Kolmannen kurssikerran harjoitukset

Kurssikerran kolme ensimmäisessä tehtävässä tarkoituksena oli harjoitella erilaisia tietokantaliitoksia. Lopputuloksesta löytyi tieto monista eri muuttujista esimerkiksi timanttikaivosten kaivausten aloitusvuosi ja internetkäyttäjien. Saaduista tuloksista voidaan tarkastella ainakin sitä, vaikuttaako esimerkiksi timanttikaivosten määrä konfliktien määrään jossain valtiossa eli onko niillä yhteyttä.  Myös muiden muuttujien välisiä yhteyksiä voisi tarkastella tietokannasta ja visualisoida kartalle.

Toisessa tehtävässä oli tarkoituksena havainnollistaa valuma-alueiden tulvaherkkyyttä. Tätä varten laskettiin tulvaindeksi, joka kuvaa virtaaman vaihtelua valuma-alueilla.  Kartassa (kuva 1) tulvaindeksiä havainnollistettiin koropleettiteemakartalla. Kartalla näkyy myös eri valuma-alueiden järvisyysprosentti, eli kuinka suuri osa valuma-alueesta on järveä. Kartasta olisi saanut visuaalisesti miellyttävämmän, jos diagrammit eivät menisi koropleettikartan päälle peittäen siitä osan.

Valuma-alue tehtävässä tehdyn kartan perusteella voidaan huomata, että suurin riksi tulville on alueilla, joilla järviä on vähemmän. Varsinkin meren rantojen läheiset matalammat alueet ovat herkkiä tulville. Se voisi johtua ehkä siitä, että joet tulvivat helpommin.

Kuva 1 Kartta valuma-alueista. Koropleettikartalla on kuvatta valuma-alueiden tulvaindeksiä ja diagrammeilla järvisyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *