Mikäs hätä tässä, valmiissa kulttuurissa?

Helsingissä ilmestyvä puolivirallinen paikallislehti Helsingin Sanomat uutisoi 25.1.2011 ammattijärjestö Akavan julkaisemasta tutkimuksesta, jossa suomalaisilta oli kyselty kulttuurista. Uutisen kärki ja keskeinen anti oli se, että kansa kaipaa kulttuurilta laatua. Haastatelluista 90 prosenttia piti tärkeänä tai melko tärkeänä sitä, että kulttuuripalvelut ovat laadukkaita.

Ihan yhdestä puusta veistettyä Suomen kansa ei tässäkään asiassa ole. Kokoomuslaisista 55 prosenttia piti kulttuuripalveluiden laatua erittäin tärkeänä, vasemmistoliiton kannattajista 50 prosenttia, vihreistä 49 prosenttia, sdp:n kannattajista 45 prosenttia, keskustalaisista 30 prosenttia ja perussuomalaisista 27 prosenttia.

Kiintoisaa kyllä, uutisesta ei käynyt selville, mitä kyselyssä tarkoitettiin ”laadukkailla kulttuuripalveluilla”. Vielä epäselvempää on varmaan se, mitä vastaajat tarkoittivat ”laadukkailla kulttuuripalveluilla”. Ajatteliko kokoomuslainen V. A. Koskenniemen runojen lausuntaa ja torvisoittoa, vasemmistoliittolainen työväenkirjallisuutta ja torvisoittoa, vihreä Ultra Brata, demari tangomarkkinoita, keskustalainen kansantanhuesitystä ja perussuomalainen kesäteatteria (ja oluttelttaa)?  Yhteistä alaa on sentään tuo torvisoitto – tosin siinäkin marssin tahti on kaikille sama, mutta lyriikat vaihtelee.

Se sentään on tiedossa, että kulttuuripalveluista tutuin haastateltaville on kirjasto.  Kyselyyn vastanneista 70 prosenttia oli käynyt vuoden aikana kirjastossa. Tämä on hauska nähdä, vaikka edelleen jää epäselväksi, mitä kirjastolta kaivataan: Laila Hirvisaaren uusinta heti kaikille, tietokonepelejä, nettiyhteyksiä, kävelysauvoja?

Lohdullista on sekin, että 67 prosenttia kyselyyn osallistuneista oli sitä mieltä, että kulttuuripalveluja pitää tukea julkisin varoin.  Maksullista kirjastoa ei siis ihan heti ole näkyvissä. Kulttuuripalveluiden käyttö näyttää lisäksi olevan vakaata ja esimerkiksi taloussuhdanteista riippumatonta, sillä siinä ei juuri ole tapahtunut muutoksia vuoden 2008 kyselyn jälkeen.

Kulttuurista ei tarvitse olla huolissaan. Hyvin se tuossa näkyy keikkuvan.

Kirjoittaja

Lasse Koskela
kirjastoamanuenssi
Keskustakampuksen kirjasto
Helsingin yliopiston kirjasto

One thought on “Mikäs hätä tässä, valmiissa kulttuurissa?

Comments are closed.