Teatteria Meilahden laitoksessa – Lux Humana ylpeänä esitti: Rakkaus ei ole ajan narri

Selkäimme takaa kuuluu lähestyvää musiikkia. Se ei tule tästä talosta. Onhan se miltei melankolista.

Näyttelijä käy eteemme kantaen CD-soitinta. Katsomo on rakennettu samaan tasoon, samaan valoon esiintymistilan kanssa.

Oranssiin paitaan pukeutunut Jussi Lehtonen alkaa lausua sonetteja.

Kuva: Jussi Männistö

Katso peiliisi ja sano kasvoillesi:
on tullut aika luoda toiset kasvot

Kuva: Jussi Männistö

Pystymättä enempään, täyttyneenä sinusta.
uskollinen mieleni saa silmän erehtymään kuvasta.

Istumme Meilahden Biomedicumin seminaarihuoneessa. On joulukuun 9. päivä vuonna 2010. Tilaisuuteen on ilmoittautunut 41 henkilöä ; paikalle on päässyt jonkin verran vähemmän. Ulkona pyryttää lunta, Helsingin liikenne on sekaisin.

Kuva: Jussi Männistö

poljin aatoksia, myin tunteitani halvalla,
loukkasin uusia suhteita vanhoin tavoin.

Haluatko kuvasi pitävän auki
raskaat luomeni läpi uuvuttavan yön?

Esityksen nimi on Rakkaus ei ole ajan narri. Se koostuu viidestätoista William Shakespearen sonetista, jotka on suomentanut Kirsti Simonsuuri.

Esityksen on ohjannut Pauliina Hulkko, ja musiikin siihen on säveltänyt Sanna Salmenkallio.

Ensi-ilta oli keväällä 2006 Lapinlahden sairaalan syömishäiriöosastolla.

Näyttelijä Jussi Lehtonen on esittänyt sitä tavallisesta poikkeavissa paikoissa: dementiayksiköissä, psykiatrisissa hoitolaitoksissa, vankiloissa.

Kuva: Jussi Männistö

Sanaton sävel soi yhteen monin äänin
ja laulaa sinulle: ”Et ole mitään yksin”.

Kuva: Jussi Männistö

Ei häpeän tunteesi voi lääkitä murhettani.
Vaikka kadut, minun täytyy kestää menetys.

Esitys on kolmivaiheinen:

(1) Näyttelijä saapuu suljettuun yhteisöön, esim. hoitolaitokseen. Laitoksen arjen rutiinit muuttuvat ja samalla esiintyjä tutustuu laitoksen asukkaisiin, esityksen katsojiin.

(2) Itse esitys on monta esitystä. Esitys siirtyy katsomon puolelle. Katsojat vaihtelevat nuorista vanhuksiin, kehitysvammaisista vankeihin.

(3) Esityksen jälkeen näyttelijä Jussi Lehtonen keskustelee katsojien kanssa esityksen herättämistä tunteista ja ajatuksista.

Kuva: Jussi Männistö

Vaan kauneus kuin kellon viisari
vie tunnit, hiipii huomaamatta kasvoilla

Kuva: Jussi Männistö

Voi minua! Mitkä silmät rakkaus pani päähäni
kun eivät vastaa todellista näköä?

Jokainen esitys on tunteellinen, taiteellinen ja esteettinen matka – niin esiintyjälle kuin katsojillekin.

Katsojat luovat oman esityksensä.

Katsojia ei tule aliarvioida. Shakespeare puhuu meille kaikille yhteisistä asioista: rakkaudesta, sen menettämisestä, pettymyksestä ja mustasukkaisuudesta.

Elämä voi nyrjähtää. Kukaan meistä ei voi sulkea itseään laitosmaailman ulkopuolelle. Yhä useampi yhteiskuntamme jäsen viettää ainakin osan elämästään jossain laitoksessa.

Kuva: Jussi Männistö

Rakkaus ei ole ajan narri vaikka ajan sirppi
niittää poskien ja huulten hehkun

Kuva: Jussi Männistö

Ei mikään suojaa ajan viikatteelta.
ei muu kuin lapsi: vain hän uhmaa kuolemaa.

Näyttelijä Jussi Lehtonen on kiertänyt esityksensä kanssa ympäri Suomea yli viiden vuoden ajan.

Hän on julkaissut kokemuksistaan laitoskiertueella kirjan Samassa valossa : näyttelijäntyö hoitolaitoskiertueella. Teos on osa hänen tohtorintutkintoaan Teatterikorkeakoulussa. Käsitelläänhän siinä näyttelijäntyön ydinasioita: yleisökontakti, kosketus, vaikuttavuus, roolit.

Samalla teos voi toimia käsikirjana hoitohenkilöstölle: Miten kulttuuri voisi jalkautua hoitolaitoksiin, kuinka toteuttaa terveyttä kulttuurista.

Kuva: Jussi Männistö

hetken riemukas pohatta, heti kohta
peläten kun varkaat vievät aarteen

Kuva: Jussi Männistö

Niin kuin talvi oli eroni sinusta
sinä ohikiitävän vuoden nautinto!

Nykyään Jussi Lehtonen toimii Kansallisteatterin viidennen näyttämön taiteellisena suunnittelijana. Hänen seuraaviin projekteihin kuuluu mm. teatterin vieminen pakolaisten vastaanottokeskuksiin: Ilman yhteistä kieltä, ilman yhteisiä kokemuksia. Vieraalla maalla, oudossa valossa.

Monta tärkeää tarinaa on vielä kuulematta. Älkää sammuttako valoja.

Kirjoittaja

Lassi Pohjanpää
kirjastosihteeri
Meilahden kampuskirjasto Terkko
Helsingin yliopiston kirjasto

Kuvat

Jussi Männistö
kirjastosihteeri

Meilahden kampuskirjasto Terkko
Helsingin yliopiston kirjasto

Kuvatekstit

Lainaukset teoksesta Nautintojen ajan aarre : William Shakespearen sonetit ; suom. Kirsti Simonsuuri , (Yliopistopaino, 2005)

Jussi Lehtonen: Samassa valossa : näyttelijäntyö laitoskiertueella ; (Avain, 2010)

(Valitamme kuvan ja tekstin synkronoinnissa ilmenneitä ongelmia:
Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity kuvateksteihin. Kuvatekstit eivät kuvaa kyseistä hetkeä.)