Konkretian kynnyksellä

Tähän asti keskustaan nouseva uusi kirjastorakennus on ollut olemassa vain paperilla ja ihmisten mielissä, mutta maaliskuussa muutos alkaa Kaisaniemessä sekä näkyä että kuulua. Rakennustyöt alkavat pysäköintilaitoksen purkamisella. Tämä työn varsin äänekäs vaihe kestää arviolta kuusi kuukautta, ja tekninen osasto järjestää 1.3.  Porthanian salissa II avoimen tiedotustilaisuuden, jossa lähikiinteistöissä työskentelevät saavat tarkempia tietoja ja voivat esittää kysymyksiä töiden etenemisestä.

Rakennustyöt vaikuttavat tietenkin myös Kaisaniemen palveluihin ja kulkuyhteyksiinkin. Pysäköintilaitos on toiminnassa helmikuun loppuun asti, mutta Hirvi-korttelin läpi ei pääse enää Kaisa-talon läpi hisseillä, vaan  Fabianinkadulle pääse Vuorikatu 5:stä sisäpihojen kautta (auki 6:45-1945) sekä Nifinin tilojen vierestä kulkevan käytävän kautta (Kaisaniemenkatu 9, auki arkisin vähintään klo 10-17). Oppimiskeskus  Aleksandrian vieressä ollut aulatila on poistunut käytöstä ja vahtimestatin työpiste on siirretty Aleksandrian puolelle. Oppimiskeskukseen kuljetaan nyt Fabianinkatu 28:n pihan porrashuoneen kautta.

Liikkeet ovat jo poistuneet Kaisaniemenkatu 5:stä, esim. luonnontuotteita myyvä Life sekä jo vuodenvaihteessa lopettanut ruokakauppa. Apteekki on lähtenyt, mutta se jatkaa helmikuun puolessavälissä toimintaansa Heimolan talossa (Yliopistonkatu 5). Café PicNic ei poistunut edes hetkeksi Kaisaniemen metroasemalta, sillä jo ennen kuin Kaisa-talon toimipaikka suljettiin, aloitti toinen, pienempi PicNic R-kioskin vieressä tilassa, jossa ennen oli Arnolds.

Myös metrotasossa oleva karkkikauppa on löytänyt läheltä korvaavat tilat, se sulkeutuu helmikuun lopussa vähäksi aikaa, ja avaa sitten huhtikuussa uudestaan nykyisen kampaamon paikalla. Kynsistudio La Chica on muuttanut metrotunnelin toiselle puolelle lähelle metroon meneviä rullaportaita. Talon suurimman liikkeen, Kodin ykkösen vuokrasopimus päättyy vasta helmikuun lopussa, mutta liike sulkeutui jo 12.2., ja loppukuusta tilat tyhjennetään.

Kaisa-talon kellaritiloissa on myös yliopiston varastotilaa, joka on tarkoitus saada tyhjäksi hyväissä ajoin ennen maaliskuun alkua – tyhjennys on jo alkanut.

Osa Kaisa-talon liikkeistä on siis löytänyt aivan naapurista vaihtoehtoiset tilat, mutta osaa jäädään varmasti kaipaamaan. Luulisin, että eniten ikävä tulee ruokakauppaa. Jonkin verran hyviäkin uutisia Kaisaniemen palveluista: Tarjoustalo, joka jouduttiin sulkemaan remontin vuoksi tulipalon jälkeen on kaupan nettisivujen mukaan avautumassa taas maaliskuussa.

Rakennustöiden alkaminen keskeisellä paikalla on kiinnostanut myös mediaa, aiheesta on kirjoitettu esim. Helsingin Sanomissa, Vartissa ja Ylen sivuilla.

Tilanne helmikuun alussa Kaisa-talon tyhjenevässä Metro-tason kerroksessa.

Teksti:
Nicola Nykopp
Suunnittelija
Helsingin yliopiston kirjasto
Keskustakampuksen kirjasto

One thought on “Konkretian kynnyksellä

Leave a Reply

Your email address will not be published.