Kirjaston kasvoja: Merja Kettunen

Esittelemme sarjassa Helsingin yliopiston kirjaston työntekijöitä. Tällä kertaa vuorossa tietoasiantuntija Merja Kettunen.

1. Miten päädyit kirjastouralle?
Päädyin kirjastouralle oikeastaan sattumalta, niin kuin monet asiat tässä maailmassa tapahtuvat. Opiskelin elintarviketieteitä Viikissä. Muutamat saman alan opiskelijat olivat päätyneet tietopalvelualalle. Homma rupesi kiinnostamaan minuakin. Olin pienten lasteni kanssa kotona vuonna 1995 ja tauolla työelämästä, kun Kristiina Hormia soitti maatalouskirjastosta ja pyysi työhaastatteluun EU:n sanastotyöprojektia varten. Sain paikan ja ryhdyin kääntämään suomeksi Eurodicautom-sanastoa maataloustermien osalta muutaman muun Viikistä valmistuneen kanssa. Samalla sain jalan oven väliin kirjasto- ja tietopalvelumaailmaan. Lukuvuonna 1997-98 suoritin Dipolin täydennyskoulutuskurssin, joka käytännössä tarkoitti informaatikon papereita. Viimein vuonna 2002 sain pysyvän viran silloisesta Viikin tiedekirjastosta.

2. Tyypillinen työpäiväsi
Tällä hetkellä työni painottuu kokoelma-asioihin, tasapainoilen kirjavaraston tyhjennyksen ja uuden aineiston hankintapäätösten tekemisen välillä. Meillä on Viikissä kolmen hengen tiimi, joka käytännössä organisoi etävaraston 5 hkm:n tyhjennystä vuoden loppuun mennessä. Varsinaisen ”lapiotyön” tekevät neljä uutteraa, täksi syksyksi palkattua nuorta miestä. Myös ”vakkarit” ovat olleet mukana varastokirjastoon lähtevän aineiston hyllyynmerkitsemisessä Vaari-tietokannan varastotietoihin nojaten.
Aamuisin klo 9 katsotaan, mitä kukin työpari tekee sen päivän aikana. Myöhemmin päivällä vielä tarkistetaan, pitääkö suunnitelmaa muuttaa. Välissä selvitän tulevan vuoden lehtitilauksia: jotta voidaan tilata uusia aineistoja, pitää pohtia mitä vanhoja lehtiä, painettuja ja elektronisia, voitaisiin lakkauttaa. Nämä edellyttävät käyttötilastojen tulkintaa ja käyttäjien mielipiteiden kyselyä. Välissä selvitän pöydälleni kertyneitä vanhojen teosten pinoja; onko luetteloitu, puuttuuko meiltä tai muualta ja minne sijoitetaan? Myös avokokoelman karsittavien aineistojen valinta kuuluu jatkuviin tehtäviini. Ja tietenkin Helkan tietojen ylläpito.

3. Parasta työssäsi? Mikä asia sai viimeksi hyvälle tuulelle työkuvioissa?
Työni on monipuolista ja itsenäistä. Tunnen tekeväni tärkeää työtä, kun teen hankintapäätöksiä asiakkaiden tarpeita ajatellen. Vanhojen aineistojen karsimista olen työurani aikana tehnyt jo mielestäni tarpeeksi. Vaikka kyllä siinäkin on omat hyvät puolensa, varastoja penkoessa löytää ihania luetteloimattomia aarteita, joilla tarkoitan vanhoja, 150–200 vuotta sitten julkaistuja kotimaisia julkaisuja. Tällaisten löytäminen on saanut minut useamman kerran hyvälle tuulelle ja niitä on mukava yhdessä kollegoiden kanssa ihastella. Yleisesti ottaen se, että käytännön asiat sujuvat ja että puhalletaan yhteen hiileen, saa hyvälle tuulelle. Joka viikko riemastun, kun Varastokirjastoon lähtee kuorma ja saamme uusia tyhjiä laatikoita tilalle.

4. Miten vietät vapaa-aikaasi?
Vapaa-aikani kuluu talvikaudella pääasiassa kotona sohvaperunana telkkaria katsellen. Hyötyliikuntaa saan siivoamisesta, ruoanlaitosta ja pyykinpesusta ja tietenkin päivittäisestä metron liukuportaiden kapuamisesta. Siis kokomatka alhaalta ylös ja kevyemmin ylhäältä alas. Lueskelen elämäkertoja ja romaaneita sen verran, että saan unen päästä kiinni iltaisin. Mieheni lisäksi kotona asuu vielä kaksi aikuista poikaani. Kesäkautena vapaa-aikani täyttävät perheen kesämökki Kemiönsaaren saaristossa, jossa luonnon seuraaminen on todella hauska harrastus. Lintulajien opetteleminen aikuisiällä on haastavaa; joka kevät saan opetella ns. ”pikkulinnut” uudelleen. Sielunmaisemaani on saaristo ja taustalla soiva jazzmusiikki. Pianoa soitan, mutta vain omaksi (ja perheen) iloksi. Japanilaisten sukulaisten kautta tuli mieheni kanssa kokeiltua myös TV-kameroiden edessä näyttelemistä tänä kesänä, nimittäin toimimme matonpesumannekiineina Tervasaaren mattolaiturilla. Japanilaiset tekevät tv-sarjaa pohjoismaisesta elämäntavasta.

Kuva:

Merja Kettunen

Leave a Reply

Your email address will not be published.