Sinikka Sipilän puheenjohtajakauden teemana: Strong Libraries, Strong Societies

IFLA President’s Meeting Helsingissä 22.-24.5.

Suomalainen Sinikka Sipilä valittiin IFLAn puheenjohtajaksi Singaporen konferenssissa elokuussa 2013. Ensimmäinen President’s Meeting eli seminaari Sipilän puheenjohtajakauden teemoista pidettiin toukokuun lopussa Helsingissä. Kaksipäiväisessä seminaarissa Suomen, Pohjoismaiden ja Baltian kirjastovaikuttajat kohtasivat asiantuntijoita kaikilta mantereilta.

Puheenjohtajuuden teema

Jokaisella IFLA:n puheenjohtajalla on teema, jonka tavoitteita hän kautensa aikana haluaa edistää. Sinikka Sipilällä se on Strong Libraries, Strong Societies. Hän korostaa kirjaston roolia yhteiskunnassa tasa-arvoisten mahdollisuuksien luojina.  Jokaisella kansalaisella tulee olla oikeus elinikäiseen oppimiseen, koulutukseen, kulttuuriin ja virkistykseen. Vahvoissa yhteiskunnissa kansalaisilla on esteetön pääsy tietoon ja he käyttävät sitä omaksi, perheensä ja yhteisönsä parhaaksi. IFLA pyrkii vaikuttamaan päätöksentekijöihin kaikkialla maailmassa, jotta kirjastot ovat riittävästi resursoituja ja pääsevät rakentamaan vahvoja yhteiskuntia.

Demokratian ehtoja

Demokratiavaje eli democratic deficit syntyy, jos päätöksenteko on liian kaukana kansalaisista. Esimerkiksi EU-parlamenttia on syytetty demokratiavajeesta. Juhana Aunesluoma  Helsingin yliopiston Eurooppatutkimuksen verkostosta avasi seminaarin ja puhui demokratian käsitteellisistä piirteistä. Demokraattisen yhteiskunnan tunnistaa siitä, että kansalaisilla on riittävästi tietoa päätöksenteosta, päätöksenteko on läpinäkyvää ja kansalaiset osallistuvat päätöksentekoon nostamalla itselleen tärkeitä teemoja poliittiseen keskusteluun. Sananvapaus ja aito oppositio kertovat myös demokraattisesta systeemistä. Suomessa monet näistä piirteistä toteutuvat suhteellisen hyvin, mutta kansalaisten osallistuminen politiikkaan tutkimusten mukaan vähäistä. Suomalaiset eivät käytä sananvapauttaan. Kirjaston rooli demokratian edistämisessä on tukea kansalaisyhteiskuntaa takaamalla pääsy ajantasaiseen tietoon.

Kirjasto ja kehitys

Kehittyvissä maissa kirjastot ovat halpa ja tehokas tapa vahvistaa ympäröivää yhteisöä. Namibian yliopistokirjaston johtaja Ellen Ndeshi Namhila kertoi, miten Namibiassa oli onnistuttu nostamaan kirjastot kehityshankkeiden kärkikohteeksi sitkeällä vaikuttamistyöllä ja näyttämällä, miten paljon kirjastopalvelut voivat vaikuttaa.  Alueilla, joissa tiedonlähteet tai pääsy verkkoon ovat tähän asti olleet ylellisyyttä, kirjastoissa tehdään läksyjä ja hoidetaan oman yrityksen asioita sähköpostilla.

Ellen Namhila korosti, että auktoriteetteja ei kannata pelätä ja kokouksiin kannattaa mennä vaikka kutsumatta, kun on tärkeällä asialla.

Seminaarissa käsiteltiin myös IFLAN viime syksynä ilmestynyttä Trend Reportia Riding the Waves or Caught in the Tide, jonka voi lukea suomeksi Kirjastoseuran sivuilta.

Ngian Lek Choh Singaporesta, Ellen Namhila Namibiasta ja Tuula Haavisto Helsingistä keskustelevat.

Sinikka Sipilä kertoi kansainväliselle yleisölle suomalaisen yhteiskunnan ja kirjastolaitoksen kehityksestä  sekä teemastaan Strong  Libraries – Strong Societies.

Juhana Aunesluoma ja Judith St. John keskustelevat kiinnostavien puheenvuorojensa jälkeen.

Teksti:

Maija Paavolainen