Hei, ME kyseltiin! – Kirjaston keskitettyjen palveluiden muuttoseminaari Valkoisessa salissa 2.11.2011

Marraskuun aamupimeydessä Senaatintorin yli kulki joukko Helsingin yliopiston kirjaston keskitettyjen palveluiden väkeä Valkoisen salin seminaariin. Myös keskustakampuksen kirjaston työntekijöitä osallistui seminaariin. Seminaarissa olisi tarjolla vastauksia kysymyksiin Kaisa-taloon muutosta. Helsingin ydinkeskustassa vielä rakenteilla olevaan Kaisa-taloon ovat saman katon alle muuttamassa Helsingin yliopiston kirjaston keskitetyt palvelut ja nyt hajallaan eri kiinteistöissä toimivat keskustakampuksen kirjaston kymmenen toimipistettä. Muutto ajoittuu vuoden 2012 kevääseen ja kesään. Kirjaston eri työyhteisöjen noin sata henkilöä ovat tulevaisuudessa ME.

Yhteisöllisyyden rakentumista ja muuton suunnittelua

Seminaaripäivän avasi ylikirjastonhoitaja Kaisa Sinikara. Hän totesi, että muutamme tyhjään taloon siinä mielessä, että siellä ei ole valmiita yhteisöllisyyden sääntöjä, vaan ne meidän on itse luotava. Haasteita seminaaripäivälle ja muuttoon valmistautumiselle ovat konkreettiset muuttoon liittyvät asiat, yhteistyön edistäminen keskustakampuksen kirjaston eri toimipisteiden välillä, tulevat yhteistyökumppanit Kaisa-talossa ja joidenkin työtehtävien edessä olevat uudelleen järjestelyt. Tilaisuudessa todettiin useaan otteeseen, että voimme yhdessä luoda uuteen taloon hyvät yhteisölliset toimintatavat. Valmiita sääntöjä ei ole, vaan voimme sopia niistä itse.

Keskustakampuksen kirjaston johtaja Pälvi Kaiponen kertoi miten kampuskirjaston muuton suunnittelu etenee. Vastaava tilaisuus järjestettiin keskustakampuksen työntekijöille aiemmin otsikolla Hei, me muutetaan vol. 1, jossa oli paikalla myös keskitettyjen palveluiden työntekijöitä. Tuolloin sovittiin, että keskitetyille palveluille järjestetään vastaavanlainen tilaisuus ja joulukuussa on vuorossa Hei, me muutetaan vol. 2, johon osallistuvat kaikki uuteen taloon muuttavat.

Koko kirjaston tulevan kevään ja kesän voimainponnistus

Pälvi Kaiposen puheenvuoron jälkeen keskustakampuksen kirjaston Ritva Hagelin – joka on seminaarin jälkeen nimetty muuttopäälliköksi – kertoi mitä kokoelmia on tarkoitus sijoittaa talon eri kerroksiin. Helsingin yliopiston arkkitehti Anna-Maija Haukkavaara esitteli Kaisa-talon kerros kerrokselta. Erityisesti seminaariväkeä kiinnosti seitsemäs kerros, johon sijoittuvat kirjaston työntekijöiden sosiaaliset tilat sekä keskitettyjen palveluiden työtilat.

Kysymyksiä ilmassa oli paljon. Saimme kuulla, että kirjaston esitys muuttoon liittyvästä erillisrahoituksesta on vastatuulessa. Ja nyt onkin jo tiedossa, että erillisrahoitusta saatiin ainoastaan uuden talon laitteisiin ja koneisiin. Muutto tullaan tekemään omalla väellä. Tyytyväisenä otettiin vastaan tieto siitä, että rakennushanke on aikataulussaan ja muutto alkaa toukokuun alussa. Syyskuun alussa on tarkoitus viettää talon avajaisia. Muutto tulee työllistämään kaikkia kirjastomme työntekijöitä, myös muiden kampuskirjastojen väkeä tarvitaan mukaan yhteiseen ponnistukseen. Yhtälö kesälomat ja muutto pitää jotenkin selättää. Kesälomien osalta ohjeistuksia on tiedossa seuraavassa yhteisessä seminaarissamme.

 

Mistä syntyy talkoohenki ja muuta pohdittavaa

Seminaaripöytiin oli jaettu keltaisia liimalappuja, joihin sai päivän aikana kirjoittaa muuttoon liittyviä kysymyksiä. Niitä kertyi paljon. Iltapäivällä pöytäkunnat pohtivat ryhmätöissä muuttoon liittyviä asioita. Esillä olivat mm. turvallisuus, logistiikka, aikataulutus, vierailut, viestintä.

Pelisääntöjä myös kaivattiin, mutta ei ehkä pelisääntönimellä vaan ohjeistuksella sujuvasta yhteistyöstä ja muiden huomioon ottamisesta.  Pohdittiin mistä syntyy talkoohenki. Todettiin, että talkoohengen luomisessa kannattaa ottaa oppia viime kesän RFID-tarroitustalkoista. Talkoot onnistuivat, työ saatiin tehtyä ja talkoiden ilmapiiriä on kiitelty.  Lopuksi pohdittiin Kaisa-talon lopullista nimeä. Sen päättäminen ei ole pelkästään kirjaston käsissä, vaan asiasta päätöksen tekee yliopiston johto.

Seminaarin järjestäjät Iiris Karppinen ja Sirkku Liukkonen vetivät seminaaripäivän aikataulussa. Keskusteluista tehtiin muistiinpanot, joita tullaan käyttämään muuton suunnittelussa. Niiden pohjalta syntyi myös tämä kirjoitus.

Muuton jälkeen valoa vuoden 2012 syksyyn

Seminaarissa toivottiin mahdollisuutta tutustua uuteen kirjastoon ennen muuttoa. Toive on toteutunut, kiertokäyntejä rakennustyömaalla on ollut ja moni meistä on päässyt tutustumaan taloon.  Itse osallistuin yhteen näistä kierroksista ja olin vaikuttunut. Vasta kierroksen jälkeen todella tajusi, kuinka suuresta tilasta on kysymys. Talon sisätilojen vaaleus ja luonnonvalo tekivät vaikutuksen, kaarevat muodot ja sadat pienet ikkunat ihastuttivat. Vuoden päästä joulunaikaan voimme ehkä todeta, että ”joka ikkunalla kaksi kynttilää”.

Seuraavaksi ME muuttajat tapaamme jouluviikolla Hei, me muutetaan -yhteisseminaarin merkeissä. Tahti tiivistyy, ensimmäiset muuttolaatikot pakataan pian. Mielenkiintoista ja työntäyteistä ensi vuotta odottaen, talkoohengen merkeissä!

 

Teksti

Elisa Hyytiäinen
Henkilöstökoordinaattori
Helsingin yliopiston kirjasto, keskustakampuksen kirjasto

Linkit:

Eeva-Liisa Viitala: Hei me lennettiin! Mielikuvamatka Kaisa-taloon, osa 1. Verkkari 7/2011

https://blogs.helsinki.fi/verkkari-lehti/hei-me-lennettiin-mielikuvamatka-kaisa-taloon-osa-1

 

Helsingin yliopiston kirjasto

http://www.helsinki.fi/kirjasto/