioteket i Oslo) esitteli Norjassa kirjastojen tarpeisiin kehitetyn avoimen lähdekoodin SUBLIMA-ohjelmiston, joka on tarkoitettu aiheportaalien kehittämiseen ja ylläpitoon.  Mm. potilastietoportaali SMIL (Skandinavisk Medicinsk Information för Lekmän) – jonka tekemisessä Terkko on mukana – tulee siirtymään SUBLIMAan.

Pirjo Rajakiilin (Terkko) johtamassa Learning and Literacy sessiossa Laurie Scott (Bracken Health Sciences Library, Queen’s University ) esitteli E-teaching collaborative –hanketta, jossa kirjastoammattilaiset, pedagogiset asiantuntijat ja teknisen asiantuntijat työskentelevät yhdessä taatakseen tiedekunnan väelle parhaan mahdollisen tuen e-opetukseen ja -oppimiseen. Hankkeeseen osallistui henkilöstöä kolmesta eri yksiköstä: Bracken Health Sciences Librarysta,  Office of Health Sciences Educationista ja Medical Education Technology Unitista. Laurie Scott korosti mm. yksiköiden sekä yksittäisten työntekijöiden välisen luottamuksen merkitystä yhteistyön onnistumisessa.

Hieno esimerkki  hoitotyön opettajan ja kirjastoammattilaisen onnistuneesta yhteistyöstä tiedonhaun opetuksessa kuultiin Jill Murphyn (Department of Nursing and Midwifery, University of Limerick) ja Donna O’Doibhlinnin (Library and Information Services, University of Limerick) esityksessä Collaborative Teaching: the nurse and librarian bridging the theory/practice gap to deliver high quality care at the bedside.

Viime kesäisen Helsingin EAHIL 2008 –konferenssin kokemuksista ja käytännöistä oltiin kiinnostuneita EAHIL:laisten keskuudessa. Helsingin järjestäjien kokemuksia esiteltiin kahdessa posterissa sekä EAHILin general assemblyssä. Teemoina oli konferenssin markkinointityö sekä jatkokoulutuskurssien organisointi.

EAHILin toimielimet ja työryhmät kokoustivat ahkerasti workshopin aikana. Yksi monesti esiin noussut teema oli web 2.0 teknologiat, joiden entistäkin tehokkaampaa hyödyntämistä sekä järjestön sisäisessä että ulkoisessa viestinnässä pohditaan  EAHILissa aktiivisesti.

EAHILin special interest groupeista osallistuin Päivi Pekkarisen (Terkko) ja Susan Thomasin (Department for Public Health and Health Professions, Welsh Assembly Government) johtaman Public Health Information Groupin aktiviteetteihin. EAHILin perustetiin myös uusi special interest group, joka erikoistuu MeSH (Medical Subject Headings) –sanastoon ja sen käännöksiin.

Ensi kesänä EAHIL:laiset taapavat Lissabonissa EAHILin konferenssissa, ja siinä välissä toivottavasti monta kertaa virtuaalisesti esimerkiksi EAHILin Facebook –ryhmässä!

Posterit Helsingin konferenssista:

Online collaboration tools enabling efficient conference marketing and smooth teamworking

Katri Larmo (Terkko), Katja Hilska-Keinänen (Tampereen yliopisto), Jaana Isojärvi (THL), Tuulevi Ovaska (Kuopion yliopisto, KYS)

Organising continuing education courses – practical guidelines and best practices

Tuulevi Ovaska (Kuopion yliopisto, KYS), Tiina Heino (Terkko), Ann Liljegren (Sahlgrenska Universitetssjukhuset)

Teksti ja kuva:
Katri Larmo