Liikenne

Liikenne on yksi modernin yhteiskunnan kehityksen perusedellytyksistä. Samalla se on eräs suurimpia ympäristöongelmien aiheuttajia. Liikenne kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, heikentää ilman laatua ja aiheuttaa melua, tuottaa jätteitä ja vaatii suuria maa-alueita. Vaikka lentoliikenne ja autoilu ovat saastuttavimpia liikennemuotoja, ne ovat jatkuvassa kasvussa.

Liikenteen vaikutus ilmastonmuutokseen on merkittävä. Sen osuus hiilidioksidipäästöistä on noin 25 prosenttia. Keskivertosuomalainen kuluttaa liikenteessä 17 tonnia luonnonvaroja vuodessa. Kuluttajina voimme pienentää liikenteen ympäristöhaittoja suosimalla kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikennettä ja kimppakyytejä.

Tehokkain tapa vähentää liikenteen ekologista selkäreppua on minimoida autolla kuljetut kilometrit. Autoilua on helppo vähentää: Suurin osa kuljetuista matkoista on alle kuuden kilometrin mittaisia, joista valtaosan voisi tehdä esimerkiksi pyörällä. Pyörän on myös todettu olevan nopein kulkumuoto, kun kyseessä on alle kuuden kilometrit matkat kaupungeissa. Suosimalla kevyttä liikennettä voi sekä vähentää luonnonvarojen kulutusta että kasvattaa kuntoa.

Liikkumisen suunnitteluun kannattaa nähdä hieman päänvaivaa. Näin voi vähentää turhaa autoilua, säästää aikaa ja rahaa.

Järkevän liikkumisen muistilista

Kuva: Heidi Värttö

Linkkejä

Siirry

<– Kestävä kulutus

<– Arjen valinnat ja vaikuttaminen

© 2020 A MarketPress.com Theme