Mitä kuuluu VIE-maisterikoulun/VIExpertin alumneille?

Näyteikkuna

Mitä kuuluu VIExpertin entisille opiskelijoille? Osiosta “Alumnitarinoita” maisterikoulun entiset opiskelijat kertovat, miten työura on lähtenyt käyntiin opintojen jälkeen. Mikä oli maisterikoulun anti tutkijan näkökulmasta, entäpä Taloudellisen tiedotustoimiston aluekoordinaattorin tai Teknologiateollisuuden elinkeinopolitiikan johtavan asiantuntjian? Löydät alumnitarinat ylhäältä löytyvästä valikosta tai klikkaamalla kuvia alla.

Monipuolinen VIExpert

Näyteikkuna

Oletko pohtinut mahdollisesti sisällyttäväsi opintoihisi Venäjään ja/tai itäiseen Eurooppaan liittyviä kursseja, mutta kotiyliopistosi tarjonta ei ole mielestäsi riittävä? Oletko mahdollisesti opiskellut venäjää ja sinua kiinnostaisi tutustua aiheeseen pintaa syvemmältä? Jos pohdit yllä olevia kysymyksiä, niin Aleksanteri-instituutin koordinoima Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopinnot (VIExpert) voi olla juuri sinua varten.

Mistä on kyse?

  • Venäjän ja itä-Euroopan tutkimuksen yliopistoverkoston maisterikoulu tarjoaa opiskelijoilleen paljon muutakin kuin pelkkiä kirjatenttejä.
  • VIExpert ei ole pelkästään Helsingissä järjestettävä opintokokonaisuus, vaan kursseja tarjoavat kaikki yhteistyöyliopistot ympäri Suomen, ja jopa ulkomailla; unohtamatta monipuolisia verkkokursseja. Opiskelijalla on suuri vapaus ja vastuu siinä, millaisen paletin hän tarjolla olevista kursseista itselleen kokoaa.
  • VIExpert soveltuu monien alojen opiskelijoille ja antaa loistavat puitteet kansainvälistyä ja verkostoitua, niin kanssaopiskelijoidenkin, kuin eri alojen asiantuntijoiden kanssa, unohtamatta työelämän toimijoita.

Mitä VIExpertissä tapahtuu?

VIExpertiin kuuluu pakollisena osana viikon mittainen kesäkoulu, joka on perinteisesti järjestetty Pohjois-Kymenlaaksossa Orilammen lomakeskuksessa Vuohijärven luonnonkauniissa maisemissa. Tulevat Venäjän ja itä-Euroopan asiantuntijat pääsevät syventymään aihepiiriinsä niin luennoilla, pienryhmissä kuin saunan lauteillakin, ja välillä tehdään kuntoilukierros vieressä olevaan jylhään Repoveden kansallispuistoon. Opetusmuodot ovat moninaiset, niihin kuuluu niin ennakkotehtäviä ja niiden käsittelyä ohjaajien kanssa, ryhmätöitä, luento-opetusta, kuin osallistavaa muiden työskentelyn arviointia. Opiskelijat tulevat eri yliopistoista ja eri pääaineista, joten toiminta on lähtökohtaisesti monitieteistä.

Tiiviin kesäkoulun jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus päättää, mihin aihealueisiin hän haluaa syventyä. Intensiivikursseja järjestetään paljon, joka mahdollistaa liikkuvuuden paikkakunnilta toisille; vaikka ulkomaille.

Opiskelijaesittely

Mari Karjalainen viimeistelee tällä hetkellä viestinnän ja yhteiskuntapolitiikan graduaan Itä-Suomen yliopistoon sekä suorittaa poliittisen historian maisteriopintoja Helsingin yliopistossa. Kokenutta Venäjän-matkaajaa motivoi tällä hetkellä mahdollisuus päästä ensi lukuvuonna vaihto-oppilaaksi Moskovan valtionyliopistoon. Marin mukaan Venäjää pitää ymmärtää muunkin kuin ylätason politiikan kautta. ”Venäjä on moninainen ja laaja maa, josta löytyy paljon erilaisia kulttuureja ja ajatuksia”, hän sanoo.

Mari pitää VIExpert-opintoja todella mahtavana mahdollisuutena tulla VIE-alueen asiantuntijaksi. Marista VIExpertissä vallitsee mukava ilmapiiri ja koulutus todella vaikuttaa olevan opiskelijoita varten. ”Yliopistoopintojeni aikana olen saanut eniten juuri VIExpertistä”, Mari summaa.