Mikko Hietikko

“Maisterikoulussa opittuja asioita voi hyödyntää esimerkiksi Supossa, koska opinnot auttavat ymmärtämään merkittävää osaa läheisintä toimintaympäristöämme eli itäistä Eurooppaa.”

Aivan aluksi Suojelupoliisissa analyytikkona työskentelevältä Mikko Hietikolta on pakko kysyä, missä määrin hänen elämänsä muistuttaa James Bond -elokuvista tuttuja agenttitarinoita.

“En ole valitettavasti lentämässä tästä suoraan Istanbuliin ja ottamassa siellä tuliterää urheiluautoa alleni”, Mikko naurahtaa.

“Mutta työni on kyllä toisella tavalla kiinnostavaa. Tehtäväni on kuunnella, lukea ja nähdä, eli toisin sanoen omaksua tietoa eri lähteistä. Tällainen työ on oikeastaan yliopistossa kouluttautuneelle ihmiselle paljon mielenkiintoisempaa kuin jonkinlainen action.”

Aikaisemmin analyytikkona East Office of Finnish Industriesilla työskennellyt Mikko keskittyy myös Supossa etupäässä talousanalyysiin, vaikka tiukkaa sektorijakoa ei hänen mukaansa työntekijöiden kesken olekaan. Erityisesti Venäjä ja sen taloudellisen kehityksen sekä siihen liittyvien riskien analysointi työllistää Mikkoa.

“Tulin Supoon sillä oletuksella, että virasto kasvaa ja että tehtäväkenttä laajenee uuden tiedustelulainsäädännön myötä. Näin vaikuttaisi myös olevan, ja mielenkiintoisia uusia tehtäviä on riittänyt.”

Mikko kertoo, että Supossa työskentelee tällä hetkellä noin 400 ihmistä. Analyysityön lisäksi virasto hoitaa vastavakoilua, terrorismintorjuntaa ja turvallisuusselvityksiä. Uusien tiedustelulakien myötä virasto kasvaa ja töitä on tarjolla yhä enemmän sekä laajemmalla skaalalla. Supo on Suomessa uniikki työnantaja, ja se tuottaa etenkin tulevaisuudessa tietoa, jota ei saa muualta.

Lappeenrannasta kotoisin oleva Mikko kiinnostui Venäjästä jo varhain. Omille kouluvuosille sattui Neuvostoliiton romahtamisen jälkeinen aika, jolloin myös Lappeenrannan katukuvaan alkoi ilmestyä yhä enemmän venäläisiä. Venäläisen kulttuurin samanaikainen läheisyys ja erilaisuus sekä kulttuuriin kohdistuneet ennakkoluulot kiehtoivat.

“Lappeenrannassa en saanut mahdollisuutta opiskella venäjää, mutta Helsingin kauppakorkealla aloitin sitten ihan alkeista. Sittemmin Venäjään liittyen onkin löytynyt aina jotain mielekästä”

Mikko on valmistunut sekä maisteriksi sekä taloustieteestä että kansainvälisestä johtamisesta. Maisterikoulussa hän aloitti vuonna 2011. Kysyn, minkälaisia muistoja maisterikoulu muutaman vuoden jälkeen herättää.

“Oikein hyviä”, Mikko vastaa empimättä.

“Ensimmäinen kosketukseni oli kevään 2012 opintomatka Georgiaan, sen jälkeen kävin Orilammen kesäkoulun. Parhaiten ovat jääneet mieleen erilaiset sessiot eri maissa ja kaupungeissa.”

Mikko pitää VIExpertin aikana tavattuja ihmisiä koulutuksen parhaimpana antina. Maisterikoulussa opiskelijoilla oli hyvinkin erilaisia opintotaustoja, mutta heillä kaikilla oli kuitenkin sama kiinnostuksenkohde. Mikko arvostaa sitä, että maisterikoulun aikana hän sai erilaisia näkökulmia ja tapasi erilaisia ihmisiä.

“Minulla on useampikin maisterikoulusta valmistunut kollega. Lisäksi täytyy nostaa maisterikoululle hattua siitä, että työelämässä on tullut jopa hämmentävän usein törmättyä entisiin maisterikoululaisiin”, hän kertoo.

Mikko painottaa, että varsinkin kansainvälisesti Suomi nähdään usein nimenomaan Venäjän naapurina.

“Maisterikoulussa opittuja asioita voi hyödyntää esimerkiksi Supossa, koska opinnot auttavat ymmärtämään merkittävää osaa läheisintä toimintaympäristöämme eli itäistä Eurooppaa. Virastona olemme mielestäni erityisesti toimintaympäristön ymmärtäjä.”

Mikko on sitä mieltä, että käyttökelpoinen kielitaito yhdistettynä johonkin muuhun osaamiseen on edelleen kovaa valuuttaa työmarkkinoilla. Alueosaamista voi toki oppia myös työssä, mutta aikaisemmasta perehtyneisyydestä on luonnollisesti paljon hyötyä.

Mikko kertoo, että analyysityössä harrastuneisuus ja aiheeseen perehtyminen myös vapaa-ajalla helpottaa työtä huomattavasti. Yhden neuvon hän antaa maisterikoululaisille työnhakuun: “Monet saattavat kirjoittaa osaavansa paljon, mutta eivät perustele kirjoittamaansa. Kun koet olevasi jossain hyvä, mieti, miten se on tullut ilmi ja miten voit todistaa sen henkilöhistoriastasi.”

Haastattelun lopuksi Mikko muistuttaa, että laajenevassa Supossa on luvassa rekrytointeja lähitulevaisuudessa. Myös maisterikoululaisten osaamiselle on kysyntää. Hän kehottaa Suposta kiinnostuneita maisterikoululaisia pitämään silmät ja korvat auki ja tarkkailemaan tiedotusta nettisivuilla supo.fi ja valtiolle.fi.

Ville Venäläinen