LA BIENNALE: People meet in architerure 2010 Venice

Venetsian arkkitehtuuribiennale on nyt 12. kertaa 29.8.-21.11.2010. Olen ollut Venetsiassa useita kertoja ja ennen kaikkea taidebiennaleissa. Edellisellä arkkitehtuuribienaalissaa esiteltiin Suomen paviljongissa mm. Helsingin yliopiston Kaisa-kirjasto v. 2008.

Eri maiden suunnittelijat tuntuvat kilpailevan keskenään mitä eriskummallisimmilla suunnitelmilla, joita ei ehkä voi toteuttaa. Mieleen tulee ennen muuta taidebiennaalit ja siellä esitetyt teokset. Suomen paviljongissa esiteltiin kouluja. Esitystapa oli hyvin perinteinen posterityylinen ja hävisi muiden maiden tavalle tuoda uutta suunnittelua esille.

Kirjastokohteet

Yllättäen biennaalissa ei ollutkaan montaa kirjastosuunnitelmaa. Pääasiallisemmat kohteeni olivat ASAC-library  ja Rolex learning center.

ASAC-LIBRARY

ASAC on Library of historic archives of contemporary arts. Kirjastoa on rakennettu n. 10 vuotta ja se avattiin 25.8.2010. Se on tutkimuskirjasto, jossa on n. 130.000 kirjaa taiteen eri alueilta: musiikki, elokuva, tanssi jne. Kirjastosta ei lainata mitään ulos, mutta siellä voi työskennellä vapaasti. Kirjasto sijaitsee Giardinin biennale-alueella ja on suhteellisen kaukana yliopistosta. Mitään käyttökokemuksia ei vielä ole, mutta minulle kerrottiin käytön tulevan olemaan runsas, koska kokoelmassa olevia kirjoja ei ole muualla Venetsiassa saatavilla.


Biennalen jälkeen asiakkaat tulevat sivukadun kautta

ROLEX LEARNING CENTER

Japanilaiset arkkitehdit Kazuyo Sejima ja Ryue Nishizawa SANAA arkkitehtitoimistosta valittiin toteuttamaan Sveitsin Lausannen EPFL:n eli Ecole Plytehchnique Fédérale de Lausanne oppimiskeskuksen. Keskus on avattu keväällä 2010.

Biennaalissa on esillä Wim Wendersin tekemä 3D-video opppimiskeskuksesta. Arkkitehdit esiintyvät videolla ja liikkuvat segway-laitteilla. Biennalin avajaisissa olivat paikalla sekä arkkitehdit, että Wim Wenders. Esittelytilaisuus kesti tunnin ja oli todella kiinnostava. Hyllyssäni on ranskankielinen kirja Rolex Learning Centeristä. Voin lainata sitä halukkaille.

Kuvamateriaalia en tähän liitä, mutta tietoa ja kuvia löytyy osoitteesta: dezeen.com/rolex-learning-centre-by-sanaa

GIARDINI JA PAVILJONGIT

Biennalealueen historialliset paviljongit esittelevät eri maiden nykyarkkitehtuuria. Mieleeni tuli, että maat kilpailevat keskenään mitä eriskummallisimmilla suunnitelmilla. Osaa ei kai koskaan toteuteta, mutta kyllä ne herättivät ajatuksia. Hyllyssäni on myös Short catalog, joka on halukkaiden nähtävillä.

ARSENALE

Biennale on levittäytynyt ympäri Venetsiaa. Eri puolilla on pienempiä näyttelyitä. Arsenalesta on kuitenkin tullut tärkeä osa tapahtumaa. Se on vaikuttava ja iso kompleksi, joka aiemmin toimi varustamona. Tänä vuonna sinne tuodut esitykset myös vaativat paljon tilaa. Mielestäni kiinnostavin oli huone, jossa oli vain kaiuttimia. Musiikki, jota sieltä tuli oli klassista. Se pani miettimään, että äänimaailma myös liittyy arkkitehtuuriin.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiiaan La Biennale oli taas avartava ja ajatuksia herättävä. Kirjastokohteiden erilaisuus herätti todella paljon ajatuksia. Mietin, olemmeko rakentamassa keskustakampukselle kirjavarastoa. Miten saisimme Rolexin kaltaiset avarat tilat? Toki olemme jo lähtövaiheessa päättäneet tehdä kirjavaltaisen kampuskirjaston tutkijoille ja opiskelijoille, mutta silti voisin siirtää kirja-aineistoa muualle ja antaa tilaa ihmisille olla, opiskella, seurustella, tavata.

Kirjoittaja:

Matti Hjerppe
Projektipäällikkö
Helsingin yliopiston kirjasto

Kuvat:

Matti Hjerppe