KK6

Kuudennella kurssikerralla jalkauduimme kampuksen ympäristöön keräämään paikkatietoa. Kuljimme pienryhmässä Kumpulassa ja arvioimme kaupunkitilaa ja sen laatua. Käytimme tallentamiseen Epicollectia, jolla voi tallentaa paikkatietoa helposti verkkoon pisteinä. Epicollectissa oli valmiiksi kysymyksiä koskien paikan ja kaupunkitilan miellyttävyyttä ja turvallisuutta.

Tein pisteaineistosta yllä olevan kartan, jossa paikan houkuttelevuutta kuvaa pisteen väri. Mitä houkuttelevampi, sitä vihreämpi.

Blogitehtävä

Haimme itsenäistehtävää varten internetistä  paikkatietoaineistoa ja lisäsimme sitä csv-muodossa.

Etsimme tiedot maailman maanjäristyksistä, tulivuorista ja meteoriittikraatereista. Kopioimme tiedot tekstinä ja muutimme ne excelissä csv:ksi.

Jos tekemiäni kerttoja käytettäisiin koulun opetusmateriaalina, olisi parempi selkeyttää päällekäisten pisteiden näkyvyyttä. Nyt vaalemmat pisteet peittävät tummat alleen, jolloin maanjäristysten voimakkuus näyttää tasaisemmalta kuin on.

Maanjäristyksistä ja tulivuorista puhuttaessa olisi hyvä myös esittää kartalla mannerlaattojen raja-alueet, kuten esim. tällä kartalla. Se selventää myös geologisia prosesseja maanjäristysten takana. Näinhän oli tehnyt Alex Naumanen, joka oli hienosti löytänyt tarvittavan aineiston mannerlaatoista.

Ylempänä oleva meteriittikraaterikartta on selkeä, mutta se ei kerro, onko Suomen ja Ruotsin tiheälle meteoriittikeskittymälle jokin syy verrattuna muuhun Eurooppaan vai onko täältä päin vain löytynyt enemmän meteoriitteja.

Hain vielä netistä maiden rajalinjojen shp-tiedoston. Päätin tehdä jonkinlaista analyysiä hasarditiheydestä maittain. Kone kuitenkin jumittui pahemman kerran kun yritin yhdistellä layereitä. Täytyy jatkaa toisen kerran.