Paikallisesti
Paikallinen yhteistyö on ympäristökasvatuksen kehittämisen edellytys. Paikallistuntemus, vahva tietämys omasta kotiseudusta, sen luonto- ja kulttuuriympäristöstä, auttaa ymmärtämään paremmin ympäristöä ja yhteisöä, jossa eletään. Paikallisen verkostoitumisen tavoitteena on paitsi yhteistoiminnallisuus kestävän kehityksen edistämiseksi niin kehittämisideoiden ja uusien ratkaisujen kerääminen ja jakaminen.
Kestävän kehityksen toimikunnan koulutusjaoston strategian (2006) (pdf) toimenpidetavoitteen mukaan (kehittämiskohde 10): Laajennetaan oppimismpäristöjä yhteiskuntaan kehittämällä paikallistasolla päivähoidon ja oppilaitosten sekä järjestöjen ja muiden toimijoiden välisiä yhteistyömalleja. Pyritään mahdollistamaan lasten, nuorten ja aikuisopiskelijoiden osallistuminen paikalliseen kehittämistoimintaan. Tavoitteena on, että vuonna 2014 kaikilla kouluilla ja oppilaitoksilla on toimivia yhteistyömuotoja koulun ulkopuolisen tahon kanssa.
Tukea koulujen ja oppilaitosten verkostoitumiseen ja oppimisympäristöjen laajentamiseen yhteiskuntaan antavat mm:
-
Opas koulun ulkopuolella tehtävän yhteistyön helpottamiseksi: Maalle oppimaan. Kestävää kehitystä koulujen ja lähimaatilojen yhteistyönä (pdf)
Paikallisen verkoston mahdollisia yhteistyötahoja päiväkodeille, kouluille ja muille oppilaitoksille
-
muut päiväkodit, koulut ja oppilaitokset
-
kunnalliset kestävän kehityksen vastaavat
-
kunnan ympäristötoimi, paikallisagendat
-
kunnan kulttuuritoimi
-
kunnan nuorisotoimi
-
kirjasto
-
paikallismedia
-
paikallinen jätehuolto
-
eri alojen asiantuntijat
- järjestöt ja yhdistykset
-
esim. 4H-yhdistys, Partio, kyläyhdistykset, Martat, luonnonsuojeluyhdistykset, taideseurat
Kuva: Mahnalan Ympäristökoulu
Kirjallisuutta
Kestävän elämäntavan oppiminen. Kestävä kehitys opetukseen, arkikäytäntöihin ja toimintakulttuuriin (pdf) (Loukola 2007)
Maalle oppimaan. Kestävää kehitystä koulujen ja lähimaatilojen yhteistyönä (pdf) (Risku-Norja & Aaltonen 2007)
Siirry