Seitsemäs kurssikerta (27.2.2023)

Periodi on edennyt nopeasti ja 27.2. oli meidän ryhmämme seitsemäs ja viimeinen kurssikertamme. Kurssikeran tavoitteena oli tehdä yksi kolmesta tehtävänannosta täysin itsenäisesti. Tällä viikolla oli siis aika laittaa kaikki kurssilla opittu käytäntöön. Tehtäväkseni valitsin tehdä kartan/karttasarjan, joissa molemmissa käytetään vähintään kahta muuttujaa.

Aloitin tehtävän miettimällä mistä alueesta haluan tehdä karttani. Päädyin valitsemaan Yhdysvallat/Pohjois-Amerikan, koska emme ole tehneet siihen liittyviä karttoja. Olen hyvin kiinnostunut politiikasta, jonka mukaan valitsin koropleettikarttojeni aiheet.

Aiemmilla kurssikerroilla karttoihin käytetyt aineistot ovat annettu meille valmiina, joten tiedon etsiminen oli nyt myös uusi haaste. Sopivan pohjakartan ja aineiston löytäminen osoittautuikin yllättävän hankalaksi. Yhdysvalloista on huomattavasti vaikeampaa löytää ilmaista paikkatietoa, kuin Suomesta. Tästä syystä käytin kartoissani netistä helposti löydettävissä olevaa taulukkotietoa, jonka sitten muuton CSV-muotoon ja siirsin QGIS:iin.

Kartalla osavaltioissa voittanutta puoluetta kuvastaa heidän puolueensa väri. Tähän käyttämäni data on Wikipediasta (2024), mutta dataa ei voinut ladata suoraan CSV-muodossa, joten kopion taulukon ja pyysin ChatGPT:tä muokkaamaan sen muotoon, jotta pystyin siirtämään sen ehjänä Exceliin ja Excelin kautta CSV-muodossa QGIS:iin. Käytin sitten catagorized- työkalua tuomaan värit kartalle.

Ensimmäisessä kartassani kuvaan abortin laittomuutta Yhdysvaltojen eri osavaltioissa. Keräsin karttaan vaaditun aineiston sivulta Planned Parenthood (2024). En löytänyt haluamaani tietoa taulukkomuodossa ja tarvitsemani data oli hyvin yksinkertainen, joten päätin tehdä Excel-tiedoston käsin, johon merkkasin osavaltiot, jossa abortti on laitonta tai jossa abortti täytyy tehdä raskauden ensimmäisen 6 viikon aikana arvolla 1 ja muut osavaltiot arvolla 0. Sitten yhdistin join- työkalulla nämä pohjakarttaan. Tämän jälkeen loin symbols- työkalulla mustan pallon kuvaamaan 1-arvoisia osavaltioita.

Kuva 1: Abortti Yhdysvalloissa (Alaska ja Hawaii eivät mittakaavassa).

Halusin myös tehdä graduated- tyylisen kartan. Halusin myös pysyä politiikan teemassa myös toisessa kartassa. Kartta kuvaa korkeakoulutettujen määrää ja osavaltioissa voittanutta presdenttiehdokasta vuonna 2020. Tällä kertaa tein presidenttiehdokkaan/puolueen väriä korreloivan pallon jokaisen osavaltion päälle ja käytin graduated:ia korkeakoulutettujen määrän esittämiseen. Käytin myös tässä kartassa samaa ChatGPT-kikkaa tuodakseni datan QGIS:iin.

Tehtävässä päänvaivaa minulle loi käyttämäni pohjakartta. Kartassa osavaltioiden suuret saaret oli merkattu erillisiksi hallintnoelimiksi, jonka takia useiden osavaltioiden kohdalle syntyi useampi pallo. Minun piti manuaalisesti poistaa nämä attribuuttitaulukosta, jotta jokaisella osavaltiolla on vain yksi pallo.

Kuva 2: Korkeakoulutetut/osavaltion poliittinensuuntautuminen. (Alaska ja Hawaii eivät mittakaavassa)

Molemmissa kartoissa Alaska ja Hawaii eivät ole mittakaavassa, koska en osannut QGISn sisällä siirtä niitä haluttuun paikkaan, joten käytin tähän ulkoista kuvankäsittelyohjelmaa.

Kokonaisuudessaan kurssi on ollut minulle erittäin mieluinen, vaikka olinkin aluksi skeptinen esim. blogin pitämisestä. Olen oppinut paljon uutta ja kurssi on todella saanut mielenkiintoni heräämään GIS:iä kohtaan. Erityisesti olen pitänyt kurssin monipuolisuudesta ja kurssikertojen 6 ja 7 tapaisista töistä, jossa on itse päässyt tekemään ja kokeilemaan omia ratkaisuja ja lähestymistapoja. Samaistun myös Gaius Erikssonin (2024) blogissaan jakamiin ajatuksiin siitä, kuinka nopeasti kurssin aikana QGISn alkeet ollaan saatu hallintaan.

Lähteet:

Eriksson, G. (2024). Gaiuksen Kurssiblogi. https://blogs.helsinki.fi/ezgaius/. (Viitattu 1.3.2024).
United States Census Bureau. (2024). S1501 : Education https://data.census.gov/table/ACSST1Y2021.S1501?q=S1501&g=010XX00US$0400000&moe=false&tp=false&tid=ACSST1Y2021.S1501. (Viitattu 1.3.2024).
Wikipedia. (2024). 2020 United States presidental election. https://en.wikipedia.org/wiki/2020_United_States_presidential_election (Viitattu 1.3.2024).
Planned Parenthood. (2024). Is Abortion Still Accessible in My State Now That Roe v. Wade Was Overturned? https://www.plannedparenthoodaction.org/abortion-access-tool/US. (Viitattu 1.3.2024).
Data.Gov. (2024). Tiger/Line Shapefile, 2019, 2010 nation, U.S., 2019 Census Urban Area National. https://catalog.data.gov/dataset/tiger-line-shapefile-2019-2010-nation-u-s-2010-census-urban-area-national (Viitattu 1.3.2024).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *