Omilla laitteilla kuvaaminen

Varsin laadukkaita videoita voidaan tuottaa tänä päivänä hyvinkin kevyellä ja suhteellsien edullisella kalustolla, kunhan muutamat perusasiat huomiodaan kuvaustilanteessa. Alla käsitellään keskeisimpiä videokuvauksen osa-alueita ja mahdollisia laiteratkaisuja.

Kuvaamaan
Mobiililaitteilla voidaan tuottaa helposti ja nopeasti suoraan julkaisuun menevää materiaalia. Suotuisissa olosuhteissa videomateriaalin laadusta saadaan varsin hyvää varsinkin, jos käytössä jonkinlainen jalusta ja sekä erillinen ulkoinen mikrofoni. Kevyt editointi onnistuu myös suoraan samalla laitteella, jolloin voidaan lisätä esimerkiksi tekstejä ja leikata turhia kohtia pois. iOS-laitteilla käytetään ylivoimaisesti eniten iMovie-applikaatiota ja Android-laitteilla PowerDirector on varsin suosittu editointiohjelma. Videon julkaisu voidaan myös hoitaa lähes aina suoraan mobiililaitteelta.

Mobiililaitteille mikiksi käy esimerkiksi rastillakin esillä ollut Roden kaulusmikkisetti:
Rode microphones smartLAV+ (1-2kpl)
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/19477/dktbs/Rode-microphones-smartLAV-lavalier-mikrofoni-alypuhelimille
Rode SC6 adapteri (mahdollistaa kahden mikin liittämisen)
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/39523/dxfxs/Rode-SC6-adapteri
Rode SC1 jatkokaapeli SmartLav+ mikrofonille (1-2kpl)
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/42911/hsctq/Rode-SC1-jatkokaapeli-SmartLav-mikrofonille

Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto mobiililaitteille on Roden suuntamikrofoni VideoMicMe, jota emme ole tosin päässeet vielä testaamaan käytännössä.

Rastilla esiteltiin kännyköille suunniteltua Huawei AF15 ‐kolmijalka / selfie-keppiä, jossa on irroitettava bluetooth-laukausin. Verkkokauppa.comin mukaan laukaisin on yhteensopiva mobiilitlaitteiden kanssa joissa käyttöjärjestelmänä on Android 4.3 tai uudempi. Myös Applen tuotteiden pitäisi olla yhteensopivia, kunhan niissä on käyttöjärjestelmänä iOS 5.0 tai uudempi. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/47347/jdqsm/Huawei-AF15-kolmijalka-selfie-keppi

Yhteensopivuus oman mobiililaitteen kanssa kannattaa aina varmistaa ennen lisälaitteiden hankkimista.

Jos videomateriaalin teknistä laatua haluataan nostaa tällöin katseet kannattaa suunnata kuluttajaluokan videokameroiden parhaimmistoon. Tällöin koko setin hinta asettuu noin 1000-1500€ välimaastoon (kamera, mikki ja jalusta).

Alla muutamia mahdollisia vaihtoehtoja.

Canon LEGRIA HF G40 digivideokamera
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/27833/gsknq/Canon-LEGRIA-HF-G40-digivideokamera-musta

Panasonic HC-VX980 ‐4K-videokamera
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/41606/hbbrc/Panasonic-HC-VX980-4K-videokamera

Molempien kaveriksi käy esimerkiksi Røde Videomic Pro+ ‐suuntamikrofoni Rycote ripustuksella: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/67019/jjnxr/R-de-Videomic-Pro-suuntamikrofoni-Rycote-ripustuksella

Valittiinpa kameraksi mikä tahansa laite sen kaveriksi kannattaa aina hankkia jalusta, jossa on mieluusti kunnollinen videopää. Esimerkiksi Manfrotton Mvk500AM + Mvt502AM-setistä (https://www.dustin.fi/product/5011000468/mvk500am-mvt502am) on saatu paljon positiivisia kokemuksia. Mobiililaitteille ja pienille kameroille riittää toki toki kevyempikin jalusta esim. Manfrotto Befree Live (https://www.verkkokauppa.com/fi/product/31932/hmngv/Manfrotto-Befree-Live-alumiinijalusta-videopaalla).

Jos laatua halutaan hilata vielä ylemmäksi, olemme käyttäneet Canonin XF200 ja XF205 kameroita yhdistettynä laadukkaisiin suunta- tai kaulusmikrofoneihin. Tällöin puhutaan noin 4000€ kuvausseteistä.

Äänet talteen
Kameroiden ja mobiililaitteiden omilla sisäänrakennetuilla mikeillä on monesti vaikeaa tuottaa laadukasta ääntä videoon, minkä vuoksi suosittelemme yleensä hankkimaan ulkoisen mikin tallennusvälineestä riippumatta. Mikkivalinta tulisi tehdä aina kuvaustilanteen ja käytössä olevan kaluston mukaan. Videotiimimme blogista löytyy mikitysminuuttivideoita, joissa havainnollistetaan erilaisia mikkien käytössä huomioitavia seikkoja: https://blogs.helsinki.fi/videoblog/category/mikitysminuutti/

Videokameroihin ja mobiilaitteisiin soveltuvia mikkejä löytyy esimerkiksi Roden valikoimista ja näissä hintalaatusuhde on varsin kohdillaan. Tuotantotason kameroihin mikkejä kannattaa katsella myös esimerkiksi Sennheiserin ja AKG:n valikoimista.

