Viimeinen viikko

Hei

Viimeinen kurssikerta on takana, joten tämä taitaa olla viimmeinen blogi postaus. Takana on nyt noin parin kuukauden verran Qgis taistelua ja fiilikset on hyvät. Paljon kehitystä on tapahtunut ensimmäisiin kurssikertoihin verrattuna ja olen tyytyväinen tämän hetkisseen taitotasooni. Viimeisen kurssikerran agenda oli tehdä kartta itse valitusta aiheesta ja alueesta. Tälläinen tehtävänanto sopii minulle täydellisesti, sillä milenkiinto tekemiseen säilyy paljon paremmin, kun itse aihekkin on mielenkiintoisa.

Aloitin tehtävän valmistelun etsimällä mielenkiintoista materiaalia. Lähes ensimmäisenä vastaan tuli Helsingin kaupungin tie kartta. Pidin kartan laajuudesta ja tarkuudesta, joten päätin valita Helsingin kaupungin alueen omaksi alueeksi. Seuraavaksi lähdin etsimään muuttujia, joita voisin tarkastella kartalla. Pienen etsinnän jälkeen vastaan tuli Helsingin liikenneturvallisuuskysely asukkaille vuodelta 2020. Tarkastelin tiedostoa, joka oli shapefile muodossa ja löysin sieltä kohdan nimeltään turvaton tienylityspaikka. Kysely on Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tuottama. Samassa kyselyssä oli muitakin tieturvallisuuteen viittaavia kysymyksiä, mutta päätin tarkastella turvattomia tienylityspaikkoja. Hain vielä pohjakartan projektiini viikon 4. tiedostoista, jonka jälkeen sain kartan 1. valmiiksi. Kartassa 1. on siis vuoden 2020 tieliikenneturvallisuuskyselyn tuloksista koostettu kartta, jossa näkyvät turvattomiksi koetut tienylityspaikat Helsingissä.

Kuva 1. Turvattomat tienylityspaikat Helsingissä vuonna 2020. Datan tuottanut Helsingin kaupunkiympäristön toimiala / Liikenne- ja katusuunnittelu (2020)

Ensimmäinen muuttuja on siis kasassa, joten aika etsiä seuraava. Pienen etsimisen ja pohdinnan jälkeen löysin csv-tiedoston, jonka on niin ikää Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tuottama. Csv-tiedostossa oli jokainen tieliikenneonnettomuus Helsingissä vuodesta 2000 lähtien ja niiden koordinaatit. Artun avustuksella sain muunnettua koordinaatit pisteiksi kartalle ja näin ollen vuoden 2021 tieliikenne onnettomuudet kartalle. Pintä hiomista ja toinen kartta olikin jo valmis. Karttassa 2. nähdään kaikki tieliikenne onnettomuudet vuonna 2022. Tässä kohtaa molemmat kartat ovat suhteellisen sekaisia, eikä ne yksinään tuota uutta tietoa.

Kuva 2. Tieliikenneonnettomuudet Helsingissä vuonna 2021. Datan tuottanut Helsingin kaupunkiympäristön toimiala / Liikenne- ja katusuunnittelu (2021)

Niimpä päätin tutkia, kuinka paljon tieliikenne onnettomuuksia tapahtui turvattomiksi koettujen tienylityspaikkojen lähistöllä. Aloitin bufferoimalla turvattomat tienylityspaikat. Kokeilin sopivia bufferietäisyyksiä ja päädyin 30 metriin. Tämän jälkeen selvitin, mitkä tieliikenneonnettomuudet ovat sattuneet turvattomien tienylityspaikkojen läheisyydessä. Lopputuloksen näkee kuvassa kolme, jossa on turvattomiksi koettujen tienylityspaikkojen (30 m) läheisyydessä sattuneet tieliikenne onnettomuudet vuonna 2021. Projektin lopuksi keräsin tietoja yhteen, joka sai minut yllättymäään täysin.

Tieliikenne onnettomuuksia sattui Helsingissä 802 kappaletta vuonna 2021. Näistä 268 sattui turvattomiksi koettujen tienylityspaikkojen läheisyydessä. Tämä vastaa 33% prosenttia kaikista tieliikenneonnettomuuksista. Eli joka kolmas tieliikenneonnettumuus vuonna 2021 on tapahtunut jo vuonna 2020 turvattomiksi koetuilla tienylityspaikoilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki onnettomuudet ovat sattuneet tien ylittäjille näissä paikoissa.

Kuva 3. Turvattomiksi koetut tienylityspaikat, joissa tapahtunut tieliikenneonnettomuus vuonna 2021.

En ole ihan varma mitä kartalla ja tiedolilla voisi tehdä, mutta joka tapauksessa tehtävän tekeminen on ollut hyvin mielenkiintoista ja mukavaa. Tämä kurssi taitaa pikkuhiljaa jäädä tähän. Ehkä muutamia korjauksia aiempiin teksteihin, mutta muuten se on moi moi.  

Lähteet:

Tieliikenne onnettomuudet Helsingissä (2021), https://hri.fi/data/en_GB/dataset/liikenneonnettomuudet-helsingissa

Liikenneturvallisuuskysely Helsingin asukkaille (2020), https://hri.fi/data/en_GB/dataset/helsingin-liikenneturvallisuuskysely-asukkaille

Helsingin tiekartta, https://hri.fi/data/en_GB/dataset/helsingin-liikennevaylat/resource/a678f192-871d-486d-b45b-32a3a343f85a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *