Näkyvyyttä kirjastoille pyöräilemällä

Cyclo-biblio MontPellier – Lyon 6.-14.8.2014

Kansainvälinen kirjastoalan epäkonferenssi Cycling for Libraries (ranskaksi Cyclo-biblio) on saavuttanut eeppisen maineen, mikä näkyy siinäkin, että monet osallistujat palaavat tapahtumaan kerta toisensa jälkeen. Suomessa kehitetty pyöräilevän epäkonferenssin konsepti on levinnyt myös muualle paikallisesti järjestettyjen cyc4lib-tapahtumien muodossa, kuten kesäkuussa Valko-Venäjällä ja Baltiassa toteutettu Baltic Star –pyöräily.

Osallistuin ensimmäiseen tapahtumaan vuonna 2011, joten kuultuani, että tämä vuonna pyöräillään Etelä-Ranskassa Montpellieristä Lyoniin, oli ihan pakko ilmoittautua mukaan, vaikka omalla kustannuksella. Tapahtuman luonnetta kuvaa se, että valtaosa järjestelyistä tehdään vapaaehtoisvoimin ainutlaatuisen verkostotapahtuman motivoimana. Esimerkiksi tällä matkalla huoltotiimin apukokkina toimi yksi Poitiers:n yliopiston kirjaston esimiehistä.

Matka alkoi illallisella Montpellierin romaniväestön korttelissa, jossa sapuskan lisäksi saatiin nauttia kolmen Flamenco-kitaristin esityksistä. Seuraavana aamuna, kun 92 hengen keltaisiin ja oransseihin huomioliiveihin sonnustautunut joukko oli lähdössä matkaan, kävi ilmi että neljä pyörää oli varastettu yöllä lukitusta tilasta. Tästäkin takaiskusta selvittiin ja päästiin liikkeelle kohti ensimmäisiä kohteita, joihin kuului pari mediateekkia Montpellierissä ja uimaranta Välimeren rannalla.

Matkan varrella pysähdyttiin lukuisissa kirjastoissa, joita Ranskassa on alettu kutsua mediateekeiksi. Vastaanotto oli aina ystävällinen ja kirjastojen tiloista löytyi myös tuiki tarpeellisia levähdys- ja välipalapisteitä. Kirjastot olivat myös selvästi panostaneet ja varustautuneet pyöräilijöiden vastaanottoon. Jotta vierailukohteet eivät olisi liian yksipuolisia, ohjelmassa oli kirjastojen lisäksi käynti luomuviinitilalla (Château de Bosc), vierailu kirjamuseossa ja käynti pyöräilyn tietokeskuksessa Lyonissa.

Liki sadan hengen keltaisiin pukeutunut pyöräletka on tien päällä jo näky sinänsä, mutta tapahtuman luonteeseen kuuluu myös medianäkyvyys.  Kaksi TV-reportaasia, radion uutisointi ja muutaman maakuntalehden artikkelit ryydittivät matkan etenemistä.

Pääosin osallistujat selvisivät matkasta ehjin nahoin, mutta haavereiltakaan ei kokonaan vältetty. Kaksi kaatumista johti matkan keskeyttämiseen, toinen olkapäähän osuneen tällin ja toinen sormen taittumisen vuoksi pyörän kaaduttua sateen liukastamalla raiteella. Pääosin kuljettiin pyöräteillä ja hiljaisilla maanteillä, ja vilkkailla osuuksilla muu liikenne pysäytettiin pyöräletkan ohituksen ajaksi.

Matka tarjosi runsain mitoin luontevia mahdollisuuksia ammatilliseen ja muunkinlaiseen verkostoitumiseen, ja ryhmädynamiikka toimi tälläkin kertaa. Matkanjohtajana letkan kärjessä ajoi sveitsiläinen Lara Jovignot, joka selviytyi hienosti tehtävästä. Yksi paikallisista pääjärjestäjistä oli Anne Guégan, joka rauhallisella tyylillään piti ryhmää koossa ja muistutti kullekin päivälle varatuista keskusteluteemoista. Jukka Pennanen yhtenä tapahtuman konseptin kehittäjänä oli hyvänä taustatukena.

Yksi brittiläisistä tapahtuman osallistujista totesi matkan jälkeen, että kyseessä on selkeästi maailman paras kirjastoalan pyöräillen tapahtuva epäkonferenssi. Tähän voi vain yhtyä.

Teksti ja kuvat:

Kimmo Koskinen
kehityspäällikkö
Helsingin yliopiston kirjasto