Informaatikko Mari Elisa Kuusniemi lukee mielellään manuaaleja muun kirjallisuuden ohessa

Aloitit informaatikkona Meilahden kampuskirjasto Terkossa syksyllä. Mikä houkutteli hakemaan töihin Terkkoon? Onko työ vastannut odotuksia vai onko tullut yllätyksiä?

Terkko on terveysalan kirjastoista se suurin ja kaunein. Olen aina työskennellyt terveysalan kirjastossa, siksi valinta oli minun puoleltani helppo. Työ on vastannut  odotuksia, ylittänytkin ne. Tietenkin suuri kirjasto on omanlaisensa verrattuna pienehköön yksikköön, josta tulin. Mitä se sitten tarkoittaa, niin eipä voi tietää ennen kuin kokeilee. Yllätyksiä siltä saralta saattaa olla vielä edessäpäin.

Kerro vähän taustastasi. Minkälainen koulutus- ja  työhistoria sinulla on?

Olen opiskellut Oulun yliopistossa ensin luonnontiedettä, tarkemmin orgaanista kemiaa, ja sen jälkeen informaatiotutkimusta erikoistuen tietoverkkoihin. Valmistuin informaatiotutkimukselta vuonna 1999, jolloin myös esikoispoikani syntyi. Olen työskennellyt informaatikkona Kansanterveyslaitoksen tietopalvelussa vuodesta 2002. Kansaterveyslaitos fuusioitui Stakesin kanssa vuonna 2009 ja jatkoi sen jälkeen nimellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Sieltä siirryin Terkkoon

Miten eroaa työskentely tutkimuslaitoksessa (THL) ja yliopistossa?

Asiakkaat ovat tutkimuslaitoksessa pääosin tutkijoita. Varsinaisia opiskelijoita ei ollut, mutta väitöskirjan tekijöitä oli sen sijaan runsaasti. Kirjasto- ja tietopalveluita ei tarjottu ulkopuolisille, joten palvelu keskittyi erilaisten tutkijapalveluiden tuottamiseen. Informaatikot olivat myös asiantuntijatehtävissä monissa tietojärjestelmähankkeissa, THL:n sisäisissä tai kansallisissa hankkeissa. Perinteisiä kirjasto- ja tietopalveluita tuotettiin huomattavasti vähemmän kuin yliopiston kirjastossa, niille ei ollut kysyntää.

Mitä työhösi informaatikkona kuuluu? Kuvaile tavallista työpäivääsi.

Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia, eikä aamulla useinkaan tiedä mitä milloinkin on tulossa. Se on todella virkistävää. Informaatiopalvelussa vastaan asiakkailta tulleisiin palvelupyyntöihin, jotka liittyvät tiedonhakuun, viitteidenhallintaan, bibliometriikkaan jne. Pidän koulutuksia tiedonhakuun, bibliometriikkaan ja bioinformatiikkaan liittyen. Osallistun kehittämistehtäviin tutkimusdatan ja kirjaston laatu -työryhmissä. Indeksoin lääke- ja hammaslääketieteen lehtiä Medic-tietokantaan, aina kun sopiva väli muissa töissä löytyy.

Joskus päivä täyttyy koulutuksista, joskus puhelin ja sähköposti työllistävät, joinain päivinä kehittäminen vie suuren osan ajasta ja silloin tällöin voin syventyä indeksointiin. Yleensä kuitenkin teen samana päivänä kaikkea tätä.

Kiinnostavinta kirjastoalalla tänä päivänä?

Vaikea kysymys. Kiinnostavaa on paljon ja ainakin viimeiset 10 vuotta on jatkuvasti ollut jotain suurta tapahtumassa. Itse pidän avoimen datan yleistymistä ja siihen liittyvien palveluiden kehittämistä kenties mielenkiintointoisimpana tällä hetkellä. Yhtenä datana voisi olla kirjaston tuottama data.

Mitä luit viimeksi?

Ai kirjan vai? Lasketaanko manuaalit? Niitä luen silloin tällöin. Ehkä viimeisin oikea kirja on Meren katedraali, ei kun Dieettitytön huimat seikkailut, se oli hauska.

Kirjaston ulkopuolinen elämä ja vapaa-ajan harrastukset?

Perheen kanssa harrastamme helsinkiläisten etnisten ravintoloiden bongaamista, yksi uusi ravintola / viikko. Muita harrastuksia ovat suunnistus ja nukkekodin rakentaminen.

Kysymykset

Anna-Mari Koivula