Voimaannuttava kokemus

Ifla2012 lähestyy kovaa vauhtia. Nyt värvätään vapaaehtoisia.

Viimeisenä ilmoittautumispäivänä Helsingin yliopiston kirjastosta on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi lähes 40 innokasta ja koko Suomesta 250. Jopa neljätuhatta kongressivierasta tarvitsee opastusta ja neuvoa niin kaupungilla, messukeskuksessa kuin kirjastoissakin.

Helmi-maaliskuussa vapaaehtoisrekrytointiryhmä haastattelee ja tunnustelee ketkä rekrytoidaan parin sadan hengen vapaaehtoiseen ryhmään. Jokaisen vapaaehtoisen kanssa tehdään kirjallinen sopimus. Ifla tarjoaa mm. koulutusta ja ilmaisen osallistumisen konferenssiin vapaaehtoistyöpäivinä.

Helsingin yliopiston kirjaston johtoryhmä suhtautuu osallistumiseen myötämielisesti ja kannustavasti, kunhan siitä on sovittu oman esimiehen kanssa ja arkiset työtehtävät sujuvat. Kongressin aikana osaavia kirjastolaisia tarvitaan omissa kirjastoissa, sillä kongressivieraat tutustuvat lähialueiden kirjastoihin varmasti myös oma-aloitteisesti.  Kampuskirjastot – olettehan valmiina.

Vapaaehtoisia koulutetaan jo nyt

Tammikuussa 21.1. Iflan pääkallopaikalta Haagista pääsihteeri Jennefer Nicholson, konferenssijärjestäjä Josche Ouwerkerk sekä Professional Committeen  puheenjohtaja Patrice Landry esittelivät Iflan toiminnan pääpiirteitä sekä valaisivat miten yli viikonmittainen kongressi rakennetaan mm. noin 150 luentotilaisuudesta, posterinäyttelystä, kokouksista, satelliittikokouksista, kirjastovierailuista sekä yhteisestä kirjastomaailman tunnelmasta.

Keskustelu jatkui Helsingin yliopiston kirjaston piirissä perjantaina 28.1., jolloin vuosi sitten perustettu Ifla-tiimi keskusteli ja virittäytyi tulevaan kongressiin. Tiimi koostuu vapaaehtoisista ja miettii yhdessä miten kongressi on mahdollisimman antoisa kaikille halukkaille ja miten voisimme piirtää uuden Helsingin yliopiston kirjaston maailman kirjastokartalle.

Molemmissa tilaisuuksissa painotettiin moneen kertaan kuinka kongressi on ainutlaatuinen tilaisuus koko suomalaiselle kirjastoyhteisölle. Se antaa voimaannuttavan ja ammatillisesti opettavan kokemuksen osallistujille. Yksittäiset kirjastot voivat vahvistaa omaa kansallista ja kansainvälistä kuvaansa sekä henkilökuntaista uutta osaamista. Kansallisesti kirjastokenttä yhdistyy, ja voimme puhua yhdellä suulla kirjastomaailmaa heiluttavista teemoista, kuten miten kirjastot ovat laajentaneet osaamistaan painetun kirjallisuuden kokoelmista verkossa olevaan materiaaliin ja kuinka kaikilla kirjastosektoreilla mietitään miten ohjata asiakkaamme sopiville verkkotiedonlähteille.

IFLA:n vuotuinen 78. kansainvälinen kongressi World Library and Information Congress (WLIC) ”Libraries Now! – Inspiring, Surprising, Empowering”  järjestetään Helsingin messukeskuksessa 11. – 17.8.2012.

Seuraa Suomen IFLA2012 -verkkosivuja.

Kirjoittaja ja kuvat

Kirsi Luukkanen
informaatikko
Keskustakampuksen kirjasto
Helsingin yliopiston kirjasto