Tunnelmia arkkitehtuuriseminaarin kirjastovierailuilta

Viileän kauniina aamuna 6.5. kokoontui Rautatientorille vilkkaasti soriseva joukko arkkitehtuuriseminaarin kansainvälisiä osallistujia. Ryhmä oli ennakkoon jaettu kahteen bussiin, jotka kiersivät samat kohteet vastakkaisia reittejä. Bussi A, jota allekirjoittaneet emännöivät, suuntasi keulansa kohti Viikin kampuskirjastoa, jossa ryhmän vastaanottivat tietoasiantuntija Tuula Huuskonen ja palvelupäällikkö Marja Moisio. Viikin Infokeskus Korona valmistui vuonna 1999, ja sen sininen puolipyöreä julkisivu on ajattoman kaunis. Kampusalueen uusin ”maamerkki”, kuvanveistäjä Villu Jaanisoon kierrätetyistä autonrenkaista muovaama Gorilla-patsas houkutteli retkeläisiä innokkaaseen valokuvaamiseen.

Erikoispiirteitä Infokeskus Koronassa on kahden kirjaston (= kampuskirjaston ja kaupunginkirjaston) rinnakkaiselo, sekä kauniit talvipuutarhat. Ajan hammas on 15 vuodessa ehtinyt nakertaa kovassa käytössä olevia tiloja ja remontti on suunnitteluasteella. Viikin kampuskirjaston henkilökunnan työtilat saivat uuden ilmeen ja kalustuksen jo viime vuonna. Opiskelijoiden toivomia ryhmätyöhön sopivia tiloja on myös järjestetty lisää.

Retkibussimme seurasi soveltaen tiedelinjan reittiä ja seuraava tutustumiskohteemme oli Meilahdessa sijaitseva Terveystieteiden kirjasto, Terkko. Palvelupäällikkö Anne Kakkosen ja kokoelmapäällikkö Terhi Sandgrenin opastuksella kuulimme uusimmista hankkeista, kuten syyslukukauden alussa uusien lääketieteen opiskelijoiden saamista iPadeista ja niiden monipuolisesta hyödyntämisestä opiskelussa. Myös Terkon kehittämä elektroninen sovellus, TerkkoNavigator esiteltiin.

Terkon kirjastorakennuksessa kiertäessä oleellista oli läpinäkyvyys, valo ja isot ikkunat. Tummat kalusteet toivat ryhtiä tiloihin. Tiloja on lähitulevaisuudessa tarkoitus muuttaa enemmän oppimiskeskuksen kaltaisiksi ja Terkosta on käyty tutustumassa myös Aalto-yliopiston Learning Hub:eihin.

Meilahdesta matka jatkuikin kaunista merenrantareittiä päivän viimeiseen kohteeseen, Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun kampukselle Otaniemeen. Lounaan jälkeen meitä odottivat Alvar Aallon suunnittelemassa kirjastossa oppaamme tietoasiantuntija Risto Maijala ja suunnittelija Valeria Gryada.


Tutustuimme myös kampusalueella sijaitsevaan kahteen Learning Hub:iin. Opiskelijat olivat olleet mukana suunnittelemassa näitä ”oppimispesiä” yhdessä kirjaston suunnittelijan kanssa. ”Oppimispesät” oli toteutettu pienellä budjetilla kampusalueella oleviin käyttämättömiin tiloihin, joista kuitenkin maksettiin vuokraa.


Yhteistä kaikille kirjastoille on uuden vuosikymmenen tuoma selkeä muutos, eli elektronisen aineiston kasvava osuus painettujen kustannuksella. Varsinkin vanhojen lehtien ja sarjojen painetuista vuosikerroista ollaan luopumassa. Tämä tietysti heijastuu suoraan tiloihin ja niiden käyttöön. Opiskelijoiden toiveet otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, nykytrendi on rakentaa Learning Hub – tyylisiä monenlaiseen tekemiseen ja oppimiseen soveltuvia tiloja.

Päivä oli aurinkoinen ja bussissa riitti tunnelmaa vanhojen tuttavien tavatessa ja uusien kontaktien löytyessä. Bussiemäntinä yritimme nähdä tuttujakin ympäristöjä tuoreesti, uusin silmin. Saimme myös hyvää englannin kielen harjoitusta ja harjaannusta eri aksentteihin.

7.5. aamulla tutustuimme LPR-Arkkitehdit Oy:n suunnittelemaan ”a mezza voce” Musiikkitaloon  ja siellä sijaitsevaan Sibelius Akatemian kirjastoon ja myös tämä vierailu herätti  paljon kiinnostusta konferenssivieraiden keskuudessa. Tutustuimme konserttisaliin ja pariin muuhun pienempään harjoittelusaliin. Kirjastoa meille esitteli kirjastonjohtaja Irmeli Koskimies. Tässä kaikille avoimessa kirjastossa on hyvät mahdollisuudet musiikin kuunteluun ja videoiden katseluun. Kirjasto sijaitsee Musiikkitalon alimmissa kerroksissa ja luonnonvaloa kaivattiin lisää kirjastoon.


Teksti:

Leena Nordman ja Kristiina Lähdesmäki
Hankinta- ja metadatapalvelut

Kuvat:

Kristiina Lähdesmäki ja Jari Laine