Ruoka

Keskivertosuomalaisella ruuan ekologisesta selkärepusta kaksi kolmasosaa muodostuu lihasta ja muista eläinperäisistä tuotteista. Eläinperäisten tuotteiden taustalla oleva luonnonvarjoen kulutus onkin suuri − yli 85% maailman peltoalasta käytetään rehun viljelyyn. 

Koska suuri osa eläinten rehusta on ihmisille soveltuvaa ravintoa (esim. soija, maissi ja monet kalat), voidaan eläinperäisten tuotteiden nykyisen kaltaista tuotanto- ja kulutustasoa pitää myös sosiokulttuurisesti kestämättöminä. Rehun lisäksi mm. lannoitteet, ja kylmäketjun ylläpitäminen tuotantoketjun eri vaiheissa kasvattavat eläinperäisten tuotteiden ympäristökuormaa.

Kaikenlainen prosessointi, pakkaaminen, kuljettaminen ja varastointi kasvattavat osaltaan ruuan ekologista selkäreppua. Kaukaa tuotuja elintarvikkeita tulisi kuluttaa harkiten myös niiden tuotantoon liittyvistä sosiokulttuurisista syistä. 

Ympäristövastuullisen ruokailijan ABC

sipuli.JPG

Luomu-sipulia nostamassa ekoyhteisö Gaijassa. Kuva: Pia Bäckman

Linkkejä

Siirry

<– Kestävä kulutus

<– Arjen valinnat ja vaikuttaminen

© 2019 A MarketPress.com Theme