Puurtamista

Heippa,

META-roolissa toimiva Mia täällä, kerron hieman tässä postauksessa siitä, miten tutkimuksemme on edistynyt. Tapasimme maanantaina keskustelemaan taas uudesta työnjaosta ja siitä, kuka keskittyisi tutkimusprosessissa mihinkin osaan. Katriina osoitti halunsa tutustua lähteiden ja kirjallisuuden ihmeelliseen maailmaan eli lähinnä Zoteron ja atlas.Ti:n omaksumiseen. Sanni ja Sonja-Riitta ovat tällä viikolla keskittyneet SPSS:n opetteluun ja pyrkineet saamaan tutkimukseemme määrällistä sisältöä. Olemme ottaneet käyttöömme OneNoten muistiinpanoja varten, mutta saatamme käyttää tähän tarkoitukseen myös Google Docsia, sillä OneNoten suosio ryhmässämme ei ole kovinkaan korkealla.

Käytämme tutkimuksessamme aineistoa Kansallinen identiteetti III, Suomen aineistoAineistokäsittelee käsityksiä suomalaisuuden määrittelystä (kuka lasketaan suomalaiseksi), suhtautumisesta maahanmuuttajiinylpeyttä suomalaisuudesta ja tietämystä sekä mielipiteitäEuroopan unionistaTaustamuuttujia on mukana laajasti. Tarkoituksenamme on tutkia miten ikä ja koulutusaste taustamuuttujina vaikuttavat suomalaisten asenteisiin ja mielipiteisiin maahanmuutosta.

Tutkimusongelma: Sosiaalisen aseman (itse ilmoitettu luokka-asemaammattikoulutus) ja maahanmuuttajiin suhtautumisen ja suomalaisuuden määrittelyn kytköksetVaikuttaako sosiaalinen asema siihenkenet lasketaan suomalaiseksiEntä siihenmiten maahanmuuttajiinsuhtaudututaan (maahanmuuttajien määrään ja määrän lisäämiseen)? Miten nämäsuomalaisuuden määrittely ja maahanmuuttajiin suhtautuminenovat kytköksissä toisiinsa 

Tarkoituksena on ristiintaulukoida yhtä muuttujaparia kerrallaan ja tehdä myös jokaisesta muuttujasta frekvenssikuvaajat. Sanni ja Sonja-Riitta kävivät tiistaina läpi SPSS:ään siirrettävää aineistoa ja päätyivät siihen, että tarkastelun kohteena tulisi olla korrelaatio K24:n (kuka lasketaan suomalaiseksi) ja K31:n (maahanmuuttajat heikentävät/eivät heikennä suomalaista kulttuuria) eri vastausvaihtoehtojen välillä. Sonja-Riitta osallistui perjantaina työpajaan, jonka tarkoituksena oli avustaa ryhmiä etenkin kvantitatiivisten menetelmien, lähinnä SPSS:n; käytössä.

Esimerkkitapauksessa Sanni ja Sonja-Riitta kokeilivat ääripäiltä vaikuttavia vastausvaihtoehtoja eli esimerkiksi K24 a)suomalaisena voi pitää henkilöä joka on syntyperäinen suomalainen ja  K31 e) täysin- tai samaa mieltä sen kanssa että maahanmuuttajat heikentävät suomalaista kulttuuria. Hypoteettisesti tässä korrelaatio voisi olla suhteellisen vahva. Tätä voisi tutkimuksen edetessä verrata sitten vaihtamalla ensimmäiseksi muuttujaksi K24-kysymykseen g)vaihtoehdon vastanneet; eli suomalaisena voi pitää henkilöä joka kokee itsensä suomalaiseksi. Kaikissa kysymyksissä pitää ottaa huomioon vastaustaulukosta 1 ja 2 –kohdan (täysin samaa mieltä ja samaa mieltä) ympyröineet. Tätä ei ole vielä ratkaistu, mutta asia on työn alla.

2 thoughts on “Puurtamista

  1. Sanni täällä! En päässyt työpajaan perjantaina, mutta vietettiin työpajassa meitä edustaneen Sonja-Riitan kanssa perjantai-ilta Alexandrian tietokoneiden ja SPSS:n parissa. Tiistain tuskailujen jälkeen taulukointi oli yllättävän helppoa, kun vain tiesi (Sonja-Riitta tiesi, minä ihmetellen opin) mitä teki.:) Kirjoittelin itse eilen illalla päätelmiä siitä, mitä SPSS:ssä tehtyjen taulukoiden perusteella kävi ilmi. Työ on jo aika pitkällä ja viimeistelyjä vaille valmis! Tänään meillä on tapaaminen, jossa katsellaan ja sovitaan aikatauluista loppukurssia ajatellen.

  2. Katriina: Kirjallisuusosiossa siis työskenneltiin Zoteron ja atlas.ti:n parissa ja tuotettiin tekstiä. Hain Zoteroon lisää aihettamme käsitteleviä artikkeleita ja siirsin ne hyvällä menestyksellä atlas.ti:hin. Siellä sitten loin pari memoa, kommentoin ja koodailin in vivo -tyylillä sekä tein sisällöllistä koodausta. Eräs asia, joka kirjoitustyötä olisi helpottanut, jäi tekemättä: en tehnyt koodatuista kohdista tekstilistaa code managerin avulla, vaan copy-pastesin koodien avulla löytämiäni (ja tässä vaiheessa myös muistamiani) oleellisia kohtia. Myös lähdeviitteiden ja ja -luettelon tekeminen Zoteron avulla jäi viimeistelyvaiheeseen, tässä ilmeni hieman vaikeuksia! Joka tapauksessa, niin Zotero kuin atlas.ti todettu varsin hyödyllisiksi, suosittelen muillekin ryhmäläisille tutustumista! (ja jatkan itse opettelua…)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *