Huipulla ei tarvitse huipata

Syksy on värien ja uuden toiminnan luomisen aikaa. Helsingin yliopiston strategia  kannustaa meitä kaikkia saamaan yhteisöämme  huippuyliopistoksi. Kirjastomme oma tavoiteohjelma soveltaa  ajatusta: miten olemme paras kumppani, loistavin omalla alueellamme, osaavin, pystyvin? Miten palvelemme parhaiten ikinä? Paremmin, korkeammalle ja nopeammin.

Huippuunsa hiottuna vaatimukset voivat olla innostavia tai sitten lannistavia. Pieni ihminen ihan nääntyy tavoitteiden alla, ehkä. Samaan aikaan kun vielä muistutetaan realistisesti  niukoista ajoista, säästämispakosta, rekrytointikielloista. Pystynkö, jaksanko huokaistaan.

Entäpä jos näin muotoiluvuoden kunniaksi hiotaankin huippuajatusta hieman toisenlaiseen näkökulmaan.

Huippuihmisyys ei tarkoita erehtymättömyyttä  tai täydellisyyttä. Huipputyyppi on viisas mutta myös tunneälykäs. Kokeilla pitää ja mokata saa – miten sitä muuten koskaan mitään oppisi.. Onneksi yhtenä tärkeänä  tavoiteohjelman kehittämisalueena on myös työhyvinvointi. Ja mikä parasta tarjolla on aiheesta runsaasti henkilöstökoulutusta. Mahdollisuus on siis hioa taitojamme huippuinhimillisiksi.

Yksin ei ole pakko tehdä ja ratkaista asioita, jos on mahdollista tehdä ja ideoida työparin tai porukan kanssa.  Tarvitaan keskinäistä arvostusta asiantuntijoiden kesken, reiluutta ja asioiden jakamista – mieluiten valmisteluvaiheessa jo.  Asioita kannattaakin tärkeysjärjestää yhdessä, valita, jottei tarvitse valittaa. Vähemmän on enemmän.

Toivottavasti töihin olisi mukava tulla, työniloa saisi tuntea ja ilmapiiri olisi salliva erilaisille ihmisille. Usein sitä on suvaitsevainen itse mielestään, paitsi ettei kestä suvaitsemattomia. Työyhteisössä jokaisen panos on tärkeä. Miten juuri minä itse vaikutan me-henkeen? Miten itse voisin entisestään parantaa työssä viihtymistä? Millä asenteella olen paikalla, miten kohtelen työkaveriani?

Minähän voin itse olla huippukiva, avulias ja oma-aloitteinen.

Muistan kiittää ja rohkaista. Toimin niin kuin toivoisin itseänikin kohdeltavan.

Innostuja tartuttaa innostusta.

Huippuhauskaa syksyä kaikki huipputyypit!

 

Tiinakaisa Honkasalo
viestintäsuunnittelija
Helsingin yliopiston kirjasto

Leave a Reply

Your email address will not be published.