Viikko 2

Hei

Toinen viikko lähti kankeasti alkuun. Odotin innolla pääseväni taas geoinformatiikan pariin, mutta valitettavasti en kerennyt ja tunnit jäivät välistä. Ei siis auttanut muuta kuin käydä tunnin materiaaleja läpi ja yrittää tehdä tehtävät ohjeiden avulla. Se osottautuikin yllättävän haastavaksi ja aikaa vieväksi.

Aloitin ohjeiden tarkistelun ja sain jonkinlaisen käsityksen mikä on tämän viikon tehtävän tarkoitus. Niimpä rupesin käymään ohjeita kohta kohdalta läpi ja lopulta sainkin aikaan ensimmäisen kartan joka näkyy kuvassa 1. Kuva esittää vääristymän määrän TM35FIN- ja Mercatorin-projektion välillä. Kartta osoittaa, miten vääristymä kasvaa aina mitä pohjoisemmaksi mennään. Etelä-Suomessa vääristymäkerroin on yli puolet pienempi kuin Pohjois-Suomessa. Vääristymä johtuu Mercatorin projektiosta, jossa mittakaava kasvaa kun siirrytään kohti napoja. Tällöin nimenomaan Suomen kohdalla pohjoisemmat alueet näyttäytyvät kartalla huomattavasti suurempina.

Kuva 1. Vääristymäkerroin TM35FIN- ja Mercatorin projektion välillä.

Kun olin saanut kartan valmiiksi niin päätin katsoa kurssitovereiden karttoja varmistaakseni, että oma karttani on edes jokseenkin samankaltainen. Karttani oli samankaltainen, mutta huomioni kiinnittyi Lucas Yonin blogiin, jossa hän oli pistänyt merkille, miten skaala ja vyöhykejako vaikuttavat siihen miten väristymät näyttäytyvät lopputuloksessa. Selasin muutaman muun blogin ja totesin itsekkin, miten kartan skaala ja vyöhykejako vaikuttavat. On hyvin mielenkiintoista miten noinkin ’’pieni’’ asia voi vaikuttaa erittäin merkittävällä tavalla kartan luonteeseen.

Siinäpä kaikki tältä kertaa! Palataan astioille.

Lähteet:

Yoni, L. (2023). Viikko 2: Hieman ärsytti, mutta ei se haitannut, 30.01.2023, https://blogs.helsinki.fi/luberger/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *