Tietoa, elämyksiä ja kohtaamisia

Viikin kampuskirjaston ja Helsingin kaupunginkirjaston Viikin kirjaston symbioosi on vihertänyt menestyksekkäästi 10 vuotta Viikin kampuksella. Kumpikin kirjasto valmistautuu kesään hyvillä mielin.

Kahden kirjaston naapuruus on sujunut hyvässä hengessä. Viime vuonna järjestetyt yhteiset juhlat saa Viikin kampuskirjaston Marja Moision sekä Helsingin kaupunginkirjaston Päivi Karimaan muistelemaan tapahtumaa hymyssä suin.

– Pihalla oli makkaranpaistoa ja musiikkia, poistokirjojankin myytiin, Päivi Karimaa muistelee. Alkusyksystä oli tosi kivat ilmatkin, hän hymyää.

– Meillä oli yhteinen banderolli, jossa luki ”Tietoa, elämyksiä ja kohtaamisia”.  Se on minusta tavattoman hyvä motto meidän toiminnalle täällä kampuksella, Marja Moisio jatkaa.

Monet kaupunginkirjaston asiakkaat luulevat yhä ettei Yliopiston kirjasto ole avoin kaikille. Kaupunginkirjaston työntekijät ovat oikoneet tätä käsitystä parhaansa mukaan. Arjessa kohtaaminen onkin kahden kirjaston tärkeimpiä tehtäviä.

– Kun asiakkaat tulevat kysymään jotain tiettyä aineistoa, kyllä sitä mielellään vilkaisee myös naapurikirjaston tarjonnan. Se on aivan ihana tilanne, jos kirja sattuu siellä olemaan hyllyssä ja sen voi yhdessä asiakkaan kanssa käydä lainaamassa, Karimaa kertoo.

Toisiaan täydentäen

Kirjastot ovat harjoittaneet yhteistyötä monella eri tavalla. On järjestetty yhteisiä tapahtumia, näyttelyitä.. Lisäksi kirjastot ylläpitävät yhteistä käsikirjastoaluetta, tietotoria, jonne kootaan myös yhteisiä näyttelyitä tietyn teeman mukaan.

– Yhteinen lehtisali on meidän asiakkaille merkittävä lisä, Karimaa kertoo. Se tarjoaa asiakkaillemme laajemman lehtivalikoiman mitä meillä olisi muuten mahdollista tarjota.

Kirjastot ovat myös harjoittaneet virkailijavaihtoa, jota kokeiltiin viimeksi muutamia vuosia sitten. Virkailijat tutustuivat toisen kirjaston toimintoihin ja järjestelmiin. Näin naapurin palveluita saatiin vielä tutummaksi niin itselle kuin asiakkaillekin.

Tieto on valttia, sillä kumpaisenkin kirjaston työntekijät ovat saaneet opastaa eksyneitä asiakkaitaan useaan otteeseen.

– Meidän ovi on siinä kätevästi ensimmäisenä aulassa, että meille kävelee kaikki sisään, Marja Moisio naurahtaa.

– Tämähän on todella tärkeää toistemme markkinointia. Esimerkiksi yliopiston kirjasto esittelee myös kaupunginkirjaston uusille opiskelijoille, jotka ovat useimmiten muualta Suomesta. Tätä kautta heille avautuu koko Helmet-kirjastojen laaja kirjo pääkaupunkiseudulla. Tämä on merkittävä asia meille, Karimaa pohtii.

Yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin vakaalla pohjalla; yhteisten kirjanäyttelyiden teemat on lyöty loppuvuodeksi lukkoon ja muuta yhteistä kivaa on luvassa. Lucian päivän markkinat joulukuussa on jo vakiintunut Infokeskus Koronan toimijoiden yhteinen ponnistus.

– Koko infokeskus on tavattoman monipuolinen rakennus. Tämä on olohuone ja kohtaamispaikka, Moisio päättää.
Marja Moisio ja Päivi Karimaa

Marja Moisio ja Päivi Karimaa Infokeskus Koronan Niilin puutarhassa.

Kirjoittaja:

Helena Hiltunen
Verkkotoimittaja
Helsingin yliopiston kirjasto

Kuva:

Helena Hiltunen