Pääkirjoitus: Hokemat tulevat todeksi

Helsingin yliopiston WDC-avajaiset 12.1.2012

Ajattelu muotoilee yhteiskuntaa on Helsingin yliopiston World Design Capital 2012 -vuoden teema. Yliopiston omissa WDC-vuoden avajaisissa rehtori ylisti uutta yhteistä Kaisa-taloa ja sen komeaa kirjastoa. Yliopiston kirjaston oma teema ”Älyllistä Designia” tuleekin rakennuksessa näkyväksi. Kaiken kaikkiaan hienoa ja toimivaa muotoilua. Valoisat, avarat tilat ja asiakkaiden kanssa kehitellyt palvelut innostavat oppimaan.

Me muotoilemme yhteiskuntaa ajattelemalla (Designing Society by Thinking). Muotoilu  halutaan nähdä innostavan laajasti: nyt parannetaan jokapäiväistä elämää, tehdään uusia opiskelijaelämää helpottavia arjen ratkaisuja. Tapahtumilla ja teoilla kehitetään kulttuuria taloudellisesti ja ekologisesti.

Ajatuksia ei kannata pitää ominaan, ajatustenluku ei tuota yhteistä ymmärrystä. Ajatustenvaihto voi jo saada aikaan muutosta, toimintaa, keskustelua, väittelyä eli yhteistä todellisuutta.

Ääneen ajatteluakin kuulee ja se voi olla hedelmällistä tajunnanvirtaa. Joskus ajattelematonta tai jopa loukkaavaa. Sananvapauden nimissä taas saatetaan vihlaista syvästikin.  Harkinta onkin jo sivistystä ja älykkyyttä?

Toivotan viisaita ajatuksia uuteen vuoteen – hyviä hokemia.

 

P.S.

WDC-kampanja näkyy myös Fabianinkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa,  jossa yliopiston Tiedekulma avautuu perjantaina 3.2. Luvassa on hauskoja näkökulmia tieteeseen, mielenkiintoisia vieraita ja yllättäviä esityksiä. Lisäksi paikka toimii koko vuoden kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena, jonne voi helposti kadulta poiketa. Yliopiston kirjastollakin on siellä omat viikot pääsiäisen molemmin puolin. Sinne voi tulla silloin vaikka lukemaan uutuuskirjoja hyllystä samalla kun nauttii ihanasta kahvista.

 

Teksti

Tiinakaisa Honkasalo
Viestintäsuunnittelija
Helsingin yliopiston kirjasto

Kirjoittaja on Verkkari-lehden päätoimittaja.