Back at it again with the QGIS

Viikko 1


Alkufiiliksiä

Yritin suorittaa tätä kurssia vuosi sitten, eikä siitä etäopetuksen takia tullut oikein mitään. Silloin tuntui oikealta päätökseltä jättää tekeminen kesken ja odottaa lähiopetusta nyt tuntuu, että on varsin joutavaa suorittaa tätä osittain uudestaan, vaikka lähiopetus tuntuukin näin lähes puolentoista vuoden jälkeen hämmentävältä, mutta oikein mukavalta. Oma fuksiläppäri ainakin hyrisee riemusta kun en enää pahoinpitele sitä karttaohjelmilla..

Tehtävä 1 – Itämeren typpipäästöt

QGIS on tuttu ystävä viime vuodelta, mutta sen käyttäminen nyt tuntui melkein yhtä vaikealta kuin vuosi sitten. Olen tässä välissä käyttänyt toista paikkatietojärjestelmää, ArcGIS Prota, joka omasta mielestäni oli helppokäyttöisempi ja vähemmän hämmentävä. Siirtyminen takaisin QGIS:iin oli siis hieman vaikeaa, mutta selviydyin kuitenkin ohjeita seuraamalla ihan kunnialla.

Itämeren rannikkovaltioiden suhteelliset typpipäästöt

Tehtävän tekeminen itsessään oli hyvässä muistissa; värien vaihto onnistui hyvin ja attribuuttitaulukon muokkaaminen oli hyvässä muistissa. Layoutin tekeminen taas ei ollut. Olen kuitenkin melko tyytyväinen tuotokseeni, se esittää sitä mitä pitää, tosin skaalani on hieman kumma. Virolla ja Puolalla on omat luokkansa, joka sinänsä on fiksua, sillä niiltä päästöjä tuli vähiten ja eniten, mutta ratkaisu ei ole kovin nätti.

Pohjaväriksi dataa sisältämättömille alueille laitoin tutun vihreän sijasta beigen sävyn, joka ei itselle pomppaa niin pahasti silmään kuin vihreä, vaikka vihreä on ehkä tutumpi ja kuvaa Euroopan kasvillisuutta paremmin kuin beige. Selkeyden vuoksi jätin myös järvet tuotoksen ulkopuolelle, joka oli hömelö päätös, sillä Tarun blogista huomasin hyvän huomion, että järvet tietysti jokien kautta kuljettavat Itämereen ravinteita, jolloin on merkitystä huomata, missä valtioissa on järviä ja jokia joista typpipäästöjä tulee.

Tehtävä 2 – Suomen kunnat

Suomen kuntatehtävän tein rimaa hipoen vaikeustasolla yksi. Tuotokseen olen kuitenkin melko tyytyväinen: kartta on ymmärettävä, tarvittavat, elementit ovat kaikki läsnä ja kartta on luotettavissa esim. punavihervärisokeille, sillä väri on sininen ja neutraali, vaikka työttömyys voidaankin nähdä negatiivisena asiana.

Työttömyys (%) Suomen kunnissa vuonna 2015

 

Mitä pitää tehdä ensi kerralla

Koska tämä on toinen kerta kun suoritan tätä kurssia luulisi että osaisin aikatauluttaa tekemiseseni paremmin, mutta ei. Täällä taas viime hetkellä tekemässä palautusta..

QGIS pitää palautella muistiin ja oppia sen kommervenkit uudestaan, kuten tämän viikon työskentelyä hankaloitti huomattavasti se että ohjelma ei ilmeisimmin tykkää hiiren rullan käyttämisestä. Huomasin useampaan otteeseen että kun yritän rullata jotain välilehteä ylös-alas ohjelma tulkitsee sen välillä niin että haluan muuttaa jonkin pudotusvalikon arvoja ja olen mahdollisesti nyt muuttanut ties mitä asetuksia hiirelläni.. Kuten Janne blogissaan  sanoi, “QGIS on anteeksiantamaton aloittelijalle” (tai vähän kokeneemmallekin, joka ei muista miten sitä käytetään) ja se tekee ohjelmaan tutustumisesta hieman vaikeampaa, sillä ei uskalla lähtemään kokeilemaan eri juttuja.

Asia mikä ainakin on helpottunut viime vuodesta on blogin kirjoittaminen, vaikka tämä teksti tuleekin lähes myöhässä, en juurikaan enää pelkää kirjoittaa tätä kuten viime vuonna, jolloin postauksia ei tullut yhden yhtäkään..

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *