Projektioita ja vääristymiä

Toisella luennolla jatkoimme QGIS:n parissa ja sukelsimme jälleen uusiin aiheisiin ja toimintoihin. Onneksi työskentely oli jo hiukan helpompaa karttuneen kokemuksen myötä ja esim. legendojen ja pohjoisnuolien lisääminen karttoihin oli jo huomattavasti helpompaa. Luennon tuotoksena oli kaksi karttaa. Kummatkin kuvastavat projektion aiheuttamia vääristymiä alueiden pinta-aloissa.

Kuva 1 Pitkittäisestä Mercatorin projektiosta aiheutuva pinta-alavääristymä verrattaessa Lambertin projektioon

Ensimmäinen kartta (kuva 1), jonka teimme kaikki yhdessä tunnilla, kuvastaa eroa Lambertin ja pitkittäisen Mercatorin projektion välillä. Suurimmat vääristymät ovat pohjoisessa ja pienimmät etelässä. Pahimmillaan Mercatorin projektio vääristää joidenkin kuntien pinta-alaa jopa 724% suuremmiksi verrattuna Lambertin projektioon! Pienimmilläänkin vääristymä on 295%! Tämä johtuu siitä, että Lambertin projektio on oikeapintainen eli kartan pinta-alat ovat verrannollisia vastaaviin pinta-aloihin. Mercatorin projektio taas on oikeakulmainen kartta, minkä vuoksi esim. valtioiden muodot pysyvät tunnistettavina, mutta niiden kokojen vertailu on mahdotonta. Etelä-pohjoissuuntainen vääristymän kasvu johtuu siitä, että projektio on nimenomaan pitkittäinen Mercator.

Kuva 2 Gauss Laborde Reunion projektiosta aiheutuva pinta-alavääristymä verrattaessa Lambertin projektioon

Toisella kartalla (kuva 2) näkyy Gauss-Laborde Reunion projektion aiheuttaman pinta-alojen vääristymän suuruus verrattuna Lambertin projektioon. Yhdyn valinnan perustelussa Varpun sanoihin: ”valitsin Gauss-Laborde Reuninon poikittaisen Mercatorin projektion ilman mitään erityisempiä perusteita. Tavoitteenani oli luoda kartta, jossa vääristymät näkyvät visualisoituna selkeästi”. Tähän projektioon päätyminen veikin minulta hetken aikaa, kun testailin eri projektioita. Toisin kuin aikaisemmassa kartassa, vääristymä ei suurene etelästä pohjoiseen vaan vääristymä on suurin lounaassa ja pieni koillisessa. Suurinkin vääristymä on tosin vain 8,6%, mikä on selkeästi pienempi kuin pitkittäisen Mercatorin vääristymä. Pienimmillään vääristymä on 2,6%. Koillis-lounassuuntaisen vääristymän syynä on se, että projektio on poikittainen Mercatorin projektio. Gauss-Laborde Reunionia käytetään Madagaskarin itäpuolella sijaitsevan Reunion-saaren kartoissa.

Olispa jossain etelässä rannalla! Peace!

 

 

LÄHTEET

Savolainen, Varpu. Projektiovertailua. (24.1.2018) https://blogs.helsinki.fi/sadvarpu/ (luettu 25.1.2018)

GeoRepository. Reunion 1947 / TM Reunion. (2018) http://georepository.com/crs_3727/Reunion-1947-TM-Reunion.html (luettu 25.1.2018)

Kartografian perusteet. Karttaprojektiot. http://www.helsinki.fi/maantiede/kurssit/TAK/Kartografian%20oppimateriaali/testi/Kartan_perusominaisuudet/perus9.html (luettu 25.1.2018)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *