Tyhjä tila odottaa Tiedekulmaa

Porthanian katutasossa oleva tila muokataan kevään aikana uudeksi Tiedekulmaksi.

Entisen kirjakaupan tila muuttuu Tiedekulman uudeksi kodiksi, kun Aleksanterinkadulta tutut elementit ja tyyli siirretään Porthaniaan. Uusissa tiloissa Tiedekulman tyyli säilyy ennallaan, kun käytössä ovat samat materiaalit ja Aleksilla toimiviksi todetut komponentit.

Tällä hetkellä täysin tyhjänä oleva tila alkaa muokkautua uuteen muotoonsa lähiviikkoina. Tulevan Tiedekulman rakentumista voi seurata Tiedekulman Facebook-sivun ja tämän blogin lisäksi Porthanian pihalta ja Yliopistonkadulta, jonne tilan ikkunat avautuvat. Tiedekulma avaa ovensa Porthaniassa muutaman kuukauden siirtymäajan jälkeen kesäkuussa. Aleksin tilasta ja sen tarjonnasta voi nauttia vielä pääsiäiseen saakka.

Posted in Tiedekulma | 135 Comments

Helsingin designpääkaupunkivuosi kasvoi ennakoitua laajemmaksi

Helsingin designpääkaupunkivuosi toteutui laajempana kuin aluksi ennakoitiin, todetaan tänään julkaistussa World Design Capital Helsinki 2012 -loppuraportissa. Vuoden ohjelma kasvoi tavoiteltua suuremmaksi ja mediahuomio sekä kotimaassa että kansainvälisesti ylitti odotukset. Kansainvälisen designsäätiön hallinnoima vuoden kokonaisbudjetti kasvoi hankkeen kuluessa 15 miljoonasta eurosta lähes 18 miljoonaan.

Helsinki oli vuonna 2012 yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa teollisen muotoilun maailmanjärjestön Icsidin nimeämä maailman designpääkaupunki. Designpääkaupungin tehtävä on edistää muotoilun käyttöä kaupunkien sosiaalisessa, kulttuurisessa ja taloudellisessa kehittämisessä. Yksittäisten hankkeiden ohella Helsingin designvuodessa haluttiin korostaa jatkuvaa toimintaa ja pysyviä vaikutuksia.

Johtopäätöksenä loppuraportissa todetaan, että muotoilusta tuli yhteiskunnallinen puheenaihe ja Helsinki nousi entistä kiinnostavammaksi designkaupungiksi. Kaupunkilaiset näkivät muotoilun yhteyden omaan arkeensa ja elinkeinoelämä ymmärsi paremmin muotoilun merkityksen kilpailuetuna.

 Lue koko tiedote

Designpääkaupunkivuoden loppuraportti

Vaikuttavuustutkimus

Posted in World Design Capital Helsinki 2012 | 536 Comments

Tiedekulma muuttaa Porthaniaan

Suuren suosion saavuttanut Tiedekulma jatkaa hyväksi koetulla tyylillä Portsussa.

Tiedekulma toimii maaliskuun 2013 loppuun saakka nykyisissä tiloissaan, mutta siirtyy sen jälkeen pois kiinteistössä alkavan remontin tieltä ja muuttaa kesäkuun alusta Porthaniaan (Yliopistonkatu 3, katutaso). Vaikka toimintapaikka on uusi, sama hyväksi koettu tyyli jatkuu: kahvia ja viipale tiedettä kansantajuisesti ja rennosti.

Tiedekulman ensimmäinen vuosi on ollut huikea menestys. Tilassa järjestettiin vuoden aikana yli 700 eri tiedeteemoihin liittyvää esitystä ja yli 400 työpajaa.

– Suuri kiitos kaikille asiakkaille, yliopistolaisille ja yhteistyökumppaneille, jotka olette olleet mukana toteuttamassa upeaa sisältöä ja fiilistä Tiedekulmaan, markkinointiviestintäpäällikkö Tanja Paananen kiittelee.

Syksyn 2013 ohjelman suunnittelu on jo käynnissä. Jatkossa tiedeteemat ovat pidempiä ja ohjelmaa ei ole tarkoitus järjestää niin tiivisti kuin aiemmin. Näin mukaan mahtuu myös ajankohtaisia aiheita.

– Tiedekulma toimii loistavana alustana tuoda keskusteluun ajankohtaisia, kaikkia puhuttelevia aiheita. Otamme mielellämme ohjelmaehdotuksia vastaan ja niitä voi lähettää osoitteeseen thinkcorner@helsinki.fi, Tanja Paananen muistuttaa.

Ensimmäinen tiedeteema starttaa syyskuussa ja siinä tarkastellaan muutosten kourissa olevaa maailmanjärjestystä ja voimasuhteita, kun uudet suurvallat haastavat perinteiset hegemonian ylläpitäjät. Päähuomion kohteena ovat Kiinan, Intian ja Brasilian nousu, yhteiskunnallinen kehitys ja vaikutus globaalissa toimintaympäristössä. Valtioita tarkastellaan myös ympäristön, maantieteen ja sosiaalisen kehityksen sekä kielen ja kulttuuriperinnön näkökulmista. Teemassa pohditaan myös yleisiä maailmanpoliittisia ja taloudellisia kehityskulkuja ja voimasuhteiden muutoksia sekä Euroopan ja Suomen mahdollisuuksia muuttuvassa maailmassa.

www.helsinki.fi/tiedekulma | www.helsinki.fi/tankehornan | www.helsinki.fi/thinkcorner

Posted in World Design Capital Helsinki 2012 | Comments Off on Tiedekulma muuttaa Porthaniaan

Opiskelijoiden Making Visible -näyttely Tiedekulmassa

Kuvataiteen didaktiikan sivuaineen opiskelijoiden öljyvärimaalaukset ja grafiikkavedokset ovat näytteillä Tiedekulmassa 15.–23.3.

Opiskelijat Nelli Carlson (vas) ja Elisa Avikainen. Kuva: Ari Aalto

Tiedekulmassa voi perjantaista lähtien nähdä taidetta, kun Making Visible -näyttelyn öljyvärimaalaukset ja grafiikkavedokset ovat näytteillä Tiedekulman alakerran Kontti-galleriassa ja Helthinki-tilassa. Näyttely nostaa esiin opiskelijoiden ajatuksia ja näkemyksiä ajastamme kuvataiteen keinoin.

Kuvailmaisun kurssille osallistuneiden opiskelijoiden työskentelyn teemana on ollut ”Tehdä näkyväksi”, jonka mukaisesti opiskelijat ovat tuoneet töissään esiin jotakin itselleen tärkeää näkymätöntä. Teokset käsittelevät niin henkilökohtaisia kuin yhteiskunnallisia teemoja.

Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kuvataiteen didaktiikan sivuaineen opettajana on toiminut yliopistonlehtori Martina Paatela-Nieminen.

Posted in Tiedekulma | 201 Comments

Tiedekulma Grafian Vuoden Huippujen shortlistalle

Tiedekulma pääsi parasta suomalaista markkinointiviestintää ja muotoilua palkitsevan Vuoden Huiput -kilpailun shortlistalle sarjassa Innovatiivinen media tai ympäristö.

Grafian järjestämä Vuoden Huiput etsii luovia, uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka synnyttävät menestystä kulttuurin ja talouden alueilla. Vuosittain järjestettävä tapahtuma pyrkii nostamaan suunnittelun tasoa ja kehittämään suunnittelijoiden ammattitaitoa. Lisäksi tavoitteena on luovuuden ja omaperäisyyden voimistaminen.  

Tapahtumaan kuuluu kilpailu, palkintogaala, kilpailutöistä koottava näyttely sekä vuosikirja, jossa esitellään tuomariston valitsemat työt ja niiden tekijät.

Tiedekulma valittiin Vuoden Huiput -kilpailun shortlistalle alasarjassa Innovatiivinen media tai ympäristö, joka kuuluu kilpailun markkinointiviestintä-kategoriaan. Valinta tehdään 18.4. Vuoden Huiput 2012 -gaalassa Espoon Dipolissa.

Vuoden Huiput 2012 -shortlista »»

Posted in World Design Capital Helsinki 2012 | 201 Comments

Jemen – mikä maa, mitkä heimot?

Haluatko tietää lisää Jemenistä, Lähi-idän maasta, joka on noussut julkisuuteen suomalaisten panttivankien myötä? Tervetuloa Tiedekulmaan tiistaina 5.3. kello 17.30–18.30.

Susanne Dahlgren Jemenissä

Akatemiatutkija Susanne Dahlgren näyttää kuvia ja kertoo pitkäaikaisesta tutkimuskohteestaan Jemenistä. Miten Arabikevät muutti Jemeniä? Millaisia ovat heimot ja miksi ne kidnappaavat ihmisiä? Entä al-Qa’ida, miksi se on aktiivinen juuri Jemenissä?

– Jemenistä usein luullaan, että se on raakalaismainen ja väkivaltainen maa, jonka väestö ihailee al-Qa’idaa. Todellisuudessa jemeniläiset ovat hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä ja al-Qa’idaa pelätään samalla tavalla kuin meillä. Sitä paitsi suurin vaara Jemenissä on liikenne, ei terrorismi, Dahlgren sanoo.

Lisätietoja: Tiedottaja Elina Mattila-Niemi, elina.mattila-niemi@helsinki.fi

Teksti: Elina Mattila-Niemi

Posted in Tiedekulma | 184 Comments

Tervetuloa Helsingin yliopistoon!

Tiedekulma toimii maaliskuussa pääkallopaikkana kaikille yliopistoon hakemisesta kiinnostuneille.

Helsingin yliopiston hakijapalvelut järjestää Tiedekulmassa 4.–22. maaliskuuta ohjelmaa hakemiseen liittyen. Tarjolla on muun muassa syvempää tietoa jo kiinnostavista oppiaineista ja uutta inspiraatiota vähemmän tunnetuista aloista. Viikkojen tilaisuuksissa voi vaikkapa osallistua valintakoeklinikkaan, seurata opiskelijoiden paneelikeskusteluja sekä kurkistaa maisteriohjelmiin ja tutustua tiedekuntiin.

Kolme viikkoa kestävän Opiskelijaksi yliopistoon -teeman ensimmäisellä viikolla nähdään esimerkiksi opintopsykologi Juha Niemisen esitys tenttijännityksestä. Luvassa on vinkkejä jännityksen hallintaan niin ylioppilaskirjoituksissa kuin valintakokeissa. Valintakoeklinikalla voi taas keskustella opiskelijoiden ja opintoneuvojien kanssa siitä, mitä valintakokeissa pitää osata ja miten niihin voi valmistautua.

Teemaviikkojen Stagella-tilaisuuksissa nähdään eri alojen opiskelijoiden kertomuksia omista alavalinnoistaan, valintakokeistaan ja opinnoistaan. Keskiviikkona 13.3. järjestettävässä keskustelutilaisuudessa myös hakijoiden vanhemmat ja läheiset saavat kuulla, mitä Helsingin yliopistolla on tarjottavana. Lisäksi seuraavana keskiviikkona kuullaan opiskelijoiden neuvoja siitä, miten jo opintojen aikana voi avata maailman yrittämiselle.

Opiskelijaksi yliopistoon -viikkojen aikana lukiolaisryhmät voivat myös varata Tiedekulmasta oman vierailuajan ja toivoa yhdessä käsiteltävää aihetta. Vierailupyyntöjä voi lähettää suunnittelija Anu Korhoselle: anu.k.korhonen@helsinki.fi.

Tiedekulman maaliskuussa nähdään myös muuta ohjelmaa. Torstaina 7.3. panostetaan suomalaisen Venäjä-osaamisen hyötykäyttöön, kun Vie osaaminen yhteiskuntaan -kirjan kirjoittajat etsivät uusia avauksia ja tapoja hyödyntää Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimusta ja tuntemusta. Lavalle astuvat muun muassa professori Arto Mustajoki, kansanedustaja Paula Lehtomäki, tutkimusjohtaja Juha Martelius ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.

Tiedekulman Kontti-galleriassa ja Helthinki-tilassa järjestetään 15.–22.3. taidenäyttely ”Tehdä näkyväksi”, jossa opiskelijat tuovat kuvataiteen keinoin esille näkemyksiään ja ajatuksiaan tästä ajasta.

Opiskelijaksi yliopistoon -teema Tiedekulmassa 4.–22.3.2013. Katso koko maaliskuun ohjelma »»

Posted in Tiedekulma | 70 Comments

Entä jos Helsingistä ei ole metropoliksi?

Tiedekulmassa keskustellaan torstaina siitä, missä onnelliset ihmiset elävät.

Alumniviikot jatkuvat Tiedekulmassa ajankohtaisten aiheiden parissa. Tällä ja ensi viikolla keskustellaan muun muassa metropoli-Helsingistä, kiinalaisten kehitysavusta Afrikkaan ja geeneihin perustuvista kunto-ohjelmista.

Huomenna torstaina Tiedekulmassa pohditaan elävätkö onnelliset ihmiset kasvavassa, supistuvassa vai väestökehitykseltään paikallaan pysyvässä kunnassa? Keskustelua lämmittelevät professorit Heikki A. Loikkanen ja Laura Kolbe sekä valtiotieteen alumni Pekka Korpinen ja kansanedustaja Lasse Männistö.

Entä jos Helsingistä ei ole metropoliksi? -keskustelu torstaina 7.2. klo 16.30–18.00

Alumniviikot Tiedekulmassa 14.1.–28.2.2013. Katso koko ohjelma ja tarkemmat aikataulut »»

Posted in Tiedekulma | 132 Comments

Viisivuotiaat tarttuvat tiedehommin Pikku-Jipot tiedekerhossa

Helsingin yliopiston Tiedekulmassa käynnistyy keskiviikkona 23.1. ensimmäinen tiedekerho 3-6-vuotiaille lapsille. Lapset tekevät tutkimusta kolmessa salamajassa Jippo-tiedepolulla. Professori Kuperkeikan kysymyksiin he hakevat vastauksia pienryhmissä kokeellisesti tai toiminnallisesti Jipon ystävien ohjauksessa. Toimintapisteitä ovat matematiikka, luonnontieteet ja teknologiaa. Teemojen aiheina ovat värit, vesi, tiheys, veden olomuodot ja muodot sekä avaruus. Uudesta tiedekerhopilotista vastaa Valtakunnallinen LUMA-keskus, lapsia kerhossa on mukana kolmisenkymmentä.

Tiedekerhokertaan kuuluu aina kolme vaihetta: viritys, tutkimus ja koonti.  Yhteinen viritysvaihe alkaa Jipon johdolla alkulaululla, tarinalla ja tehtävänannolla.  Tarinassa professori Kuperkeikka Kärrynpyörän galaksista Voltti-planeetalta pyytää Jippo-ystäväänsä ja pikku-Jippoja apuun erilaisten ongelmien ratkaisemisessa. Pikku-Jippoja ohjaavat Jippo ja hänen kolme ystäväänsä (Peppi ja ystävänsä apina, kiltti lohikäärme ja haltija).

Tutkimusvaiheessa tehdään tutkimuksia kolmessa salamajassa Jippo-tiedepolulla. Professori Kuperkeikan kysymyksiin haetaan vastauksia pienryhmissä kokeellisesti tai toiminnallisesti Jipon ystävien ohjauksessa. Yksi toimintapiste on aina matematiikkaa, yksi luonnontieteitä ja yksi teknologiaa. Teemojen aiheina ovat värit, vesi, tiheys, veden olomuodot ja muodot sekä avaruus.  Niitä syvennetään kerhoissa iän ja taustan mukaan.

Koontivaiheessa on yhteinen koonti Jipon johdolla. Lapset saavat Jippo-passivihon, johon he saavat tarroja ja teemaan liittyvän toiminnallisen kotitehtävän tehtäväksi huoltajien tai perheen kanssa. Taide yhdistää eri toimintavaiheita. Lisätietoja Pikku-Jipot tiedekerhosta löytyy myös Jipot-verkkolehdestä: www.ejippo.fi.

Tiedekerhon aikataulu ja paikka

Tiedekerho kokoontuu keskiviikkoisin 23.1., 30.1., 6.2., 13.2., 27.2. ja 6.3.2013 seuraavasti: kello 17.15-18.15 (3-4-vuotiaille) ja kello 18.30-19.30 (5-6-vuotiaille).

Kerhot kokoontuvat viisi kertaa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Aleksanterinkatu 7, Helsinki). Viimeisellä kerralla 6.3. kerho kokoontuu Tähtitornin mäellä Helsingin Observatoriossa (Kopernikuksentie 1, Helsinki, ks. www.observatorio.fi).

Nyt alkava tiedekerho on ensimmäinen tässä muodossa järjestettävä tiedekerhopilotti Suomessa. Sen järjestää Valtakunnallinen LUMA-keskus, joka tänä vuonna täyttää 10 vuotta. Keskuksen tehtävänä on tukea ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista varhaiskasvatuksesta yliopistoon sekä lasten ja nuorten luonnontieteellistä, matemaattista ja teknologista harrastuneisuutta.

LUMA-toimintaan kuuluu lukuisia Jippo-kerhoja ja leirejä sekä Jippo-verkkolehti vuosittain. Lisätietoja: www.luma.fi.

LUMA-keskus sai Helsingin yliopiston Yliopisto yhteiskunnassa -palkinnon vuonna 2012 monipuolisesta ja pitkäaikaisesta toiminnastaan (ks. http://www.helsinki.fi/luma/palkinto-vaikuttavuus).

Valtakunnallinen LUMA-keskus on yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen sateenvarjo-organisaatio. Helsingin yliopistosta sen toiminnassa on mukana viisi tiedekuntaa.

Lisätiedot:

Pikku-Jipot-tiedekerhon ohjausryhmän puheenjohtaja, Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja, maija.aksela@helsinki.fi, puhelin 050 514 1450.

Teksti: Minna Meriläinen-Tenhu

Posted in Tiedekulma | 32 Comments

Houkuttaako väitöskirja?

Tiedekulmassa jaetaan keskiviikkona neuvoja ja apua väitöskirjanteosta haaveileville maistereille ja melkein maistereille.

Tiedekulman alumniviikot jatkuvat tällä viikolla uravalintojen, täydennyskoulutuksen ja oppimisen merkeissä. Keskiviikkona luvassa on keskustelua väitöskirjaprosessista ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Kello 16.00 alkavassa keskustelussa väitöskirjoistaan kertovat kasvatuspsykologian dosentti ja yliopistopedagogiikan yliopistonlehtori Kirsi Pyhältö ja väitöskirjaansa juuri viimeistelevä VTM, KM Mira Kalalahti. Tilaisuudessa kuullaan Pyhällön näkökulmia onnistuneen väitöskirjaprosessin elementeistä tutkimuksen näkökulmasta sekä Kalalahden kokemuksia käynnissä olevasta väitöskirjaprosessista.

Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tehdä väitöskirjan tekijöille kysymyksiä mieltä askarruttavista aiheista. Luvassa on myös pikainen katsaus yliopistolla tarjottavaan tutkimusrahoituksen hakemisen tukeen.

Alumniviikot Tiedekulmassa 14.1.–28.2.2013. Katso koko ohjelma ja tarkemmat aikataulut »»

Kuva: Wilma Hurskainen

Posted in Tiedekulma | 28 Comments