Viikko 3

Hei

Tähdet alkavat osumaan kohdalleen, kun karttojen luominen on pikkuhiljaa olemaan helpompaa. Tämän viikon tehtävät etenivät lähes mutkitta ja paljon sujuvemmin verrattuna viime viikkojen tehtäviin. Olen huomannut, että oppiminen on huomattavasti mukavempaa ja helpompaa kun on paikanpäällä seuraamassa opetusta.

Tällä viikolla harjoiteltiin muun muassa tiedon liittämistä muista ohjelmista ja tietokantojen yhdistämistä. Vihdoin myös sain ratkaisun ensimmäisessä blogissa törmäämääni ongelmaan Join-toiminnon kanssa. Ongelmana oli ollut tietokantojen yhteisien nimittäijin puuttuminen ja ääkkösten ongelmallisuus. Nyt kuitenkin sain toiminnot toimimaan ja lopputulokseski sain kartan, joka näkyy kuvassa 1.

Kuva1. Suomen valuma-alueiden tulvaindeksi ja järvisyysaste

Kartasta on havaittavissa Suomen valuma-alueiden tulvaindeksi ja järvisyysaste. Valuma-alueet hahmottuvat Suomen rajojen päälle ja legendasta on nähtävissä, mitä värit kartassa tarkoittavat. Tulvariskialueet sijoittuvat pääosin rannikoille, mutta muutamia paikkoja sisämaassakin on, jotka ovat tulva-alttiita. Kartta on rajattu valuma-alueisiin, joten tulva-alueet saattavat sijaita syvemmällä sisämaassa. Vesi.fi sivuston tulvariskialueet artikkelissa kerrotaan, että merkittävistä tulvariskialueista 18 sijaitsee sisämaan vesistöjen varrella ja 5 rannikolla. Kartan perusteella päättelisi enemmänkin, että riskialueet sijaitsevat rannikolla. Kartasta kuitenkin voi havannoida valuma-alueiden järvisyysasteen. Mitä korkeampi pylväs on, sitä järvisempi valuma-alue on. On huomattavissa siis jonkinlainen korrelaatio tulvaindeksin ja järvisyyden kanssa.

Tämä kurssi kerta oli mielestäni hyvin onnistunut. Karttani on suhteellisen hyvä, pidän erityisesti sen väreistä. Aluksi värien valinta tuntui vaikealta, mutta kokeilemalla oikeat värit sattuivat kohdalleen. Järvisyysasteen pylväisiin sain inspiraatiota Luukaksen blogista (L. Mickelsson, 2023). Muutenkin hänen karttansa värit mielyttivät silmää.

Siinä kuitenkin kaikki tältä kertaa. Nähdään ensiviikolla!

Suomen ympäristökeskus (2021), Tulvariskialueet, 04.06.2021,

Tulvariskialueet

L. Mickelsson (2023). Viikko 3, 05.02.2023,

Viikko 3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *