Kirjastosihteeri Katariina Kaukoranta rentoutuu samoillen luonnossa Papu-koiransa kanssa

Katariina Kaukoranta

Kirjastosihteeri Katariina Kaukoranta on työskennellyt elokuun alusta Kumpulan kampuskirjastossa. Katariinan toimenkuvaan kuuluvat asiakaspalvelu sekä perintä- ja kokoelmatehtävät.

Olet lähtökohtaisesti kouluttautunut alalle. Kerro opinnoistasi sekä työurastasi ennen Helsingin yliopiston kirjastoa.

Opiskelin Oulun yliopistossa pääaineenani informaatiotutkimus. Sivuaineitani olivat filosofia, sosiologia ja elokuvatutkimus. Olen huomannut, että näin humanistisistakin lähtökohdista voi sopeutua hyvin luonnontieteelliseen kirjastoon.

Löysin kirjastoalan ja koin sen heti omaksi jutukseni työharjoittelujaksoissa Oulun kaupunginkirjastossa. Opintojen ohessa keräsin työkokemusta opiskelijapäivystäjänä Oulun yliopiston kirjastossa. Valmistumisen jälkeen jätimme mieheni ja koirani kanssa Pohjois-Suomen taaksemme ja muutimme aluksi idylliseen Sipoon Nikkilään, josta sain määräaikaisen pestin erityiskirjastovirkailijana kunnankirjastossa. Työtehtäviini kuului mm. lastenkirjastotyötä ja kouluyhteistyötä. Hain samalla pääkaupunkiseudulla avoinna olleita vakituisia toimia, ja olinkin ikionnellinen kun tulin valituksi Kumpulaan. Niinpä keräsimme jälleen kimpsumme ja muutimme Helsingin rajojen sisäpuolelle, ja olemme viihtyneet mainiosti.

Mikä sai sinut hakeutumaan uudelleen tiedekirjastoon?

En kokenut lasten parissa työskentelyä omakseni, joten tiedemaailma oli hyvä ja tuttu vaihtoehto. Lisäksi iso organisaatio tuntuu antavan enemmän mahdollisuuksia uran jatkon suhteen. Tosiasia on, että tieteellisissä kirjastoissa on parempi palkkataso kuin kunnallisella puolella, ja se vaikuttaa myös työn mielekkyyden kokemiseen.

Mitä odotuksia sinulla on työstäsi tulevaisuudessa ja ylipäänsä kirjastojen tulevaisuudesta?

Tällä hetkellä olen tyytyväinen työhöni ja työnkuvaani. Kokemuksen karttuessa työtehtävät luultavasti monipuolistuvat ja muuttuvat, sillä muuttuuhan kirjastokin ajan saatossa. Toivon että me kirjastoihmiset pitäisimme hieman isompaa ääntä itsestämme ja korostaisimme kirjastojen ja työmme merkitystä. Ilman sen kummempaa visiointia odotan myös, miltä kirjastot näyttävät esimerkiksi vuonna 2030.

Kertoisitko erityisistä kiinnostuksen kohteistasi tai harrastuksistasi.

Olen sekä intohimoinen lukija että neuloja, ja nämä harrastukset vuorottelevat kausittain. Liikun paljon luonnossa koiran kanssa ja harrastan muutenkin liikuntaa, etenkin nyt kun Yliopistoliikunnan loistavat palvelut ovat ihan työpaikan vieressä.

Eräänlainen harrastus on turhiksi käyneistä tavaroista luopuminen, jotta mahtuisimme pienempään asuntoon. Tuntuu vapauttavalta päästä turhasta painolastista eroon – vähemmän on enemmän!

Teksti

Katariina Kaukoranta
kirjastosihteeri
katariina.kaukoranta[at]helsinki.fi
Kumpulan kampuskirjasto
Helsingin yliopiston kirjasto

Lea Kujala
kirjastosihteeri
lea.kujala
[at]helsinki.fi
Kumpulan kampuskirjasto
Helsingin yliopiston kirjasto


Kuva

Mika Kaukoranta