Hard work, hard education, hard ideas

Ellen Ndeshi Namhila on onnellinen nainen.

– Nyt näen mitä on mahdollista tehdä, Namhila nostaa katseensa kohti uutuuttaan hohtavan pääkirjaston korkeuksia.

– En ole ikinä nähnyt tämänlaista kirjastoa!

Ellen Ndeshi Namhila on Namibian yliopiston kirjaston ylikirjastonhoitaja. Hän kertoo, kuinka Namibian hallitus on hiljattain myöntänyt rahaa kirjaston kehittämiseen.

– Heitän vanhat suunnitelmat roskakoriin, kun pääsen kotiin, ja aloitamme suunnittelutyön täysin puhtaalta pöydältä.

Namhila suorastaan säkenöi ideoita, joita on saanut IFLA-viikon virikkeellisessä ilmapiirissä.

Kaisa Sinikaran seurassa Nibenae Katjihingua ja Ellen Namhila.

Students are the VIP

– Namibia on pieni maa, jossa on yksi yleinen, valtion tukema, yliopisto, yksi ammattikorkeakoulu sekä yksityisin varoin toimiva yliopisto. Me tarvitsemme vahvan kirjaston tukemaan opetusta, sillä vahva kirjasto kuvastaa vahvaa yhteiskuntaa ja sellaista me olemme rakentamassa.

Namhila kertoo kuinka yhteistyö suomalaisten kollegojen kanssa on ollut erityisen arvokasta. Hän kokee suomalaisten toimintatapojen haastavan heitä ajattelemaan eritavoin kuin on totuttu.

– Esimerkiksi Kaisan (Sinikara) työhuone on tavattoman pieni. Siis komeron kokoinen, verrattuna siihen mihin on Namibiassa normi: mitä isompi huone, sen suurempi johtaja.

– Opiskelijat ovat tärkein, he ovat VIP-henkilöitä. Sillä ei ole merkitystä, miten iso huone minulla on, vaan miten paljon meillä on tarjota lukupaikkoja ja muita tiloja opiskelijoille.

Palanen Suomea

Ellen Namhila kokee yhteistyön Helsingin yliopiston kirjaston kanssa erittäin tärkeänä.

– Toivon, että yhteistyösopimuksemme jatkuu, Namhila toteaa, ja alkaa kertoa kuinka hän saapui Namibian itsenäisyystaistelujen aikana pakolaisleiriltä turvaan Suomeen ja opiskeli kirjastonhoitajaksi Tampereen yliopistossa.

– Kaiken, mitä Suomi on minulle antanut, olen jakanut eteenpäin. Suomi on myös ollut aikanaan alistettu ja köyhä maa. Mutta te selvisitte! Myös meillä on nyt itsenäinen maa, jota pitää kehittää motolla: hard work, hard education, hard ideas.

Helsingin yliopiston ja Namibian yliopiston vuonna 1999 alkunsa saanut yhteistyösopimus sai jatkoa elokuussa 2012, jolloin molemmat yliopistot allekirjoittivat uuden sopimuksen. Helsingin yliopiston kirjaston, Tampereen yliopiston kirjaston ja Namibian yliopiston kirjaston yhteishanke 2011 – 2012 on saanut rahoitusta ulkoministeriöltä ja tuonut yliopistojen sopimukseen uuden elementin. Tarkoitus on hakea jatkorahoitusta kirjastojen yhteistyölle.

Kirjoittaja

Helena Hiltunen