KK 1- Ensiaskeleet QGISillä

Tänään pääsin ensimmäistä kertaa oppimaan geoinformatiikasta sekä kokeilemaan QGISin käyttöä. Tutkimme QGISsin perustoiminnallisuuksia opettajan kärsivällisellä opastuksella ja katselemalla ensimmäisen kurssikerran tehtäväohjeita. Ensimmäiseen tehtävään kuului tutkia Pohjois-Euroopan karttaa ja sen valtioiden typpipäästödataa. Visualisoimme kartan kuvaamaan typpipäästöjen jakautumista eri maiden välillä. Pitääpä lukea Steigner & Hunter (2012) kirjoittama artikkeli paikkatietojen käytöstä.

Tässä ensimmäisen kurssikerran tuotoskartta.

Jos nyt totta puhutaan, niin paikkatiedot eivät ole minulle ihan uusi juttu. Maisema-arkkitehtina välillä käytän paikkatietoja suunnitteluohjelmistossa. Olen joskus käyttänyt Mapinfoa ja muistan siitä vain sen, että se oli maailman ärsyttävin ohjelma. Samanlaista oloa ei tullut QGISin kanssa. Toiminnot olivat helppokäyttöisiä ainakin kun meillä oli hyvä opettaja neuvomassa.

Kartan ilmettä ja luettavuutta olisin voinut hioa vielä enemmän. En ehtinyt tehdä sitä kun aloin lopussa kikkailla sektorikaavioita maiden värittämisen sijaan. Mielestäni maarajojen sisäpuolet värittämällä tulos painottuu maan koon mukaan, mikä vääristää informaatiota. Sektorikaavioihin olisi varmaan saanut jotenkin myös prosenttiluvut ja muuta infoa näkyviin. Oikeastaan tämä Iida Sihvosen kartta on sittenkin paljon siistimpi ja luettavampi, eikä tulos vääristy niin paljoa kun värierot ovat selkeät.

 

 

 

Join the Conversation

2 Comments

  1. Todella hyvä idea esittää typpipäästöt sektorikaavioilla värien sijaan! Olen aivan samaa mieltä, että tulos painottuu muuten valtion pinta-alan mukaan. Esimerkiksi omassa kartassani Latvia jää lähes huomaamatta Venäjän ollessa samalla värillä vieressä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *