Akuuttilääketieteen erikoisala

Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutus sisältää vähintään 18–24 kk koulutusta muilla kliinisen lääketieteen erikoisaloilla. Erikoistuvan tulee valita jaksot osaamisen karttumista tukevilta keskeisiltä aloilta.

Akuuttilääketieteen koulutusjakson aikana erikoistuja hankkii tietämystä ja osaamista siitä, mitä asioita ja miten erikoissairaanhoidossa tehdään ja mikä on potilaan tarpeiden mukainen hoitopaikka.

Erikoistuva tuo puolestaan mukanaan perusterveydenhuollon näkökulmaa toimipaikkaan, jossa hän suorittaa koulutusjaksoa. Näin toimijat oppivat tuntemaan toisensa, mikä helpottaa potilaiden hoitoa ja yhteistyötä jatkossa.

Koulutusjakson pituus on 3–6 kk. Koulutusjakson aikana erikoistujalle nimetään oma lähiohjaaja, joka tukee erikoistujan suoriutumista koulutusjakson aikana. Koulutusjakson aikana erikoistuja työskentelee monipuolisesti eri erikoisalojen päivystyspisteissä (konservatiivinen, operatiivinen ja lastentautien päivystysala). Hän tutustuu myös ensihoidon ja tarkkailun toimintaan. Erikoistuja osallistuu akutologian koulutustoimintaan.

Koulutusjakson aikana erikoistuja tekee päivä-, ilta- ja yövuoroja niin, että koulutustoimintaan osallistuminen on mahdollista.

Koulutusjakson jälkeen erikoistuja

  • Tietää tavallisimmat päivystyskäyntiin johtavat syyt.
  • Ymmärtää perusterveydenhuollon, ensihoidon ja päivystyksen yhteistyön merkityksen ja osaa soveltaa tätä potilaan hoidossa.
  • Perehtyy potilaan tilan ensiarvion tekemiseen ja vaikeasti sairaan potilaan hoidon aloitukseen.
  • Osaa käyttää järkeviä diagnostisia strategioita päivystyspotilaan sairauden diagnosoimiseksi ja aloittaa hoidon (mm. sisä- ja keuhkotaudit, neurologia, lastentaudit, pehmytosakirurgia ja traumatologia).
  • Tietää geriatrisen päivystyspotilaan erityispiirteet ja huomioi ne tutkimuksia, jatkohoitoa ja kuntoutusta suunnitellessa.
  • Toimii moniammatillisessa tiimissä ja ymmärtää tiimin jäsenten roolit ja tehtävät.
  • Ymmärtää saumattoman tiedonkulun ja lääkitystietojen oikeellisuuden merkityksen päivystyspotilaan jatkohoitoa järjestettäessä ja toimii sen mukaisesti.
  • Pystyy yhteistyöhön eri erikoisalojen lääkäreiden, muun henkilökunnan, eri alojen opiskelijoiden, sosiaalitoimen ja muiden viranomaisten kanssa.
  • Tuntee tiedotusvälineiden kanssa tehtävän yhteistyön periaatteet ja vastuutahot.

 Tästä voit palata takaisin Koulutusjaksot muilla erikoisaloilla -sivulle