Kirjaston evoluutio -teemapäivä kutsui opiskelijoita suunnittelemaan hyvää kirjastoa

”Älkää viekö kirjoja pois ja tuoko mitään hilavitkuttimia tilalle”, sanoi nuori opiskelija painokkaasti. Tutkimme virikekuvia Kumpulan kampuskirjastossa tilasuunnitteluständillä  – vieressä seisoi lasikaapisto täynnä vanhempia yhä käytettyjä teoksia. Värikkäissä sisustuskuvissa ei kirjahyllyjä näkynyt, mutta saatoin vilpittömästi kertoa hänelle, etteivät kirjat katoa kirjastosta tulevassa uudistuksessa.

Jotta uutta saataisiin,  jostain vanhasta on kuitenkin luovuttava. Kampuskirjastoa halutaan uudistaa antaen tilaa toivotuille toiminnoille. Kirjaston pinta-ala ei uudistuksessa kasva, joten aineiston siirtoja tarvitaan. Karsinta tehdään, niin kuin sitä on kautta kirjaston historian tehty, yhteistyössä laitosten kanssa.

Opiskelijoiden osallistuminen hyvän oppimisympäristön ideointiin alkoi lupaavasti suunnittelun teemapäivänä 20. syyskuuta 2011. Ideointi Kumpulan kampuskirjaston tilasuunnittelussa jatkuu kesään 2012. Nyt halutaan ja tarvitaan kirjaston käyttäjien kokemuksia ja toiveita. Niiden ilmaisemiseen tapahtumaständillä oli käytettävissä kyniä ja pohjapiirroksia. Vinkattiin myös laputtamaan kirjaston hyviä ja huonoja tiloja, kalusteita ja muita kohteita. Ideoita kerättiin edelleen päivän huipentaneessa tilakeskustelussa. Joku saattoi myös pitää kohokohtana ennen tilaisuuden alkua nautittua kirjaston 10-vuotissynttärikakkua. Keskustelua alustivat arkkitehti Pirjo Ranta ja kirjastonhoitaja Anne Kakkonen. Nähtiin herkullisia värejä ja muotoja sekä muiden kirjastojen tilaratkaisuja.

Huoli aineistojen siirtymisestä pois käden ulottuvilta näkyi tutkijoiden puheenvuoroissa. Toisaalta ymmärrystä tuli sille tosiseikalle, että opiskelijat kirjaston tiloja työskentelyyn käyttävät ja tarvitsevat. Opiskelijat toivoivat ennen kaikkea erityyppisiä ryhmätiloja, samoin toivottiin vaihtoehtoisia tiloja kaikkeen työskentelyyn: muun muassa erilaiset työskentelytavat mahdollistavia kaluste- ja laiteyhdistelmiä.

Tilakeskustelu

Pirjo Ranta kertomassa tilasuunnittelusta

Kirjastossa jatkuu edelleen teemapäivänä alkanut nykyisen kirjastotilan arviointi  ja uusien ideoiden kokoaminen. Esimerkkikuvat ja kirjaston kahden kerroksen pohjapiirrokset ovat jo kommenttilappuja kirjavanaan. Useimmat ideat saavat sekä hyväksyviä että hylkääviä kommentteja, eli joko–tai-ratkaisujen sijaan olisi hyvä olla sekä pehmeitä että kovia tuoleja, suljettuja ja avoimia tiloja, matalia ja korkeita pöytiä.

Lappusia ilmestyy kaikkialle kirjastossa

Teksti