Uskomattomia pinta-ala vääristymiä

Kurssikerta 2. Tervetuloa takaisin seuraani QGIS-päiväkirjani pariin. Tällä kertaa tarkastelun kohteena ovat eri projektioiden aiheuttamat pinta-ala vääristymät, joita tarkastelimme viikko sitten tunnilla.  Blogitekstin hienoinen viivästyminen ei valitettavassti kerro tällä kertaa superhuolitellusta lopputuloksesta.

Eri projektiot ja niiden pinta-alat saadaan selvitettyä suorittamalla attribuuttitaulukossa laskuja. Alla esitetyssä esimerkissä ollaan vertailtu Natura-alueiden suhteellista osuutta kunnista kahden eri projektiotyypin avulla.  Eniten Natura-alueita näyttää olevan pohjoisessa ja idässä kuntien pinta-alaan nähden. TM35-projektion ja Mercatorin projektion esityksissä on joitakin eroja, sillä Mercator vääristää pinta-aloja, mitä pohjoisemmaksi siirrytään.

Kuitenkin tämä esitystapa, jonka itse väsäsin, ei ole ehkä paras mahdollinen visualisointi tästä ilmiöstä. Käytin molempiin karttoihin lopulta samaa projektiotyyppiä (TM35), jotta lopputulos olisi yhtenäinen. Lisäksi olisin voinut vertailla muitakin projektioita.

 
Kuva 1 Natura alueiden osuus suhteessa kuntien pinta-alaan laskettuna kahden eri karttaprojektion antamilla pinta-aloilla

Ehkä suurin puute tässä esitystavassa kuitenkin on, että teemakartta antaa molemmista esityksistä samankaltaisen kuvan, vaikka luokat ovat aivan erilaiset keskenään.  Tähän ongelmaan törmäsi myös Ilona Tuovinen blogissaan.  Toisin sanoen siis Mercator vääristää pinta-aloja aivan hulluna, mutta se ei näy kun näitä karttoja vilkaisee nopeasti. Kartanlukijan on siis tihrustettava luokkia ja osata niistä ymmärtää erojen suuruus.

Kartan tekijän pitäisi osata esittää mahdollisimman helposti luettava kartta ja kartan lukijan pitäisi lukea karttaa kriittisesti. Siinä päivän opetus suoraan paikkatieteilijöiden aapisesta, olkaa hyvät.

Lähteet: Ilona Tuovinen – Matka geoinformatiikan ihmeelliseen maailmaan (viitattu 29.1.2019) – https://blogs.helsinki.fi/tuoilona/

One Reply to “Uskomattomia pinta-ala vääristymiä”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *