Viisivuotiaat tarttuvat tiedehommin Pikku-Jipot tiedekerhossa

Helsingin yliopiston Tiedekulmassa käynnistyy keskiviikkona 23.1. ensimmäinen tiedekerho 3-6-vuotiaille lapsille. Lapset tekevät tutkimusta kolmessa salamajassa Jippo-tiedepolulla. Professori Kuperkeikan kysymyksiin he hakevat vastauksia pienryhmissä kokeellisesti tai toiminnallisesti Jipon ystävien ohjauksessa. Toimintapisteitä ovat matematiikka, luonnontieteet ja teknologiaa. Teemojen aiheina ovat värit, vesi, tiheys, veden olomuodot ja muodot sekä avaruus. Uudesta tiedekerhopilotista vastaa Valtakunnallinen LUMA-keskus, lapsia kerhossa on mukana kolmisenkymmentä.

Tiedekerhokertaan kuuluu aina kolme vaihetta: viritys, tutkimus ja koonti.  Yhteinen viritysvaihe alkaa Jipon johdolla alkulaululla, tarinalla ja tehtävänannolla.  Tarinassa professori Kuperkeikka Kärrynpyörän galaksista Voltti-planeetalta pyytää Jippo-ystäväänsä ja pikku-Jippoja apuun erilaisten ongelmien ratkaisemisessa. Pikku-Jippoja ohjaavat Jippo ja hänen kolme ystäväänsä (Peppi ja ystävänsä apina, kiltti lohikäärme ja haltija).

Tutkimusvaiheessa tehdään tutkimuksia kolmessa salamajassa Jippo-tiedepolulla. Professori Kuperkeikan kysymyksiin haetaan vastauksia pienryhmissä kokeellisesti tai toiminnallisesti Jipon ystävien ohjauksessa. Yksi toimintapiste on aina matematiikkaa, yksi luonnontieteitä ja yksi teknologiaa. Teemojen aiheina ovat värit, vesi, tiheys, veden olomuodot ja muodot sekä avaruus.  Niitä syvennetään kerhoissa iän ja taustan mukaan.

Koontivaiheessa on yhteinen koonti Jipon johdolla. Lapset saavat Jippo-passivihon, johon he saavat tarroja ja teemaan liittyvän toiminnallisen kotitehtävän tehtäväksi huoltajien tai perheen kanssa. Taide yhdistää eri toimintavaiheita. Lisätietoja Pikku-Jipot tiedekerhosta löytyy myös Jipot-verkkolehdestä: www.ejippo.fi.

Tiedekerhon aikataulu ja paikka

Tiedekerho kokoontuu keskiviikkoisin 23.1., 30.1., 6.2., 13.2., 27.2. ja 6.3.2013 seuraavasti: kello 17.15-18.15 (3-4-vuotiaille) ja kello 18.30-19.30 (5-6-vuotiaille).

Kerhot kokoontuvat viisi kertaa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Aleksanterinkatu 7, Helsinki). Viimeisellä kerralla 6.3. kerho kokoontuu Tähtitornin mäellä Helsingin Observatoriossa (Kopernikuksentie 1, Helsinki, ks. www.observatorio.fi).

Nyt alkava tiedekerho on ensimmäinen tässä muodossa järjestettävä tiedekerhopilotti Suomessa. Sen järjestää Valtakunnallinen LUMA-keskus, joka tänä vuonna täyttää 10 vuotta. Keskuksen tehtävänä on tukea ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista varhaiskasvatuksesta yliopistoon sekä lasten ja nuorten luonnontieteellistä, matemaattista ja teknologista harrastuneisuutta.

LUMA-toimintaan kuuluu lukuisia Jippo-kerhoja ja leirejä sekä Jippo-verkkolehti vuosittain. Lisätietoja: www.luma.fi.

LUMA-keskus sai Helsingin yliopiston Yliopisto yhteiskunnassa -palkinnon vuonna 2012 monipuolisesta ja pitkäaikaisesta toiminnastaan (ks. http://www.helsinki.fi/luma/palkinto-vaikuttavuus).

Valtakunnallinen LUMA-keskus on yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen sateenvarjo-organisaatio. Helsingin yliopistosta sen toiminnassa on mukana viisi tiedekuntaa.

Lisätiedot:

Pikku-Jipot-tiedekerhon ohjausryhmän puheenjohtaja, Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja, maija.aksela@helsinki.fi, puhelin 050 514 1450.

Teksti: Minna Meriläinen-Tenhu

This entry was posted in Tiedekulma. Bookmark the permalink.

32 Responses to Viisivuotiaat tarttuvat tiedehommin Pikku-Jipot tiedekerhossa

 1. After I read the information that you convey this, many new points raised me know.
  Thank you so much has been willing to share useful information

 2. This page is very informative and fun to read. I appreciated what you have done here. I enjoyed every little bit part of it. I am always searching for informative information like this.

 3. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog!|

 4. The information you convey this very interesting, a lot of new things that I get after reading the information in this article.

 5. Kushal Jain says:

  Good post you are done.steel tube size

 6. i agree with Mike…this shouldve been your post…your face in this post. why? because this post is about you and your makeupless face. i consider you a very attractive girl and i dig your lazy style. but i do agree that if all of what you say in this post is true, it would mean much more if there werent so many skinny models full of makeup in this page. even if it is a fashion blog…you are smart enough to make it work without these stereotypes.

 7. The education related work good progress to track student panel discussions, as well as a peek at master’s programs and to explore the faculties. This is a good post for entrance examination and studies.

 8. How to find curiosity for science and the natural world in everyday life?

 9. Our custom writing service serves the student and produces coursework papers of exceptionally high-caliber.

 10. Thank you for the great post! I am looking forward to reading your new articles.

 11. you are smart enough to make it work without these stereotypes.

 12. happy wheels says:

  I really loved reading your blog. I also found your posts very interesting. In fact after reading, I had to go show it to my friend and he ejoyed it as well!

 13. I have read your article. it is very informative and helpful for me.I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it, again!

 14. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. I really enjoyed reading this post. big fan, thank you!

 15. I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. Thank for sharing!

 16. Oliver says:

  Try out this site as well https://justdomyhomework.com/ For some help with your essay writing

 17. This is very useful and I pretty much enjoyed this article. It convey a lot of things and valuable.

 18. abcya says:

  Thanks for your article! I have been looking for quite a long time and fortunately I read this article! I wish you would continue to have valuable articles like this or more to share with everyone!

 19. Thanks for your article!

 20. So, the information that you have shared with us is great and i think you should keep sharing such things on different platforms too as it will help you spread educational things with students.

 21. Sanket says:

  How to find curiosity for science and the natural world in everyday life?Thanks for your article! I have been looking for quite a long time and fortunately I read this article! I

 22. Getting the best wash for girls is not easy part
  http://bestfemininewash.com/top-10-best-feminine-wash-reviews/
  This is very useful and I pretty much enjoyed this article. It convey a lot of things and valuable.

 23. 123 says:

  Asking questions are truly nice thing if you are not understanding anything entirely, but this piece of writing provides good understanding yet.

 24. downloadn1 says:

  Asking questions are truly nice thing if you are not understanding anything entirely, but this piece of writing provides good understanding yet.

 25. studies are done in three light bulbs using the Jippo technology direction. The questions of Professor Kuperkeikka are answered in small organizations experimentally or functionally under the steering of Jipo’s buddies. One point of action is continually arithmetic, one of the herbal sciences and one era. subject topics include colorings, water, density, water paperwork and shapes as well as area.

 26. 2018 fifa world cup Russia will be the quadrennial International Football Competition that will be going to be kicked off from 14th June and run till 15th July 2018 in Russia.

 27. Kohls Credit Card Login – Portable My Kohl’s Charge. Manage your record ANYTIME, ANYWHERE! Check your change, pay your bill, and view late history in a rush. Snap here to sign in to My Kohl’s Charge.

 28. loginguide says:

  KMFUSA is the full-form of Kia Motors Financial Service, KMFUSA is also known as the online login service for the customers of Kia Motors Finance that offers a big range of loans for all the auto finance along with providing leasing solution for their customer all over the world. KMFUSA Login

 29. Diabetes Body Odor is caused when the body has accumulated toxins that it cannot eliminate through the urine or stool. As a last resort, it eliminates those toxins through sweat, which then causes a foul body odor to occur.

Comments are closed.