Varhaiskasvatus

Monipuoliset luontokokemukset luovat pohjaa syvälle luontosuhteelle ja ympäristövastuulle. Pienten lasten ympäristökasvatuksessa kokemuksilla onkin merkittävä sija. Lasten kanssa retkeillään erilaisissa maastoissa ja havainnoidaan ympäristöä kaikin aistein.

Päiväkotien suosima Metsämörri-ohjelma vie lapset luontoon sadun ja elämyksien kautta. Tärkeää on, että lähiluonto koetaan merkittäväksi, retket tehdään usein päiväkotien ja kerhojen lähimetsiin. Sinne lapsi voi mennä helposti myös uudelleen tutkimaan. Joissakin ympäristökasvatus painotteisissa päiväkodeissa toimina tapahtuu kokonaan ulkona. Siellä syödään, leikitään, opitaan ja nukutaan päiväunet – ollaan luonnossa kuin kotonaan.

Päiväkodit ja kerhot voivat myös tehdä ympäristökasvatusta pihallaan istuttamalla vaikka oman kasvimaan, jonka kautta opitaan ymmärtämään luonnon prosesseja. Myös kierrätys- ja kulutuskasvatus on hyvä aloittaa jo pienenä lajittelemalla jätteitä ja harkitsemalla hankintoja. Sadun ja elämysten lisäksi myös lasten osallistuminen ja kuuntelu on tärkeää alusta alkaen. Toisaalta päiväkotien ongelmana ovat suuret ryhmäkoot ja hoitajien puute, jolloin retkiin ja kuuntelemiseen ei ole aikaa ja mahdollisuuksia.

Vihreä lippu päiväkodeissa lapset saavat vaikuttaa päiväkodin ympäristövalintoihin ja vaikka suunnitella tarhan pihaa. Luonnonharrastusjärjestöt tarjoavat pienille retkiä, ympäristötapahtumia ja perheleirejä. Myös luontokouluista päiväkodit saavat tukea ympäristökasvatustyöhön. Niissä tarjotaan myös koulutusta ohjaajille. (ks. koulutussivut)

annukka_piilossa.jpg

Kuva: Elise Kolho

Kirjallisuutta

Nikkinen 2000

Rosenberg 1993

Vienola 2004

Siirry

<– Koulut ja oppilaitokset

© 2020 A MarketPress.com Theme