Kandiohjelma

Ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma

Kiinnostaako sinua Kiinnostaako sinua ympäristö- ja luonnonvarakysymykset, elintarvike- ja maatalousala tai kuluttajakäyttäytyminen? Ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelmassa opiskellaan soveltavaa taloustiedettä. Ohjelmasta valmistuu näihin aloihin erikoistuneita taloustieteilijöitä työmarkkinoille ja samalla aukeaa polku maisteriopintoihin.

Elintarvike- ja ympäristötalouden ammattilaisia tarvitaan yhä enemmän ja työllisyysnäkymät alallamme ovat valoisat. Ruoka ja ympäristö tarjoavat aina haasteita, töitä ja tutkittavaa, oli näkökulmana sitten alkutuotanto, johtaminen, kulutus, markkinointi tai talouspolitiikka. Tämä kandiohjelma antaa sinulle valmiudet sekä akateemiselle että käytännönläheiselle uralle.

Kandiohjelmasta valmistuttuasi:

• osaat soveltaa taloustieteiden keskeisiä käsitteitä, menetelmiä ja periaatteita

• osaat ongelmalähtöisesti tunnistaa ja analysoida ruokajärjestelmään, luonnonvarojen käyttöön, ympäristökuormitukseen, kuluttajien hyvinvointiin sekä yrityksen toiminnan ohjaukseen liittyviä kysymyksiä

Perusopintojen jälkeen sinulla on mahdollisuus valita kahdesta opintosuunnasta oman kiinnostuksesi perusteella:

Kandiohjelmassa voit paneutua syvemmin seuraaviin erikoistumisaloihin:

  • Elintarvike-ekonomia
  • Kuluttajaekonomia
  • Maatalousekonomia
  • Ympäristö-ja luonnonvaraekonomia
  • Yrittäjyys

Lisätietoa ympäristö- ja elintarviketalouden kandidaatinohjelmasta löydät alla olevasta powerpoint esityksestä:

Suomeksi  På Svenska

Ruotsinkieliset kirjat:

Eklund Klas: Vår ekonomi: en introduktion till samhällsekonomin, Studentlitteratur AB. ISBN 9789144094564

Skärvad, Per-Hugo, Olsson, Jan: Företagsekonomi 100 Faktabok. Liber 2015. ISBN 9789147115075.

Valintakoevaatimukset

Valintakoe perustuu ennakkoon opiskeltavaan materiaaliin (hakukohteen alan kirjallisuuteen ja/tai lukion oppimäärään) sekä valintakokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon. Ennakkoon opiskeltava materiaali voi kirjojen ohella sisältää artikkeleita, kirjoista erikseen osoitettuja kappaleita sekä muuta mahdollista materiaalia. Tehtävät laaditaan niin, että ne mittaavat hakijan hakukohteen aihealueen tuntemusta ja peruskäsitteiden hallintaa, kykyä hahmottaa laajoja kokonaisuuksia sekä kykyä yhdistellä, päätellä, arvioida ja soveltaa tietoa. Kokeen avulla pyritään arvioimaan hakijan kykyä lukea ja ymmärtää alan tekstejä ja tarkastella aihetta eri näkökulmista. Tehtävien laatimisessa painotetaan soveltavia kysymyksiä. Vastausten pituus kaikissa tehtävissä on rajattu.

Pisteytys: Valintakokeesta voi saada enintään 60 pistettä. Tullakseen hyväksytyksi tiedekuntaan on valintakokeesta saatava vähintään 20 pistettä. Valintalautakunta voi antaa tarkempia määräyksiä valintakokeiden vähimmäispistevaatimuksista.

Tasapistesääntö: Jos kahdella tai useammalla hakijalla on sama pistemäärä, heidän keskinäisen järjestyksen ratkaisee valintakokeesta saatu pistemäärä. Tasapistetilanteessa hyväksytään kaikki samalla pistemäärällä olevat hakijat.

Valintakoetehtävien ja koevastausten kieli

Valintakoekysymykset laaditaan sekä suomen että ruotsin kielellä. Sinun tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, haluatko valintakoetehtävät suomen vai ruotsin kielellä. Valintakoetehtäviin tulee vastata samalla kielellä kuin on ilmoittanut haluavansa tehtävät. Muilla kielillä kirjoitettuja vastauksia ei arvostella.

Tästä linkistä löydät vanhoja valintakokeita!

Tsemppiä kaikille hakijoille kevään lukemisiin!