Krookukset kukkivat jo

Kuukausi sitten juhlimme Helsingin yliopiston kirjaston avajaisia. Viikko sen jälkeen yliopisto vietti  370. vuosijuhlaansa. Samassa yhteydessä julkistettiin Helsinki Insight- varainhankintakampanja, jossa myös kirjasto on mukana. Julkaisustamme Rajapinnassa on jo tullut ensimmäisiä kiinnostuneita palautteita. Työhuoneeni naapuritalon jyrinä kertoo, että parkkihalli on kukistumassa uuden Kaisa-talon rakentamisen tieltä.

Uuden ja toimivan työnjaon rakentaminen isossa organisaatiossa vie samoin aikansa. Kokoonnuimme äskettäin keskitettyjen palvelujen henkilöstön kanssa Kumpulan kampuksella reflektoimaan uuden organisaation ja työnjaon vahvuuksia ja ongelmakohtia.  Toimivuus ei synny itsestään. Muutosvaiheisiin sisältyy aina entisen purkamista ja uuden rakentamista. Keskustelussa nousivat vahvasti esille viestinnän kysymykset, mikä ei ole yllätys. Miten oppia tuntemaan toisiamme ja toistemme työtä, jotta voimme löytää entistä parempia toimintamalleja. Jos eriydymme ja eristymme, seurauksena on tehottomuutta, turhautumista ja epäluuloja.

Kannattaa siis nähdä vaivaa löytääksemme keinot, joilla tieto kulkee saumattomasti yksiköiden välillä, keskitettyjen ja kampusten välillä, johdon ja henkilöstön välillä. Tämäkään ei riitä, vaan oleellista on myös viestintä käyttäjien, päättäjien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kun sitten siirryimme puhumaan viestinnän keinoista, asia mutkistui. Yksi arvostaa kasvokkain jaettua tietoa ja keskustelua, toinen käyttää tehokkaasti verkkoviestintää, kolmas haluaisi löytää ihan uusia ratkaisuja. Olemme yksilöitä myös viestijöinä ja viestien vastaanottajina. Yhdessä tekeminen tuo kuitenkin useimmille innostusta ja motivaatiota sekä auttaa löytämään uusia näkökulmia. Niinpä päätimme jatkaa yhteisiä tilaisuuksia, yksikkörajat sekoittavissa ryhmissä työskentelyä ja rakentaa uusia reittejä kampuskirjastojen ja käyttäjien kanssa. Vastaavanlaista yksikkörajat ylittävää yhteisöä rakennamme koko kirjaston johtajien ja esimiesten kesken.

Krookukset kukkivat jo, vaikka suurimmat lumikinokset odottavat yhä auringon sulattavaa lämpöä. Hyvää huhtikuuta!

Kirjoittaja
Kaisa Sinikara
Ylikirjastonhoitaja