Miten saan tieteellisen artikkelini julkaistua?

Helsingin yliopiston kirjasto yhdessä Elsevierin kanssa järjesti huhtikuussa erityisesti aloitteleville tutkijoille tarkoitetun tilaisuuden ”How to Get Your Article Published – author seminar” Meilahdessa Biomedicumissa. Paikalle oli saapunut innokasta yleisöä yli 200 henkilön verran; enimmäkseen tutkijoita ja jonkun verran myös kirjaston henkilökuntaa eri kampuksilta. Yleisö osallistui melko innokkaasti tilaisuuteen esittämällä kysymyksiä ja kommentteja. Esitys oli mielenkiintoinen minustakin, vaikken itse olekaan kirjoittamassa tieteellistä artikkelia. Tämäntyyppinen Elsevierin tilaisuus järjestettiin nyt jo toista kertaa Helsingin yliopiston kirjaston piirissä; edellinen tilaisuus oli Viikissä pari vuotta sitten.

Elsevier oli varustautunut tilaisuuteen kahden henkilön voimin;  Jaap van Harten (Executive Publisher) kertoi artikkelin julkaisemiseen liittyvistä asioista ja Floortje Flippo (Account Development Manager) esitteli Scopusta.

Hyvä artikkeli

Van Haarten läksi esityksessään liikkeelle vertaisarvioitujen lehtien määrän kasvusta ja tieteellisen julkaisemisen muutoksista; siirtyminen painetuista aineistoista elektronisiin aineistoihin on johtanut siihen, että artikkeleita tarjotaan lehtiin runsain määrin ja niitä myös hylätään paljon. Tässä artikkeliehdotusten virrassa on tärkeää osata erottua ja kirjoittaa hyvä artikkeli.

Mutta ennen hyvän artikkelin kirjoittamista on hyvä miettiä tiettyjä perusasioita kirjoittamisesta:

Kun olet pohtinut em. kysymyksiä ja vakuuttunut, että sinulla on riittävästi aineistoa tieteelliseen artikkeliin, niin voit aloittaa kirjoittamisen vaikkapa Elsevierin Publishing presentation ohjeiden mukaan. Hyvin valmisteltu käsikirjoitus säästää aikaasi ja nopeuttaa julkaisuprosessia.  Van Haarten esitteli mielenkiintoisesti ”rautalankamallilla” kappale kappaleelta miten hyvä ja kiinnostavan artikkeli rakennetaan.  Artikkelin otsikollakin on merkitystä; artikkeleihin, joilla on lyhyt ja naseva otsikko, viitataan yleensä enemmän!

Vertaisarviointi

Päätoimittajilla on iso työ etsiä sopivia ja suostuvaisia vertaisarvioijia, joten voit itse ehdottaa sopivaa vertaisarvioijaa käsikirjoituksellesi. Älä ehdota vertaisarvioijaksi kuitenkaan ketään lähipiiristäsi. Samoin voit hyvin perustellen kertoa päätoimittajalle, kenen et halua lukevan käsikirjoitustasi. Eli jos pelkäät jonkun juuri samaa asiaa tutkivan varastavan ideasi, niin turha häntä on pyytää vertaisarvioijaksi. Mieleesi saattaa tässä vaiheessa myös tulla loistoidea, että voit nopeuttaa julkaisuprosessia lähettämällä artikkelin arvioitavaksi samanaikaisesti useampaan lehteen. Tämä ei kuitenkaan kovin fiksua, jo siitäkin syystä, että eri lehdillä saattaa olla myös samoja vertaisarvioijia.

Niin kuin me kaikki tiedämme artikkelit kelpaavat vain harvoin julkaistavaksi ensimmäisellä yrittämällä. Van Haarten lohduttelikin kirjoittajia, ettei artikkelin hylkäämisestä kannata masentua vaan vertaisarvioijien kommentteihin ja uudelleenkirjoitusprosessiin kannattaa suhtautua oppimisen kannalta.

Eettiset ongelmat

Tilaisuudessa ei keskitytty pelkästään artikkelin rakenteisiin, vaan kerrottiin ja keskusteltiin myös muista asioista, kuten etiikasta; tutkimusmenetelmien etiikasta, plagioinnista ja tulosten väärentämisestä. Nämä eettiset ongelmat ovat lisääntyneet huolestuttavasti tieteellisessä julkaisumaailmassa.

Plagiointi on tietysti eettisesti väärin, mutta siitä jää myös usein kiinni enemmin tai myöhemmin. Myöskään omia julkaisuja ei saa plagioida eli julkaista kahteen kertaan. Oli kiinnostavaa tietää, että esimerkiksi ne Elsevierin julkaisemat artikkelit, jotka ovat myöhemmin todettu plagioiduiksi tai muuten virheelliseksi jätetään tietokantoihin varustettuna retracted -sanalla. Tilaisuuden jälkeen lähdinkin heti etsimään näitä hylättyjä julkaistuja artikkeleita Scopuksesta. ”Parhaimman” tuloksen sain, kun kohdistin haun retracted article keyword-kenttään. Scopuksesta löysin 5108 retracted article-merkinnällä julkaistua artikkelia. Myös Web of Science käyttää samaa retracted article-merkintää.

Lisää kirjoitusohjeita Elsevieriltä…

Teksti

Tuula Huuskonen
Tietoasiantuntija
Viikin kampuskirjasto
Helsingin yliopiston kirjast

One thought on “Miten saan tieteellisen artikkelini julkaistua?

Comments are closed.