Neljä Jeesusta – pääsiäisen ajan leffavinkit

Jos suklaamunat, noidat, pääsiäispuput ja muu muovinen krääsä ei oikein innosta, voi kokeilla sitä toista ns. raadollisempaa linjaa ja istahtaa sohvalle katselemaan elokuvia erään nasaretilaisen käsityöläisen heilumisesta Juudean maaperällä pari tuhatta vuotta sitten.

Jeesukseksi kutsutun häiskän edesottamuksia ja tekoja käsitteleviä elokuvia on tehty useampikin (kaikki Jeesus-leffat -listaus), mutta esittelen nyt muutaman enemmän, vähemmän tai välillisesti aiheeseen liittyvää leffaa, joiden katsomista suosittelen omalla vastuulla.

The Last Temptation of Christ
1988. Ohjaus Martin
Scorsese. Jeesusta näyttelee Willem Dafoe

No tämähän oli aikansa suuri skandaali. Vauhtia, vaarallisia tilanteita, rähinää ja seksiä Maria Magdalenan kanssa.  Elokuva kertoo Jeesuksen tarinan aika perinteisellä tavalla; englantia puhutaan, näyttelijät edustavat perinteistä länsimaalaista ihannetta sinisine silmineen ja musiikissa ihanat kasarisaundit.

Scorsese räväyttää mieliimme ajatuksen; mitä jos Jeesus ei olisikaan suostunut toteuttamaan isänsä suunnitelmaa. Kuinkas sitten olisi käynyt?

The Passion of Christ
2004. Ohjaus Mel Gibson. Jeesusta näyttelee Jim Caviezel

Lihaa ja verta säästelemättä, tässä on yksi väkivaltaisimmista Jeesus-leffoista.
Total massacre and sacriface!

Tämä elokuva ei juuri käsittele Jeesuksen muuta elämää, vaan keskittyy sen surulliseen loppuun mässäilemällä kuolonkorinalla ja tuskanhuudoilla niin, että itse Jeesuskin taitaa hukkua sinne verisen visvan sekaan. Alkuperäisestä kielipolitiikasta plussaa.

Life of Brian
1979. Ohjaus Terry Jones. Briania näyttelee Graham Chapman

Jos koet pääsiäisen olevan vähän turhan liian tosikkomainen juhla, on Brianin elämä sinun valintasi. Brian ei ole Jeesus, mutta kohtalo heittelee häntä aina Golgatalle saakka.

Legendaarisen Monty Pythonin huumori ja sanailu iskevät. Suosittelen lämpimästi.

The Holy Mountain
1973. Ohjaus Alejandro Jodorowsky. Jeesuksen näköistä tyyppiä näyttelee Horacio Salinas

Kiinnostaako hallusinaatiotrippi ilman huumeita? Tämän leffan katsottuasi olet ainakin yhden tason korkeammalla henkisellä tasolla.

Elokuvassa ei sinänsä ole mitään juonta. Se seuraa Jeesuksen näköistä miestä matkalla kohti valaistumista, läpi hyvinkin vahvasti symboleilla maustettujen kohtauksien. Tunnelma ja kokemus haastavat, eikä elokuva päästä katsojaa vähällä paikoitellen hyvinkin ällöttävien kuvien vilistessä läpi verkkokalvojen ja yhdistäen aivot osaksi suurempaa kokonaisuutta.

The Holy Mountain on mysteeri, jonka symboliikasta voi ammentaa merkityksiä useammankin katselukerran verran.

Teksti

Helena Hiltunen