Mika Pyhämäki

“VIExpert tarjosi tavan kasvattaa osaamista ja tuoda se näkyväksi. Se myös opetti katsomaan Venäjän ja Itä-Euroopan aluetta poikkitieteellisesti.”

Tapaan VIExpertistä vuonna 2012 valmistuneen Mika Pyhämäen Keilarannan uudenkarheassa toimistorakennuksessa, jossa hänen nykyinen työpaikkansa Salesforce sijaitsee. Pyhämäki ottaa minut kohteliaasti vastaan ja tarjoaa aluksi kahvit, jonka jälkeen siirrymme neuvotteluhuoneeseen haastattelua varten.

Salesforce on amerikkalainen teknologiayhtiö, jota esimerkiksi Forbes-lehti on tituleerannut yhdeksi maailman innovatiivisimmista yrityksistä. Yritys on myös kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana, ja se työllistää Suomessa jo lähes 100 työntekijää. Pyhämäki itse kuvailee työtään seuraavasti:

Salesforce on firma, joka auttaa asiakkaitaan olemaan yhteydessä omiin asiakkaisiinsa kaikilla mahdollisilla tavoilla, eli tarjotaan ratkaisuja muunmuassa myynnille, markkinoinnille ja asiakaspalvelulle. Tää on tiimityötä, ja viimekädessä pyritään ratkomaan asiakkaiden liiketoimintahaasteita, liittyen esimerkiksi kansainväliseen kasvuun tai asiakaskokemukseen. Tyypillinen työviikko pitää sisällään asiakastapaamisia, kollegojen tapaamista, asioiden suunnittelua, kauppaneuvotteluja sekä matkustamista Suomessa ja ulkomailla. Asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi kansainvälisiä tai vähintään kansainvälisessä kilpailussa ja muutospaineessa.

Ennen muuttoa Helsinkiin Pyhämäki työskenteli kaksi vuotta kansainvälisen tilitoimistokonsernin markkinointijohdossa Baltiassa ja tämän jälkeen reilun vuoden Salesforcen Dublinin yksikössä Irlannissa. Kelataan kuitenkin tässä kohtaa hieman ajassa taaksepäin selvittääksemme, miten hän päätyi nykyiseen tehtäväänsä. Pyhämäki aloitti yliopisto-opintonsa Turun kauppakorkeakoulussa vuonna 2008. Venäjä ja itäinen Eurooppa tuli mukaan osaksi hänen tulevaa tutkintoansa yliopisto-opintojen alussa aloitettujen venäjän kielen opintojen kautta – opintojen aluksi oli aloitettava uusi kieli, ja Pyhämäki päätyi valitsemaan venäjän erottuakseen opiskelukavereistaan:

Moni kaveri oli lukenut esimerkiksi ranskaa tai saksaa monta vuotta, ja ajattelin, että mulla kestäisi kauan ottaa ne kiinni niissä opinnoissa.. Turussa oli kuitenkin mahdollista opiskella myös venäjää, joten ajattelin että se vois olla kova veto. Mä muistan myös että Finnairin toimitusjohtaja Jukka Hienonen kertoi jossain tilaisuudessa venäjän kielen ja kaupan opiskelun tärkeydestä. Se sai mut innostumaan ja tekemään päätöksen”.

Pyhämäki kävi venäjän kielen kursseilla muiden opintojen ohella pari vuotta, jonka jälkeen hän päätti hakea vaihto-opiskelijaksi. Alun perin ajatuksena oli hakea Ruotsiin, mutta opinto-ohjaaja rohkaisi lopulta Pyhämäen valitsemaan Venäjän ja Plehanovin yliopiston:

Päätös lähteä 2010 vaihtoon Moskovaan Plehanovin yliopistoon oli uran kannalta tärkeä. Sen puolen vuoden aikana kiinnostuin kielestä ja kulttuurista ja busineksesta ihan toden teolla, ja tutustuin moniin uusiin ystäviin. Samalla tein päätöksen panostaa Venäjään oikein kunnolla – Venäjä on meille suomalaisille aina relevantti toimija”.

Vaihdossa saadun kokemuksen innoittamana Pyhämäki päätti Suomeen palattuaan syventää Venäjä-osaamistaan ja haki VIExpert-opintoihin. Opinnot alkoivat heti vaihdon jälkeisenä syksynä perinteisellä Orilammen kesäkoululla, jonka aikana Pyhämäki aloitti oman pro gradu tutkielmansa tekemisen digitaalisesta markkinoinnista kehittyvissä talouksissa. Graduaan varten hän kävi tekemässä tutkimushaastatteluja aina Moskovaa ja Pietaria myöten. Näiden kokemusten jälkeen Pyhämäellä oli selkeä visio työskentelystä Venäjällä tai Itä-Eurooppassa. 2000-luvun alussa useat Venäjällä toimivat länsiyritykset halusivat palkata länsimaista johtoa korkeilla palkoilla tytäryrityksiinsä. Venäjään erikoistuneille kauppatietelijöille Venäjällä työskentely oli siis myös taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto.

Valmistuttuaan vuonna 2012 Pyhämäki kuitenkin työllistyi yllättäen Tallinnaan, jossa hän vastasi asiantuntijapalveluyrityksen markkinoinnista koko Venäjän ja Itä-Euroopan alueella. Pyhämäki kokee, että nimenomaan panostaminen venäjän kielen opintoihin sekä VIExpert-opinnot olivat tekijöitä, jotka erottivat hänet asiantuntijana muiden joukosta. Vuonna 2014 maailmanpolitiikan myllerrys puuttui kuitenkin peliin – Ukrainassa alkoi Euromaidan, jonka seurauksena Venäjä valloitti Krimin niemimaan, ja Itä-Ukrainassa puhkesi sota Ukrainan ja Venäjän välille. Tässä kohtaa tulevaisuus itämarkkinoiden parissa työskentelyssä alkoi näyttää epävarmalta. Pyhämäki päätti vaihtaa rohkeasti suuntaa idästä länteen, ja pääsi töihin nykyiselle työnantajalleen Salesforcelle Irlantiin.

Pyhämäki pitää VIExpert-opintojen parhaimpana antina sitä, että opinnot tarjosivat tavan kasvattaa osaamista ja tuoda se näkyväksi, sekä myös oppia katsomaan VIE-aluetta poikkitieteellisesti. Lisäksi opinnot olivat loistava tapa verkostoitua ja keskustella aiheesta eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Työllistymisen kannalta ei tulisi tuudittautua pelkästään kielitaidon varaan, vaan korostaa työnantajalle valmiuksia, jotka kertovat hakijan asenteesta sekä valmiudesta oppia uusia asioita. Pyhämäki suosittelee VIExpert-opintoja lämpimästi:

Venäjä on Suomelle aina tärkeä kauppakumppani, jonka pitäisi mun mielestä jo herättää kauppatieteilijöissä kiinnostus sitä kohtaan. Mun tapauksessa VIExpert-opinnot auttoivat myös työllistymään. Muutaman mutkan kautta – niin kuin usein Venäjän kanssa käy – oon päätynyt vähän erilaisiin tehtäviin, mutta edelleen keskusteluissa asiakkaitteni kanssa Venäjä on aiheena relevantti. Ja viime kesänä käytiin tottakai Jalkapallon MM-kisoissa kavereiden kanssa. Oli hyvä valinta lähteä mukaan näihin opintoihin, kohta on jo kymmenen vuotta mennyt tän harrastuksen parissa!

Eemil Mitikka