Categories
Uncategorised

Neljäs kurssikerta- Minustako GIS-velho

Aiheena ruutukartta ja rasterimuotoinen aineisto, kuulostaapa haastavalta. Onneksi näin ei ollut sillä sain vihdoin tuntea miltä QGIS:sin käyttö tuntuu kun tietää mitä tekee tai ainekin luulee niin. Edellisiltä viikoilta saadut haavat pääsivät vihdoin parantumaan ja psyyke tasaantumaan.

Kurssikerran tehtävänä oli muuttaa pistemuotoinen aineisto ruutukartaksi. Pistetiedot sisälsivät runsaasti erilaisia väestöön ja asumiseen liittyviä tietoja. Ruutujen saman koon ansiosta pisteiden tiedot saatiin yhdistettyä ruuduittain. Kartan luettavuuteen vaikuttaa huomattavasti ruutukoko. Kuten kuvasta 1 huomaa on 250 m x 250 m aivan liian pieni pääkaupunkiseudun aineistoon. Kartasta erottaa suurin piirtein ulkomaalaisten asutuskeskittymät mutta syvällisempään tarkasteluun kartta ei sovi.

Kuva 1. Ulkomaalaisten lukumäärä päkaupunkiseudulla 250 m x 250m ruuduilla

Jälleen kurssi kerralla opittujen temppujen avulla lähdin haastamaan itseäni. Tein muunkielisten osuutta kuvaavan kartan 1 km x 1km ruuduilla. Kuvan 2 kartta on helppo lukuinen ja sen tarkastelu on varsin vaivatonta. Merialuetason tuominen ruudukon päälle helpottaa mielestäni kartan tarkastelua sillä rannikkoalueet erottuvat ruudukosta. Sijainnin ruutukartta esittää suhteellisena eli asuinrakennukset sijaitsevat ruudun sisällä. Aineiston luonteen takia rakennusten tarkan sijainnin esittäminen ei ole mielekästä sillä vertailu onnistuu järkevästi ruutualueiden avulla.

Vaikka pääkaupunkiseudulla on asutusta tasaisesti on alueita, joilla asuu vain muutama ihminen. Tällaisten alueiden kuvaaminen ruutukartalla vaikuttaa kartan luotettavuuteen. Esimerkiksi jos alueella asuu viisi muunkielistä eikä ollenkaan suomenkielisiä, näyttää alue yhtä voimakkaalta kuin alue jossa on paljon asukkaita ja hieman yli puolet ovat muunkielisiä.

Kuvan 2 karttaan voisi lisätä asuinrakennusten lukumäärän ruuduittain. Tämä tieto lisäisi kartan informatiivisuutta ja lukija saisi tiedon kuinka tiheästi neliökilometrin alue on asutettu. Toisaalta ruutukartalla on vaikeaa esittää selkeästi enempää kuin yhtä muuttujaa.

Kuva 2. Muunkielisten osuus pääkaupunkiseudulla 1km x 1 km ruuduilla.

Ruutukartan suurimpana vahvuutena onkin tiedon esittäminen selkeästi ja suhteellisesti verrattuna alkuperäiseen pisteaineistoon joka kuvasi yksittäisten kohteiden tarkkaa sijaintia. Jonna Kääriäinen on tehnyt blogissaan: https://blogs.helsinki.fi/kaarijon/ hyvän havainnon ruutukartan ominaisuudesta kuvata ilmiöitä.” Ruudut voivat olla kooltaan vaikkapa 250 m x 250 m, 1 km x 1 km tai 5 km x 5 km, eivätkä siis noudata mitään hallinnollista aluejakoa. Tästä syystä ruutukartta tarjoaakin hyvän keinon tarkastella alueellisten ilmiöiden leviämistä hallinnollisista aluerajoista riippumatta.” Tällä Kääriäinen perustelee ruutukartan luonnetta aiempien kertojen koropleettikarttoihin verrattuna.

Virkistävän ruoka/kahvitauon jälkeen pääsimme ensimmäistä kertaa käsittelemään rasteriaineistoa QGIS:sissä. Rasteriaineiston käsittely ja työstäminen on raskasta suurten tiedostokokojen takia. Tämän huomasin etenkin läppärillä työskennellessä. Kurssikerralla yhdistimme rasteriaineistoja ja lisäsimme rinnevarjostuksen ja korkeuskäyrät Pornaisten alueen peruskarttalehdelle (L4322L).

Kotitehtävänä oli vertailla samaisen kartan korkeuskäyriä QGIS:sin luomiin. Tämän harjoituksen tekele on kuvassa 3. QGIS:sin luomat punaiset korkeuskäyrät ovat rosoisempia ja esittävät pienempiä kohteita kuin peruskartan käyrät. QGIS luo käyrät suoraan aineiston pohjalta siksi ne ovat tarkempia. Peuskartan korkeuskäyriä on yksinkertaistettu käyttötarkoitusten takia, liian tarkat korkeuskäyrät vaikuttaisivat kartan luettavuuteen.

Kuva 3. Korkeuskäyrien vertailu peruskarttalehdellä L4322L. Ruskeat ovat peruskartan ja punaiset QGIS:Sin korkeuskäyriä.

Lähteet:

Kääriäinen, J (6.2.2020) ” Pisteaineistosta ruututeemakartaksi” Luettu 6.2.2020 https://blogs.helsinki.fi/kaarijon/2020/02/06/pisteaineistosta-ruututeemakartaksi/

Maanmittauslaitos. Peruskartta 1:20 000 L4322L, 2017

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *