Tietotekniikkasuunnittelija Antti Rantala taistelee vapaa-ajallaan virtoja vastaan ja pyöräilee kevyesti 700 km

Verkkopalvelut-yksikössä lokakuussa aloittanut tietotekniikkasuunnittelija Antti Rantala on viettänyt suurimman osan elämästään Oulussa, mutta kesällä postinumero vaihtui 00-alkuiseksi. Helsinki on kuitenkin tullut tutuksi jo aiemmin kesätöiden yhteydessä. Käytettävyysasiantuntijan tavoitteena on kehittää asiakkaille niin hyviä palveluita, että niitä haluaisi käyttää vaikka huvikseen.
Vapaa-aikana tietokone vaihtuu välillä virveliin, toisinaan polkupyörään.

Miten päädyit kirjastoon töihin?
Sattumalta, kuten yleensäkin töihin päädytään. Yksi asia johti toiseen, toinen kolmanteen ja se kolmas tänne kirjastolle. Se ensimmäinen asia lienee halu palata suunnittelijaksi, kun edellisessä työpaikassa työskentelin projektipäällikkönä.

Mikä on koulutus- ja työskentelyhistoriasi?
Olen koulutukseltani filosofian maisteri tietojenkäsittelytieteistä ja tietotekniikan aineenopettaja. Töitä olen tehnyt muiden palkkalistoilla sekä omalla toiminimellä. Muiden listoilla olen työskennellyt ohjelmistosuunnittelijana ja projektipäällikkönä. Omalla toiminimellä kertynyt työhistoria on huomattavasti värikkäämpi, sillä olen sen kautta työskennellyt esim. konsulttina sekä ohjelmisto- ja pelisuunnittelijana.

Mitä nykyiseen työnkuvaasi tietotekniikkasuunnittelijana kuuluu?
Tällä hetkellä vastuullani on käyttöliittymä- ja käytettävyyssuunnittelua.

Minkälaista uutta osaamista uskot tuovasi verkkopalvelutiimiin – mitkä ovat vahvuutesi?
Ideoin paljon ja pidän yksinkertaisista asioista. Siitä johtuu, että haluan myös käyttää yksinkertaisia palveluita. Olen seurannut paljon web-kehitystä ja alan suuntauksia, joten uskon tuovani lisävahvistusta myös tekniselle puolelle, jos siellä apua tarvitaan. Suurin tavoitteeni on kuitenkin saada kirjaston asiakkaille tarjottavat palvelut sellaisiksi, että niitä käyttää vaikka huvikseen.

Mitä harrastat ja mitä teet vapaa-aikanasi?
Olen aina liikkunut paljon ja yritän liikkua edelleen. Suurin intohimoni on jalkapallo eri muodoissaan ja sitä tuleekin kavereiden kanssa harrasteltua. Kelien salliessa pelaan pihalla, mutta muutoin hallissa.

Toisena voisin mainita kalastuksen, joka on itselle hieman uudempi harrastus. Viimeiset 2-3 vuotta ovat olleet hieman aktiivisempia sen harrastuksen osalta ja saalistakin on tullut. Koukuttavinta kalastuksessa on varmaan se luonnon läheisyys, kun taistelee koskessa kahlatessa virtaa vastaan. Siinä unohtuu tietokone ja muut virtuaaliset asiat.

Olen tehnyt yhden normaalia pidemmän pyöräreissun ja jäin silloin koukkuun retkipyöräilyyn. Silloinen reittini kulki Tukholmasta Gotlannin kautta Kööpenhaminaan ja mittariin kertyi 700km. Matkanteko oli huomattavasti helpompaa kuin ajattelin, joten olen haaveillut toteuttavani vielä pidemmän reissun, kun saan riittävän hyvän pyörän hankittua.

Teksti

Aino-Leena Juutinen