HOPS

HOPS on selviytymisohje VIExpertin lukuisten kurssien viidakossa. HOPS on myös opintojen käsikirjoitus: kannattaa pohtia jo opintojen alussa, mitä VIExpert opinnoilta odottaa ja miten kurssitarjonta vastaa toiveita. Näin saa koottua opinnoistaan omia tavoitteitaan parhaiten palvelevan kokonaisuuden.

VIExpertin HOPS tehdään verkossa, sivuilla moodle.helsinki.fi. Kirjautumaan pääset oman yliopistosi tunnuksilla (Haka-luottamusverkoston tunnuksella). Moodle-alueen nimi on “Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopinnot” ja se löytyy joko hakutoiminnolla tai erillislaitokset -valikon alta. Kurssille kirjautuaksesi tarvitset salasanan, jonka saat sähköpostilla VIExpertin koordinaattorilta. HOPSia voit päivittää Moodlessa sitä mukaa, kun suoritat opintojasi, mutta se kannattaa varmuuden vuoksi tallentaa myös omalle koneelle tai muistitikulle.

Ennen opintojen aloittamista opiskelijan kannattaa tutustua tarjolla oleviin kursseihin ja miettiä, mitkä niistä parhaiten tukisivat sitä tematiikkaa, josta hän itse on aidosti kiinnostunut. Toisaalta jokainen tarvitsee sellaisia opintojaksoja, jotka valaisevat alan ja kohdemaan taustaa laajemminkin: liikkeenjohdon opiskelija voi saada hyvää tukea oikeusvaltiokurssista, kielen opiskelija esim. kaupan alan kursseista, ja kulttuuria ja yhteiskuntaa käsittelevät kurssit ovat epäilemättä hyödyllisiä kaikille. Ei välttämättä ole järkevää tähdätä vain vaadittavaan minimimäärään opintopisteita vaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä opinnoistaan laajempi kokonaisuus.

HOPSista kannattaa tehdä realistinen aikataulun suhteen. Opintojen etenemisessä vastuu on opiskelijalla. Opiskelijan on ratkaistava, minkä verran keskittyy VIExpertin opintoihin, kuinka intensiivistä opiskelu on ja millaiset ovat valmistumisnäkymät. Jollakin ohjelma saattaa sujua jopa vuodessa, kun toinen voi käyttää siihen kolmekin vuotta.

Huom! Vuodesta 2015 lähtien VIExpertin opiskelijat voivat hankkia tunnuksen Helsingin yliopiston verkkopalveluihin, ml. Moodle ja Weboodi. Linkki tunnuksen hankintaan löytyy täältä: https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/kirjautuminen-ja-yhteydet/kayttajatunnus/kayttajatunnukset-ja-kayttovaltuudet kohdasta henkilökohtainen käyttäjätunnus.