IFLA koolla Ranskassa: Lyonin julistus julki

Informaatioalan edustajat ympäri maailman kokoontuivat 80. kertaa IFLA:n WLIC-konferenssiin, tällä kertaa Lyoniin, Ranskaan.  Yli 330 vapaaehtoista huolehti 4000 konferenssivieraasta.

Konferenssin teema oli presidentti Sinikka Sipilän teemaa ”Strong libraries, strong societies” tukeva “Libraries, Citizens, Societies: Confluence for Knowledge” eli kirjastot, kansalaiset, yhteiskunnat: tiedon yhtymäkohta.

Lyonissa julkistettiin IFLA:n aloite Lyon Declaration: Lyonin julistus tiedon saatavuudesta ja kehityksestä. Sen tarkoituksena on vaikuttaa YK:n uuteen kehitysohjelmaan. Julistuksen mukaan informaation saatavuus  on olennaista kehityksen tukemisessa. On tärkeää poistaa köyhyys, tukea lukutaitoa, tarjota laadukasta informaatiota ja pitää kiinni ihmisoikeuksista sekä tasa-arvosta. Kaikki kolme suomalaista kirjastoseuraa ovat allekirjoittaneet julistuksen.

Vuonna 2015 konferenssi järjestetään Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa. Sen jälkeen Sinikka Sipilä luopuu presidenttiydestä ja sijalle astuu yhdysvaltalainen Donna Scheeder. Vuonna 2016 kirjastoväki kokoontuukin uuden presidentin kotimaassa, Ohion osavaltion Columbuksen kaupungissa.


Yli 2000 vuotta vanhan kaupungin konferenssikeskus oli uusi ja moderni.


Varapresidentti Donna Scheeder, presidentti Sinikka Sipilä, IFLA:n Governing Boardin jäsen Gerald Leitner ja pääsihteeri Jennefer Nicholson kirjastoseurojen tapaamisessa.


Täällä ollaan! Palvelujohtaja Kirsi Luukkanen (vas.), projektipäälllikkö Kristina Virtanen ja palvelujohtaja Hannele Fabritius takanaan Opening Sessionin yleisöä.


Sinikka Sipilä näyttelyn avajaisissa.


Kulttuuri-ilta järjestettiin entisellä sokeritehtaalla.


Lyon on tunnettu gourmet-ruoan kaupunki ja myös kulttuuri-illan ruokatarjonta oli runsasta ja herkullista.  Tässä muutama jälkiruoka. Lyonissa on 15 Michelin-tähden ravintolaa ja yhteensä 2000 ravintolaa.


Meille opetettiin paikallista ”tiputanssia”. Lyhyt video illan tapahtumista. http://vimeo.com/104387688


Lyonissa on valmistettu silkkiä ja muita kankaita 2000 vuoden ajan.  Konferenssin viimeisenä iltana Sinikka Sipilä sai lahjaksi upean paikallisen huivin Ranskan kansalliskirjaston johtaja Bruno Racinelta ja kulttuurista vastaavalta Lyonin apulaiskaupunginjohtaja Georges Képénékianilta.


Seinätaidetta Lyonin pääkirjastossa, joka sijaitsee päärautatieaseman vieressä.


Kaupunginkirjaston toimipaikka vanhan kaupungin kupeessa.


Kirjaston lukusali.


Lyonin läpi kulkee kaksi jokea. Talojen välistä pilkottaa niistä toinen, La Saône. Lyonin vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.


Vanha lyonilainen rappukäytävä.


Tuoksuvia, haisevia, kovia, pehmeitä, valuvia, tahmeita – paikallisia juustoja torilla.


Lisää paikallisia herkkuja: macaron -täytekeksejä.


Lyon on tunnettu suurista seinämaalauksistaan. Tässä kuvataan paikallisia kuuluisuuksia, mm. elokuvan isiä Lumièren veljeksiä ja mestarikokki Paul Bocusea.


Konferenssikeskuksen viereisessä suuressa keskuspuistossa oli eläintarha, missä näimme krokotiilin, seeproja ja kirahviperheen heinäkuussa syntyneine poikasineen.

Konferenssin verkkosivut

Konferenssin esitykset (IFLA Library)

Kuvia, juttuja, videoita

Twitter search: #wlic2014

Teksti ja kuvat:

Johanna Lahikainen
johtava tietoasiantuntija

Leave a Reply

Your email address will not be published.