Mobiililaitteissa ja pienemmissä videokameroissa mikrofoni liitetään yleensä kameraan 3.5mm-liittimellä. Seuraavan linkin kautta voi käydä tutkimassa Roden valikoimaa: http://www.rode.com/microphones/filter/all/all/all/all/minijack/all/all


Valaisu
Tänä päivänä valaisuun käytetään pääasiassa erikokoisia LED-paneeleja niiden säädettävyyden ja helpon kuljetettavuuden vuoksi. Niiden rinnalla näkee välillä myös päivänvalolamppujen ympärille koottuja settejä, joissa lamput on yleensä kiinnitetty valoa suuntaavaan ja pehmentävään softboxiin.

Kolmepistevalaisu on hyvä lähtökohta silloin, kun valaisua päästään tekemään omalla laitteistolla. Alta löytyy valaiseva esimerkki kuvausvalojen sijoittelusta.

Aina käytössä ei ole erillisiä kuvausvaloja, jolloin kannattaa hyödyntää luonnonvaloa mahdollisuuksien mukaan. Kuvattava kannattaa asettaa kasvot valonlähdettä kohden (esim. ikkuna). Jos kuvattavan takana on voimakas valo syntyy helposti vastavalotilanne, jolloin kuvattava näkyy kuvassa siluettina tai vähintäänkin turhan tummana. Samalla tausta (valkoinen) palaa helposti puhki.

Videoiden tekeminen mobiililaitteilla
Sen lisäksi, että mobilaitteilla voi tuottaa helposti matalankynnyksen videoita, niillä voidaan tehdä myös esimerkiksi animaatioita ja muita monimediaisia esityksiä. Myös kevyt videoeditointi onnistuu suoraan mobiilaitteella esimerkiksi iMovien tai PowerDirectorin avulla. Alla muutama esimerkkivideo, jotka on tehty hyödyntäen pelkästää mobiilaitetta ja niiden applikaatioita.

iStopmotion-applikaatiolla voi tehdä stopmotion-animaatioita.
https://vimeo.com/77133571

iMovie on selvästi eniten käytetty editointi ohjelma iPadeillä. Android laitteista meillä on huomattavasti vähemmän kokemusta, mutta esimerkiksi PowerDirector-videoeditointiapplikaatio on vaikuttanut varsin lupaavalta.
https://vimeo.com/15757 1682

Explain Everythingillä voidaan tehdä monimediaisia esityksiä, joissa voidaan yhdistää esimerkiksi videota, piirrosta ja ääntä.

OTE:n videotiimi tarjoaa tilauskoulutusta esimerkiksi näihin ja moniin muihin videotuotantoon liittyviin ohjelmistoihin. Vuosittain järjestetään myös kaikille yliopistolaisille avointa henkilöstökoulutusta suosituimpien ohjelmien (esim. iMovie) käytön aloittamisen tueksi.
https://flamma.helsinki.fi/portal/home/sisalto?_nfpb=true&_pageLabel=pp_list&placeId=HY034206

Kaluston hankinta
Kuten edeltä käy ilmi, videotuotantoja voidaan toteuttaa hyvinkin erilaisilla kalustoilla. Jos ette ole varmoja, minkälainen kuvaussetti teidän kannattaisi hankkia, voitte olla yhteydessä OTE:n videotiimiin (opetusteknologia@helsinki.fi). Me autamme mielellämme sopivan setin hahmottelussa.

Varsinainen tilaaminen kannattaa hoitaa Helpdeskin kautta. He voivat tilata IT-laitteita HP:lta, Atealta, DataInfosta, Dustinilta ja Verkkokauppa.comista. Tehdessänne tilaustiketin on tärkeää laittaa verkkolinkki edellä mainuttujen kauppojen verkkosivulle, josta tuote löytyy. Jos tarvitsemaanne tuotetta ei ole saatavilla näissä kaupoista, tilauksen voi hoitaa esim. tiedekunnan luottokortilla.

Tilauksen nopeuttamiseksi tikettiin kannattaa laittaa mukaan alla olevat tiedot:

  • Tilattavan laitteen tiedot ja verkko-osoite mistä sitä ollaan hankkimassa
  • Kuka vahvistaa tilauksen (vahvistus yksikön hankinnoista päättävältä taholta)
  • Tulosyksikön tunnus ja WBS-koodi (esim. H900 / 900125), tieto miltä tililtä laite maksetaan, tämä nopeuttaa laskun käsittelyä
  • Loppukäyttäjän tiedot: nimi, sähköposti, rakennus/ huoneen numero sekä puhelinnumero

    Helpdeskin käyttämät verkkokaupat:
    https://www.dustin.fi/
    https://www.atea.fi/eshop/
    https://www.datainfo.fi/#!/
    https://www.verkkokauppa.com/